Değerleme Uzmanları

MESLEKİ KONULAR => DEĞERLEME UZMANLIĞI GENEL => Konuyu başlatan: A.Mesut TATLIPINAR - Kasım 18, 2013, 07:59:26 ÖS

Başlık: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Kasım 18, 2013, 07:59:26 ÖS
Bilgi edinme yasası kapsamında TKGM'ne  yapmış olduğum başvuruya; 18.11.2013 tarihi itibariyle  cevap verilmiştir. Tarafıma, bahse konu protokol metnini, TDUB yönetiminden temin edebileceğim bildirilmiştir. Yurttaşlara saygılı ve duyarlı tavırlarından dolayı, sayın TKGM yönetimine huzurlarınızda teşekkür ederim.

Yine bugün TDUB yönetiminden, tarafıma gönderilen resmi yazıda; bahse konu protokolün TDUB sitesinde yayınlandığı bilgisi verilmiştir.

Daha evvel,  talebimi reddeden TDUB yönetimine de teşekkür ederim.

Saygılarımla,

A.Mesut Tatlıpınar

Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: maras46 - Kasım 18, 2013, 10:09:30 ÖS
Mesut Bey,

Prokolü yorumlayabilir misiniz? Kimlere şifre verileceği konusu tamamen TDUB'un inisiyatifinde. Protokolde geçen, TDUB'un oluşumuna dayanak teşkil eden tüm yasa ve yönemelikler değerleme uzmanlarının lehine. Buna göre endişe duymuyorum.

Fakat, TDUB sisteminde yayınlanan TAKBıS Proje inceleme butonuna tıklandığında, lisanslama imtihanına dahi girmeyenlerin isimlerinin yer aldığı söyleniyor. Bu çelişkili durum nasıl izah edilecek? Protokolde buna izin veren maddeyi ben sezemedim.


Yorumlarınızı bekliyorum.
Selamlar
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Kasım 19, 2013, 12:13:59 ÖÖ
Üstat,

Basitçe halledilecek bir meselenin dahi  bu kadar dallanıp budaklanmasının ve infiale sebep olmasının nedeni; TDUB yönetiminin, her zaman ki gibi, kendi üyesi değerleme uzmanlarını yok sayarak ( en azından bana hamamböceği muamelesi yaparak)  bu hizmeti de değerleme şirketleri üzerinden yürütme gayretidir.

Hem bu protokole,  hem de TKGM tarafından  yayınlanmış 08.10.2013 tarihli genelgeye göre ( Bu genelge TDUB sitesinde var) TDUB'un mevcut uygulaması kökten YANLIşTIR, HATALIDIR ve HUKUKSUZDUR!

1) TDUB, kendi üyelerinin isimlerini siteden kaldırmış, itirazlar üzerine tekrar koymuştur.

2) TKGM'nün gönderdiği bugünkü cevapta; "TAKBıS sistemi teknik alt yapımız kısıtlı olduğundan on-line veri paylaşımı şimdilik Kamu Kurum/Kuruluşlarına protokol karşılığı açılmıştır. Teknik alt yapımız el verdiğinde ve on-line veri paylaşım yönetmeliği çalışmamız sonuçlandığında, yönetmelikte yer alması halinde özel kişilerin imzalanacak sözleşme kapsamında on-line sorgulama yapmaları mümkün olabilecektir" ibaresi yer almaktadır.

3) Konu protokol,  TKGM ve TDUB tüzel kişiliği arasında akdedilmiştir. Dolayısıyla idari bir tasarruftur.  TDUB yönetimi, iktisadi ya da ticari mülahazalarla  bu protokol metnine kendi yorumunu katarak kapsamını genişletemez. Hukuken ve fiilen üyesi olan gerçek kişi değerleme uzmanlarından, bu protokolün sağladığı hizmeti esirgeyerek, yine  bu tarih itibariyle üyesi dahi olmayan lisanslı değerleme şirketlerinde çalışan  lisanslı ya da lisansız gerçek kişilerle,  o şirketlerle taşeronluk ilişkisinden başkaca bir rabıtası olmayan,  alakasız 3. kişilere şifre dağıtamaz.  TDUB'un bu konuda yaptığı uygulama, hukuken izah edilebilecek bir durum değildir.

Çünkü; böyle bir fiil,  öncelikle bahse konu protokol hükümlerine aykırıdır. Lisanslı değerleme şirketleri, kar amacıyla kurulmuş, ticaret kanununa tabi tüzel kişilerdir. Hissedarları arasında; değerleme uzmanı olmayan çok sayıda gerçek ya da tüzel kişi sermayedar vardır. Bir kamu kuruluşunun  ya da kamu görevlisinin üstüne vazife olmadığı ve kanunlarda açıkça belirtilmediği halde, eşitlik ve hakkaniyet ilkesini çiğneyerek, iktisadi ve  ticari kaygılarla şirketlere ya da şahıslara maddi ya da manevi, dolaylı ya da doğrudan menfaat temin etmesi suçtur. Vesayet makamı SPK idaresinin zımmen, bu haksız fiile göz yumması suç vasfını ortadan kaldırmaz ve hukuksuzluğu meşrulaştırmaz.

TDUB yönetiminin bu hukuksuz uygulaması; en azından benim açımdan haksız rekabet doğurmaktadır.

Bu olayı;

1) Savcılığa taşıdığımızda
2) Rekabet Kuruluna şikayet ettiğimizde
3) TTK kapsamına haksız rekabet davası açtığımızda

Bunun altından hiç kimse kalkamaz. Sistem iskambil kağıtlarından yapılmış binalar gibi yerle yeksan olur.

Dilimiz döndüğünce insanları uyarıyoruz. Mahalle emlakçısı kafasından vaz geçelim.
Taşınmaz değerlemesi ve değerleme  mesleği kanunla düzenlenmiştir. Bu nedenle, ciddi yapılması gereken bir iştir.
Umduğu parayı kazanamayanlar bu mesleği icra etmezler. Sahtekarlık ve düzenbazlık, kar maksimizasyonu için alternatif bir yöntem değildir.  

Bu sektörde insanların hala kafasının basmadığı mesele; gerçek kişi ve tüzel kişi ayrımıdır.  

TDUB herhangi bir emlak ofisinin, değerleme şirketinin ya da derneğin Ataşehir şubesi değildir. Kamu kuruluşu niteliğinde bir meslek örgütüdür. Bu nedenle; yöneticileri ve çalışanları  kanunlara ve  yönetmeliklere harfiyen uymak zorundadır. Ticari açıdan,  yönetim kurulu üyelerinin işine gelse de gelmese de  TDUB keyfi kararlar alıp, keyfi uygulamalar  yapamaz.

Bu sektörde pek çok iş  "bize bir şey yapamazlar"   mantığı ile  ve  "cahil cesaretiyle" yapılıyor.  Bu uygulama da onlardan bir tanesidir.

Kamu yönetimin en temel ilkelerinden bir tanesi de; "şeffaflık ve hesap verilebilirliktir".  Bila istisna her seviyedeki kamu görevlisi; attığı ve atacağı her adımda HESAP GÜNÜNÜ mutlaka hesaba katmak zorundadır.

Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: maras46 - Kasım 19, 2013, 04:09:49 ÖÖ
Üstad

Desene TDUB yine iki değirmen taşı arasında gibi. Bir tarafta hak ve adalet, diğer tarafta şirketlerin baskısı mı?

TDUB'un elini güçlendirmek için hep birlikte harekete geçelim. Siyasi otorite başta olmak üzere, ilgili bürokratik kurumlara durumu izah eden yazışmalara başlayalım. Başka yolu yok.

Selamlar

Ahmet GÖÇER
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: creacer - Kasım 19, 2013, 09:06:27 ÖÖ
TDUB yönetimini, TAKBıS Proje ınceleme menüsünde sisteme giriş için şirtket seçimini zorunlu hale getirdiği için şiddetle ve esefle kınıyorum.
Bu TDUB yönetimini oluşturan kişilere sesleniyorum Lisanslı Değerleme Uzmanı Lisanslı şirketlerle çalışmak zorundadır şeklinde kanun ve yönetmelliklerde herhangi bir madde varda ona dayanarakmı menüyü öyle oluşturdular?. Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının bireysel iş yapabilecekleri hiçmi akıllarına gelmiyor herhangi bir vatandaşın bireysel çalışan Lisanslı Değerleme Uzmanına iş vereceği bu kapsamda değerleme yapılabileceğini düşünemeyecek kadar kapasitesiz düşüncesiz insanlardanmı oluşmuş yönetim anlamadım gitti
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: onur85 - Kasım 19, 2013, 11:09:56 ÖÖ
TDUB yönetimini, TAKBıS Proje ınceleme menüsünde sisteme giriş için şirtket seçimini zorunlu hale getirdiği için şiddetle ve esefle kınıyorum.
Bu TDUB yönetimini oluşturan kişilere sesleniyorum Lisanslı Değerleme Uzmanı Lisanslı şirketlerle çalışmak zorundadır şeklinde kanun ve yönetmelliklerde herhangi bir madde varda ona dayanarakmı menüyü öyle oluşturdular?. Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının bireysel iş yapabilecekleri hiçmi akıllarına gelmiyor herhangi bir vatandaşın bireysel çalışan Lisanslı Değerleme Uzmanına iş vereceği bu kapsamda değerleme yapılabileceğini düşünemeyecek kadar kapasitesiz düşüncesiz insanlardanmı oluşmuş yönetim anlamadım gitti

Değerli meslektaşım,
Malumun BDDK mevzuatının olmazsa olmaz kriteri değerleme şirketleridir. BDDK'ya göre 'değerleme uzmanı' tanımının hiçbir önemi yoktur. Onlara göre sorumlu taraf tüzel kişilik olan şirketlerdir ve değerleme uzmanlarına yapılan bu üvey evlat muamelesi yüzünden modern batı ülkerinin aksine Türkiye'de yalnızca şirketler faaliyet göstermekte, uzmanlar ise ne acıdır ki onların taşeronudur. TDUB'de BDDK'dan aldığı gaz ve güvenle TAKBıS sistemini bahsettiğim realiteyi argüman göstererek şirketler üzerinden işi götürmek istemektedir. Halbuki işin birde SPK mevzuatına tabi özel değerleme çalışması tarafı vardır. Bu ihmal edilmiştir. Aynı algı ve yorum hatası TKGM'de de vardır. şöyleki, tüm başvuruların şirketlerce yapılmasına alışan tapu daireleri geçen ay tarafıma intikal eden özel ekspertiz işi için 'taraf ve yetki' konusunda yorum yapamamaktadır. Başvuran kişinin lisanslı uzman olmasının yeterliliği kavranamamış olup bankacılık mevzuatına tabi banka namına yapılan değerleme çalışmaları SPK mevzuatından bu yönüyle ayrılmaktadır. Bütun bu yetki, taraf tanımlarını sulandıran merci ve kuruluşlar hepimizin malumudur. Tez zamanda ciddiye alınması elzemdir.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: creacer - Kasım 19, 2013, 04:26:01 ÖS
"........Protokol
AMAÇ
Madde1-Bu protokol, Tapu ve KAdastro Genel Müdürlüğünde mevcut olan Tapu Sicil ve KAdastro Bilgilerine, değerleme hizmeti veren Türkiye Değerleme UZmanları Birliği üyelerinin, görevlerini yerine getirebilmek için elektronik ortamda ulaşılmasını sağlamak amacı ile düzenlenmiştir."
Amacı yukarıda belirtilen protokol çerçevesinde birliğe üye Lisanslı Değerleme Uzmanlarına hizmet etmesi amacıyla hazırlanan internet sitesi menü araçlarında Lisanslı şirketi seçemeden birlik üyesi herhangi lisanslı değerleme uzmanı bilgiye ulaşamıyorsa burada sıkıntı var demektir. Bütün üye lisanslı değerleme uzmanları lisanslı şirketlerin çözüm ortağı olmak zorunda değil, bu şekilde birlik üyelerine dayatma yapanları kınıyorum birlik üyelerini şirketlere mahkum etme yolunda atılacak her adımda imzası bulunan birlik yönetiminide vicdanlarıyla başbaşa bırakıyorum...

"KAPSAM
Madde2- Bu Protokol, 1. Maddede belirtilen amaç doğrultusunda, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye olup değerleme faaliyeti ile iştigal etmekte olan SPK veya BDDK lisanslı şirket ve gerçek kişilerin, değerleme faaliyetini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları güncel Tapu Sicil ve KAdastro bilgilerinin elektronik ortamda temin edilmesine ilişkin usul ve esasları kapsamaktadır."
Eğer lisanslı şirketler birliğe üye değiller ise yukardaki madde de yanlış yazılmış  Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye gerçek kişileri ve SPK veya BDDK lisanslı şirketlerin..." şeklinde yazılması gerekirdi.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: asyadegerleme - Kasım 19, 2013, 05:08:15 ÖS
şirketlerin çoğunluğu  TDUB-SPK-BDDK karar ve genelgelerini takmadan yeni mezun ınşaat Mühendisi, Mimar ve şehir Plancıları ile kısa dönemlerle de değerleme sektörünü devam ettirmek istemektedirler. Bazı arkadaşlar genel kurul kararları ile bazı şeyleri değiştireceklerini zannediyorlarsa yanılıyorlar, genel kurul sadece senaryosu önceden yazılmış baş rol oyuncuları belli olan şirketlerde lisanslı çalışanlar ve kamu ve özel sektördeki arkadaşları da dekor süsü olarak seçilmiştir.
Mesut Beyin dedikleri doğrudur 10-15 şirket Lidebir de anlaşıp Lisanslı uzmanları ,çözüm ortakları ve onların kamuda ve özel sektörde çalışan Lisanslı arkadaşlarına gidiş dönüş uçak biletlerin gönderip kalacakları oteli ayarlayıp toplantıdan sonrada bir teşekkür yemeği verilip genel kurul aşaması 2 yıl için tamamlanıyor bizlerde bu site ve başka sitelerde haksızlıkları yazıp duruyoruz.
Lisanslı değerleme uzmanları zaten uçağına binmeden TDUB birliği yönetimi zaten önceden belirleniyor toplantı sadece kanuni şekil şartını yerine getirmektedir.ışin yaklaşık% 90 nını çözüm ortaklarına havale etmekte %50 sini komisyon olarak almakta ,çalıştırdıkları personelin maaşını asgari ücretten gösterip SGK primini asgari ücretten yatırıp vergi ve prim kaçırmak içindir. Bu sitede  bu konular defalarca yazılmasına rağmen ne hikmetse GıB ve SGK  ihbar kabul edip işlem yapmamaktadır.  En büyük korkuları da SPK ve Maliye ıncelemesidir. Bazı şirketler  2013 yılında kadrosunu azaltmış ve çalışanların primlerini düzgün yatırmaya başlamış ve merkez haricindeki illerin değerleme taleplerini de  çözüm ortaklarına havale etmektedir.
5000TL nin üzerindeki Değerleme rapor faturaları 6 aydır Vergi dairelerince çapraz sorguya alınmaktadır Demek sektörde hayali faturalarda var.
Yapılacak en doğru iş 200 yakın Bağımsız çalışan lisanslı değerleme uzmanının uğradıkları haksızlıkları idare hukukunda tecrübeli avukatlık bürosu ile anlaşarak topluca dava açılması ve konuyu meclise aktarmaktır.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: acar - Kasım 20, 2013, 09:10:13 ÖÖ
Sahada çalışan 200 lisanslı uzmanın hakkını yendiğinden bahsediliyor ama, seçimlere bu 200 hakkı yenen uzmanın yarısı oy kullanmak için katılmış olsa şuan yönetim kadrosu çok daha farklı olurdu. Birlik seçimlerinde üyelerin %10 bile oy kullanmaya gelmediği bir ortamda kimse birlik yönetiminden şikayetçi olmamalı bence.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: creacer - Kasım 20, 2013, 09:36:57 ÖÖ
Acar arkadaşım burada şikayette bulunanların yönetim seçimlerine katılmadığı kanaatine nasıl ulaştınız onu bilmiyorum ama kendi adıma sizden ricam, yanlış tespitlerde bulunmuşsam veya yorumlarımda yanlışlarım varsa düzeltici doğruya ulaşmamı sağlayacak yorumlarınızı esirgemeyiniz.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: acar - Kasım 20, 2013, 10:05:14 ÖÖ
Seçimlerde 80-100 oyla yönetime seçilenler oldu mu, ben mi yanlış hatırlıyorum. Bu kadar az oyla yönetime seçilenlerin olduğu bir yerde, hakkı yenen ikiyüz kişi de seçimde oy kullandı demek gerçekçi değil, Tabiki burada yazan bir çok arkadaş oyunu kullanmıştır. Ama sahadaki lisanslı uzmanların çok büyük kısmı oyunu kullanmadığı ortada bence.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: pacey - Kasım 20, 2013, 04:31:40 ÖS
şirketlere takbis kullanım kılavuzu altında pdf yollandı bugün. tek bir bağımsız bölüm için takbis kaydı alabilmek için yaklaşık 7-8 dk. sürecek bir maraton olacak. önce e-devlet şifresiyle tkgm portalından giriş yapılacak. yeni başvuru denilecek. eldeki tapunun bilgileri aranacak. bulunduktan sonra tapu müdürlüklerinde şu an uygulanan başvuru sistemini yapacağız. kendimize bir başvuru no edindikten sonra 11.50 tl tutarındaki (veya başka bir rakam) dekontu ziraat bankası atm, internet bankacılığı ile ödeyeceğiz. daha sonra tekrar portala döneceğiz, mevcut başvurulardan az önce oluşturduğumuz başvuru no'yu bulup ödemesi tamam olduğu için "tapu kaydı" denen yere tıklayıp taşınmaza ait tapu bilgilerini göreceğiz ve mutlu olacağız.

beyler bunu zaten biz tapu müdürlüklerinde 1-2 dakikada alıyorduk. şimdi 7-8 dakikada yapılmış olacak. burada en çok tapu müdürlüklerindeki memurlar sevinmiş olacak. onların iş yükü şirketlere binmiş gözüküyor. yeni bir personel demek bu gereksiz iş için. tapu kaydı alabilmek en büyük sorunumuz değildi.

bence burada "bireysel şifre biz de istiyoruz.. istiyoruz.." hiç demeyin. çünkü bu saçma sistem sahadaki adamın işine gelen birşey değil, şirkette 1 kişi daha fazla eleman çalıştırmak demek. içinde protokol, online inceleme, uzaktan erişim kelimelerini görünce önemli bir olay sandım ama gereksizin daniskası. hiç üzülmeyin derim, şifre alsanız da kimseye bişey katacak değil. bırakın sizin yerinize şirketler uğraşsın dursun. size elinize hazır takbis kaydı gelecek işte.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: fikret8082 - Kasım 20, 2013, 06:06:50 ÖS
SAYIN MESLEKTAşIM PACEY
ıKı BıLGıSAYARLA 2-3 DAKıKADA ışLEM BıTEBıLıR.
HARÇLAR AY SONUNDA TEK DÖKÜM CETVELı ıLE YEVMıYE DEFTERıNE ışLENEBıLıR.
KM TABı OLMAYAN ışLEMLERDE PERSONELıN TAPU  YA GıTMESı GEREKMEDığıNDEN YAKIT GıDERı OTOPARK GıDERı AZALACAKTIR.
MURACAATTA şıRKETLER PROJE YE BAKACAK VE SAHA ıNCELEMESı VE RAPOR DÜZENLEYECEK BANKANIN YETKıLENDıRDığı UZMANI YAZACAğINDAN RAPORLAR SPK BDDK TDUB GENELGE VE GÖRÜşLERı DOğRULTUSUNDA HAZIRLANACAK ETıK KURALLARA UYULACAK VE HATA RıSKı EN AZA ıNECEKTıR.
ARSA VE ARAZıLERDE GOOGLE EART ÜZERıNE OTURTULMUş PARSELESYONU VE KÖşE KOORDıNATLARI ALINMIş ÇIKTI ıLE UZMANLARIN DAHA RAHAT ÇALIşMASINI SAğLAYACAK ZEMıNı BULMASI DAHA KOLAY OLACAK KADASTRO MÜDÜRLÜğÜNE GıTMEDEN RAPOR HAZIRLAYABıLECEKTıR,
TDUB PROJE ıNCELEME BÖLÜMÜNDEN VE TAPU KAYIT MÜRACAAT BÖLÜMÜNDEN SıSTEM ÇAPRAZ KONTROL EDıLEBıLECEK şU ANDA OLDUğU GıBı 45-50 DEN FAZLA ÖRNEğıN 80-100 RAPOR DÜZENLEMış GÖRÜKEN LER MEYDANA ÇIKACAKTIR VE ıNCELEMEYE ALINACAKTIR.

RAHATSIZ OLACAKLAR YANINDA 5-6 ÇOCUK ÇALIşTIRIP AYDA 100-150 KALıTESıZ RAPOR DÜZENLEYıP SEKTÖRÜN KALıTESıNı DÜşÜRENLER
ıSTANBULDA MASA BAşINDA OTURUP TAşRADA 50-60 TL YE ÇOCUKLARA RESıM ÇEKTıRıP 2-3 EMLAKÇI GÖRÜşÜ ALDIRIP RAPORU KENDıLERı HAZIRLAMIş GıBı ıMZA ATANLAR BANKAYI DOLANDIRANLAR
ÇÖZÜM ORTAKLARI OLMADIğI HALDE ıLAN VEREREK UZMANLARIN LıSANS VE MUHENDıSLıK DıPLOMALARINI BANKALARA SUNANLAR 2014 YILINDA
BU ışLERı YAPAMIYACAKLAR ÇÜNKÜ UZMANLAR TDUB TAKBıS PORTALINDAN HANGı şıRKETLERıN ıRADELERı DIşINDA ADLARINI KULLANDIğINI ÖğRENECEK VE LıSTEDEN ÇIKARTTIRACAKTIR.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: onur85 - Kasım 20, 2013, 09:10:43 ÖS
Arkadaşlar forumumuz TDUB tarafından takip ediliyor muhtemelen ve yakınmalarımıza ithafen şirket mensubu olmayan uzmanlara da şifre veriliceğini ifade eden duyuru mevcut:

http://www.tdub.org.tr/duyurular/takbis-sisteminin-uyelerimize-acilmasina-ve-sistem-bilgilendirme-toplantirina-dair-aciklama-20-kasim-2013.html

 ;D
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: maras46 - Kasım 20, 2013, 10:31:48 ÖS
Bugünkü gelişmeleri olumlu yorumluyorum. ınşallah güzellikler olacak.

TDUB sitesinde bugün yayınlanan TAKBıS sistem bilgilendirme duyurusu, uzmanların lehine olarak değerlendiriyorum.  Tüm TDUB yönetimine ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.

Anlamadığım tek bir husus var. O da, TDUB sitesinde, "Takbis Proje ınceleme" bölümünde, lisanslı olmayan eksperlerin isimleri neden yer alıyor?

TAKBıS sistemini yanlış amaçlarla kullananlara ağır cezalar öngörülmüş. Bence iyi de olmuş. Bu kadar cezai sorumluluk gerektiren işin, uzmanlar nezdinde mutlaka bir mükafatı olmalı.

şirket genel merkezinden elde edilen TAKBıS çıktısı mail ile ekspere gönderilip tapuda proje incelemesini, elini kolunu sallayan yapabilecek mi? Yoksa sadece TAKBıS belgesinde adı geçen lisanslı uzman mı inceleme yapabilecek? Bu konu aydınlatılmalı. Eğer tapuda projeyi de uzman inceleyecek ise, yapılan düzenlemeyi bir devrim olarak değerlendiriyorum. Aksi takdirde, söyleyeceklerimi sonraya saklıyorum.

ınşallah mesleğimiz için hayırlı olur umudunu taşıyorum.

Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: fikret8082 - Kasım 21, 2013, 12:01:27 ÖÖ
Sayın Maraş benim anladığım şirketlerin tapu kaydının alt bölümündeki yetkilendirme bölümüne projeye bakacak Lisanslı Değerleme uzmanını ,tam zamanlı çalıştırdığı personelini veya taşradaki bankanın da yetkilendirmiş olduğu uzmanın adı soyadı ve TC nu su yazılacak harçlar internet ortamında yatırılıp proje nosunuda gösterir tapu kaydı alınacak, dolayısıyla aynı sistemi kullanan  arşiv memuru da  sistemde gözüken değerleme uzmanının nüfus kağıdını veya TDUB kimlik kartını göstererek projeye bakması sağlanacaktır .Bu bile büyük bir başarıdır.
ilk aşamada tüm işlemlerin  tamamen Lisanslı değerleme uzmanlarının karşılaması ,sayısı ve  bölgesel bazda belli illerde yoğunlaştığından  mümkün olmamakla beraber 1 yıllık geçiş döneminde gerek şirketlerde çalışan gerekse çözüm ortağı olarak çalışanlar SPK lisans derslerini tamamlayıp sisteme dahil olacağını düşünüyorum.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: maras46 - Kasım 21, 2013, 01:11:37 ÖÖ
Fikret  Bey

Sahada lisanslı uzman sayısının, Türkiye'deki rapor talebini karşılamayacağını tahmin ediyorum. Onlar da bizler de nihayetinde ekmeğimizin peşindeyiz. Amaç sistemi tıkamak olmamalı. Fakat, sahada çalışan uzmana sağlanan küçücük bir pozitif ayırımı biri lütfen bize göstersin. Aradaki tek fark,bizlerin bir hata yapması halinde disiplin suçu ile karşılaşması ve lisansın iptaline kadar giden süreç. Lisansı olmayanlar hata yaptığında, X şirketinden, Y şirketine geçip çalışmasını devam ettirebiliyor.

TAKBıS düzenlemesinde, lisansı olmayanlar meşruluk kazanıyor gibi. ınşallah yanılıyorumdur.

TDUB'un bundan sonraki hamlesinin sahada görev yapan uzman sayısını artıracak uygulamaları sağlamasıdır. Lisanslarını kiraya verenler veya ağır iş yükü altında ezilen şirket denetmenlerinin hazırladıkları raporlara günde 1 saat lütfen gelerek imza atan bazı linsanlı uzmanlar olduğu söyleniyor. Bir tarafta bunlar yaşanır iken, bir tarafta da, TDUB kimliği cebinde uzmanların Tapuda/Belediyede 17 yaşındaki gençler ile proje inceleme sırasını beklemesi nasıl izah edilir.

Lisanslı uzmanlara pozitif ayırım verilmeden, imtihanları kazanma motivasyonunu artıramazsınız.

Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: creacer - Kasım 21, 2013, 09:35:17 ÖÖ
http://www.tdub.org.tr/duyurular/takbis-sisteminin-uyelerimize-acilmasina-ve-sistem-bilgilendirme-toplantirina-dair-aciklama-20-kasim-2013.html


"Bilindiği üzere sistem şimdilik değerleme kuruluşları bünyesindeki değerleme uzmanlarına açılmıştır. TAKBıS sistemi, Aralık ayının ilk haftası içinde değerleme kuruluşları bünyesinde görev almayan Birliğimiz üyesi değerleme uzmanlarına da açılacaktır. Bireysel üyelerimize sistemin açılmasına dair duyurular üyelerimize önümüzdeki günlerde duyurulacaktır. Bireysel üyelerimize sistemin daha geç açılmasının sebebi TKGM nezdindeki sistemin teknik özellikleri ve kapasitesi olup Birliğimiz ve TKGM yetkilileri arasındaki görüşmeler ve teknik çalışmalar tamamlandığı için sistem kısa bir süre içinde değerleme kuruluşlarında görev yapmayan bireysel üyelerimize de açılabilecektir."

"Birliğimiz tarafından TAKBıS verilerinin değerli üyelerimize açılmasına dair yukarıda özetlediğimiz yoğun çalışmalar yürütülmekte iken bazı lisanslı değerleme kuruluşları ve lisanslı değerleme uzmanlarının söz konusu çalışmalarımıza dair gerek Birliğimizi gerek TKGM’yi gerekse test çalışmalarına katılan üyelerimizi rencide edici ve ancak bilgi eksikliğinden kaynaklanabileceğini düşünmek istediğimiz hatalı bir tavır ve tutum içine girildiğini de üzülerek görmüş bulunmaktayız. Zira açıklandığı üzere test işlemleri süresince sistemden erişilebilen az miktardaki  kayıtlardan (birçoğuna zamanında erişilememiştir) ve doğruluğu teyit edilmeye çalışılan bir sistemden ticari bir kazanç elde edilemeyeceği de akıl ve mantık ölçülerinde aşikardır. Bilakis test çalışmaları ilgili üyelerimize bir külfet yaratmış olup değerleme sektörü adına ilgili üyelerimize teşekkürlerimizi sunarız."

Bilgi eksikliğinden kaynaklan eleştiriler, güzel ve doğru tespitte bulundukları için TDUB Yönetimine teşekkür ediyorum. Bizleri işin başından bilgilendirseydiniz eleştirilere maruz kalmazdınız, buradaki eleştirilerimizin yegane amacı, Lisanslı Değerleme Uzmanlarına kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde verilmiş hakların yetkisiz kişilerce de kullanılmasının önüne geçmektir.
Maraş46 arkadaşım "şirket genel merkezinden elde edilen TAKBıS çıktısı mail ile ekspere gönderilip tapuda proje incelemesini, elini kolunu sallayan yapabilecek mi? "

"SPK' NIN    08.04.2008 TARıHLı DUYURUSU:

1) Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı ile Konut Değerleme Uzmanlığı Sınavında başarılı olan ancak mesleki tecrübeleri yeterli olmayan adaylara eksik süreleri tamamlanıncaya kadar ilgili lisansları verilmeksizin, bu kişilerin gayrimenkul değerleme şirketlerinde, "Değerleme Uzmanı Yardımcısı" ve "Konut Değerleme Uzmanı Yardımcısı" unvanları ile tam zamanlı istihdam edilebilmelerine, bu kişilerin işe alınmakla birlikte tecrübe süreleri doluncaya kadar tek başına imza atmaksızın lisanslı bir değerleme uzmanı refakatinde değerleme raporu hazırlayabilmelerine, .... karar verilmiştir."

sorunuzun yanıtı bu parağraf içerisinde mevcuttur. Lisanslı Değerleme Uzmanı, Konut Değerleme Uzmanı, Değerleme Uzman Yardımcısı ve Konut Değerleme Uzmanı Yardımcısı sektörde bahsettiğim ünvan tanımlarına uymayan çalışanlar var ise SPK bunlar içinde bir tanım getirsin bu kişilerin yetkilerini de açıklasın bizlerde burada kavram karmaşası yaşayarak birbirimizi kırmayalım.
Lisansı olmayan sınavları 70 ortalamayla tamamlamayan 4 yıllık üniversite mezunlarının yetki ve sorumluluklarını, 2 senelik teknikerlerin yetki ve sorumluluklarını ve teknisyenlerin yada düz lise çıkışlı kardeşlerimizin yetki ve sorumluluklarını tanımlasınlar bizlerde çözüm ortağı olarak kendi sistemimizi kuralım bahsettiğim arkadaşlarımda bu tanımlamalara göre pozisyonlarını değerlendirsinler.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: ankaraa - Kasım 21, 2013, 11:25:57 ÖÖ
Sayın Maraş46 "şirket genel merkezinden elde edilen TAKBıS çıktısı mail ile ekspere gönderilip tapuda proje incelemesini, elini kolunu sallayan yapabilecek mi? Yoksa sadece TAKBıS belgesinde adı geçen lisanslı uzman mı inceleme yapabilecek?" şeklindeki sorunuzun yanıtlamaya çalışayım.
şöyle ki:
Getirilen sistemde, proje incelemesi yapacak kişinin, değerleme lisansına sahip olması gerekmemektedir. Yalnız, çalıştığı değerleme şirketinin, diğer şartları taşıması koşuluyla -umarım şartları taşıyıp taşımadığına bakılıyordur- kendisinin ismini TDUB'a bildirmiş olması kafidir.
Proje inceleyecekler arasında:
Değerleme şirketiyle çalışanların arasından;
1-Sınava girsin girmesin hiç mühim değil, kadrolu üniversite mezunlarının şirket tarafından TDUBa bildirilmiş olanları,
2-Yine sınava girmiş olmasına bakılmaksızın, çözüm ortağı şeklinde çalışan ve değerleme şirketiyle bizzat sözleşme imzalayan kişilerden, çalıştığı değerleme şirketi tarafından TDUBa bildirilenler,
Çözüm ortağıyla çalışanların arasından;
1-Yine sınava girmiş olmasına bakılmadan, çözüm ortağının ortağı yada personeli şeklinde çalışan ve değerleme şirketiyle bizzat sözleşme imzalamayan kişilerden, hizmet verdikleri lisanslı değerleme şirketi tarafından TDUBa bildirilenler, (Bu grubun üniversite mezunu olup olmadığına bakılıp bakılmadığını kesin olarak bilmiyorum.)
mevcuttur.
Yani, getirilen (TDUB tarafından, uygulanması planlanan sistem kastedilmektedir.) sistemde, sadece lisanslı uzmanın tapudan proje incelemesi yapabilecek olması diye bir şey kesinlikle söz konusu değil. Sizce bunu yaparlar mı !?
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: maras46 - Kasım 21, 2013, 11:55:29 ÖÖ
Sayın Creacer

Yazınızın son parafrafında, mesleğimizdeki temel sorunu çok iyi anlatmışsınız. Burada yapılan eleştirilerin temeli, sahada çalışan lisanslı uzmanın yetki ve sorumluluk sınırlarının, lisansı olmayanlar ile eşit tutulmasıdır. Eğer bu eşitlik yasal ise, biz de boşa eleştiri yapıp, kimseyi kırıp-incitmeyelim.

Bir tebliğ taslağı hazırlandı. Aradan 8 ay geçti bu taslak yürürlüğe girmedi. Çünkü, hazırlanan taslakta, TTK'nun rekabet ile ilgili maddeleriyle çakışan hususları barındırmakta idi. Bir tebliğ, bir kanun ile kavga ederse, hangisinin kazanacağını tahmin etmek zor değildir. Aslında bugünkü mevcut uygulama da, TTK'na muhalefet gibi. Mücbir sebeplerden dolayı göz yumuluyor.Bizler de düzelir umuduyla bekliyoruz.

Burada lisans sahibi tüm uzmanlar, mevcut eksperlerden çok daha bilgilidir diyemiyorum. Bilgi ve tecrübe eksikliğinden dolayı sahaya inmekten çekinen  lisanslı uzman mutlaka vardır. Bilgili ve tecrübeli lisanslı uzmanın sahadaki sayısı azdır. Bu gerçeğin arkasına sığınarak, sahada görev yapan  lisanslı uzmanların pas-pas edilmesine de göz yumulmamalı. Sahaya daha fazla uzman kanalize edilmesinin önü açılmalı. Lisanslı şirket sayı enflasyonunun temel sebebi de budur. Eğer sahada lisanslı uzmanlara,hak ettikleri pozitif ayırım sağlansın, iddia ediyorum, lisanslı şirket sayısı 20-25'e düşer, sahada bilgili-tecrübeli uzman sayısı 1.000'e yükselir. Bizler lütuf istemiyoruz. Bizler yasaların emirlerine göre düzenleme yapılmasını talep ediyoruz. Hakkımızda karar verenler, keşke Türkiyenin çeşitli illerinde 3-5 tane değerleme raporu hazırlasa, zaten burada yazılanların ne kadar haklı gereçlere dayandığını çok daha iyi anlarlar.

Konu ile ilgili bir fıkra aktaracağım:

Hasan emmi tarlasındaki anızı yakarken, ateş üstüne de sıçrar. Onu görenler hemen müdahale edip söndürürler. Ama Hasan Emmi yığılır, yerden kalkamaz. Hemen hastaneye kaldırırlar. Doktor muayene eder Hasan Emminin vücudunda bir yanık izi bulamaz ama kemikleri kırılmıştır. Hasan Emmiye sorar:
-Bu kemikler niye kırıldı?
Hasan Emmi bezgin bir sesle cevap verir:
-Kürekle söndürdüler doktor bey!

Herkes iyi niyetli. Bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Bu iyi niyetlerden dolayı, sahadaki biz uzmanlar geçmişte çok kürek darbesi aldık. ınşallah yeni TAKBıS sisteminde, yayınlanacak tebliğde kürek darbesi almayız.


Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: ekspermuhendis - Kasım 21, 2013, 12:12:37 ÖS
Sayın Maraş 46, Ankaraa, Creacer,
TDUB detaylı bir açıklama yapmış teşekkürler ama söylediğiniz gibi, bütün bu süreç hakkında daha önce bilgi verilseydi, yorumlamalara gerek kalmazdı. Takbis incelemesi yapmak için şifrelerin lisanslı değerleme uzmanları dışında kimseye verilmeyeceği kesin, tartışılması gereken mesele, tapu projesi incelemeye yetkili kişilerin değerleme uzmanı veya yardımcısı ünvanına haiz olup olmadıklarının denetlenip, denetlenmediği ki, bu aşamada ve bu kadar kısa sürede denetlemenin yapılması pek mümkün gözükmüyor. Dolayısıyla değerleme uzamanı veya yardımcısı ünvanına haiz olmayan kimselerin mevcut durumda olduğu gibi tapu incelemeleri yapmaya devam edebilecekleri gözüküyor. Ancak çözüm ortakları yanlarında çalıştırdıkları hiçbir raporda ismi geçmeyen yetkisiz lise mezunu vb. ni bu listeye dahil edilmedi ise en azından buda bir aşamadır denebilir.
Ancak birçok arkadaşın belirttiği gibi SPK lisansı almak için zaman, emek vb. harcamış gelecek planlarını resmi mevzuata göre yapmış kimselerin lisanslarını şirket ortağı değilse lisasnın işe yaramadığı, hiçbir pozitif ayrımın olmaması, üstüne üstlük yapılacak bir hatada, disiplin cezaları, lisans iptali ile mesleği icraa edemez hale gelebileceği gerçeklerini düşünmek gerekir. Lisanslı uzmanların durumu kimse tarafından önemsenmiyor gibi bir hava var. Lisansı olmayan ve değerleme uzmanı ünvanına sahip olmayan kimseleri nasıl olurda yasal zemine taşıyabiliriz gayreti var sanki, Birazda bu meslek için bu lisansı almak için çalışmış kimselerin emeği, planları düşünülerek buna göre düzenlemeler yapılması gerekmez mi?
Gayrimenkul önünde değerleme uzmanı fotoğrafı isteyen TEB ve belirttiğiniz diğer banka yöneticilerine mesleği disipline etmeye katkılarından ötürü teşekkürler.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: onur85 - Kasım 21, 2013, 12:46:14 ÖS
Sayın Maraş46 "şirket genel merkezinden elde edilen TAKBıS çıktısı mail ile ekspere gönderilip tapuda proje incelemesini, elini kolunu sallayan yapabilecek mi? Yoksa sadece TAKBıS belgesinde adı geçen lisanslı uzman mı inceleme yapabilecek?" şeklindeki sorunuzun yanıtlamaya çalışayım.
şöyle ki:
Getirilen sistemde, proje incelemesi yapacak kişinin, değerleme lisansına sahip olması gerekmemektedir. Yalnız, çalıştığı değerleme şirketinin, diğer şartları taşıması koşuluyla -umarım şartları taşıyıp taşımadığına bakılıyordur- kendisinin ismini TDUB'a bildirmiş olması kafidir.
Proje inceleyecekler arasında:
Değerleme şirketiyle çalışanların arasından;
1-Sınava girsin girmesin hiç mühim değil, kadrolu üniversite mezunlarının şirket tarafından TDUBa bildirilmiş olanları,
2-Yine sınava girmiş olmasına bakılmaksızın, çözüm ortağı şeklinde çalışan ve değerleme şirketiyle bizzat sözleşme imzalayan kişilerden, çalıştığı değerleme şirketi tarafından TDUBa bildirilenler,
Çözüm ortağıyla çalışanların arasından;
1-Yine sınava girmiş olmasına bakılmadan, çözüm ortağının ortağı yada personeli şeklinde çalışan ve değerleme şirketiyle bizzat sözleşme imzalamayan kişilerden, hizmet verdikleri lisanslı değerleme şirketi tarafından TDUBa bildirilenler, (Bu grubun üniversite mezunu olup olmadığına bakılıp bakılmadığını kesin olarak bilmiyorum.)
mevcuttur.
Yani, getirilen sistemde, sadece lisanslı uzmanın tapudan proje incelemesi yapabilecek olması diye bir şey kesinlikle söz konusu değil. Sizce bunu yaparlar mı !?


Hocam o halde birliğin adı değişsin, hatta birlik kapansın, işleri LıDEBıR yürütsün. şirketlerin işlerine nasıl geliyorsa TKGM'ye o tarz listeler sunulsun? Nasıl olsa mevcut yönetim kurulunda aynı zamanda LıDEBıR üyesi olan şahıslarda var. Hattâ lisanslama sınavları kaldırılsın. Ne gerek var? Nasıl olsa kanun maddelerini ve amir hükümleri hiçe sayabiliyorlar demekki?

Bu kadar rezalet dünyanın hiçbir başka ülkesinde olmaz.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: ankaraa - Kasım 21, 2013, 03:35:51 ÖS
Arkadaşlar TDUB yönetim kurulu yedekler göz ardı edilirse, 7 asıl üyeden oluşuyor.
Bu üyelerden biri malum SPK tarafından belirleniyor.
3'ü lisanslı şirketlerin sorumlu değerleme uzmanlarından,
diğer 3ü'de sorumlu değerleme uzmanı niteliğini haiz olamayan uzmanlardan oluşuyor.
Benim tespitlerime göre, lisanslı şirketlerin sorumlu değerleme uzmanı olarak yönetime girenlerin tamamı aynı zamanda LıDEBıR üyesi. Bu anlaşılabilir.
Ancak gariptir, sorumlu değerleme uzmanı niteliğini haiz olmayan uzmanlar arasında da LıDEBıR üyesi olan var.
Bu ne demek:
Bazı şirketler TDUB yönetiminde söz sahibi olabilmek için, şirketin yönetim kadrosunda olanlardan bazılarını sorumlu değerleme uzmanı olarak atamayıp, kendisine TDUB yönetiminde tahsis edilmiş olan 3 kişilik sınırı aşıyor ve bu sayede TDUB yönetimi ağırlıklı olarak lisanslı şirket yöneticilerinden oluşuyor. Ben şahsen bunu mahsurlu görüyorum ve oy kullanırken buna çok dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Olayı anlamak için: şu listelere bir göz atmanızı tavsiye ediyorum.
http://www.lidebir.org/tdub-aday2012.html
http://www.tdub.org.tr/genel/yonetim-kurulu.html

"ınsanı önünden ve arkasından izleyen (melekler) vardır, onu Allah'ın emri ile gözetlerler. Herhangi bir toplum tutumunu değiştirmedikçe Allah onun konumunu değiştirmez. Allah, bir toplumun herhangi bir kötülüğe uğramasını dileyince, onu hiç kimse önleyemez. ınsanların Allah'dan başka hiçbir koruyucusu, kayırıcısı yoktur." ( RA'D :11)
"Bu böyledir. Çünkü bir toplum, sahip olduğu iyi bir niteliği değiştirmedikçe, Allah da o topluma vermiş olduğu nimeti değiştirmez. Hiç şüphesiz Allah her şeyi işitir, her şeyi bilir." (ENFAL .53)


Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: asyadegerleme - Kasım 21, 2013, 04:03:32 ÖS

Bekir Yener Yıldırım SPK LıSTESıNDEN lisanslı değerleme uzmanı
Cem Gürpınar YATARIM DEğERLEME, sorumlu değerleme uzmanı Lidebir üyesi
Mehmet Kasap ÇINAR DEğERLEME, sorumlu değerleme uzmanı Lidebir üyesi
Deniz Arslan YATIRIM DEğERLEME sorumlu değerleme uzmanı Lidebir üyesi
Bilgin Kolu açık VAKIF DEğERLEME BÖLGE MÜDÜRÜ Lisanslı değerleme uzmanı Lidebir üyesi şirketin yöneticisi

şinasi Bayraktar TKGM  yetkilisi lisanslı değerleme uzmanı sektör dışında kamuda bürokrat

Nihat Yerci AKBANK EKSPERTıZ BÖLÜM BşK lisanslı Değerleme uzmanı sektör dışında özel sektörde yönetici
 
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Kasım 21, 2013, 04:34:13 ÖS
Değerli Arkadaşlar,

Deniz bitmiştir.

TKGM tarafından 08.10.2013 tarihinde yayınlanan Genelge'nin 4. maddesinde ;

1 ) Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin tapu müdürlüğünde proje inceleme talebinde bulunan kişi olup olmadığının  www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme şirketi temsilcisi/değerleme uzmanı listesinden ve kimlik belgesinden kontrolünün sağlanarak başkaca bir belge aranmaksızın işlemlere yön verilmesi gerekmektedir." ıfadesi yer almaktadır.   Bu maddeden de anlaşılacağı üzere TAKBıS'e hangi şifre ile girildiyse, proje incelemesini de o kişi yapmak zorundadır.

2) Yine TKGM TAKBıS'e erişim şifresi verirken talep ettiği taahhütnamenin 3. maddesinde ise; "TKGM tarafından şahsıma özel olarak düzenlenmiş ve kullanımıma tahsis edilmiş olan kullanıcı adı ve şifremi sadece gayrimenkul değerleme hizmeti kapsamında kullanacağımı, kullanıcı adı ve şifreyi azami özen ve dikkatle koruyacağımı ve gizli tutacağımı, kullanıcı adı ve şifremi üçüncü kişiler ile hiçbir surette paylaşmayacağımı,"  ibaresi yer almaktadır.

Bu iki hükmü birlikte değerlendirdiğimizde ise şu muhteşem neticeler ortaya çıkar:

1) Bu uygulama hayata geçtiğinde; " ad Ali'nin rapor Veli'nin" soytarılığı bir nebze olsun ortadan kalkar. Düzmece rapor sayısı azalır.
2)  şifre kişiseldir. Kesinlikle üçüncü şahıslarla paylaşılamaz. şirketlerde şifreci personel istihdam edilemez.
3) Bunlar gerçekten hayata geçerse; Türk değerleme sektörü de, muasır medeniyetler seviyesine bir adım daha yaklaşır.

Bugün itibariyle; değerleme camiasında; bu şartlara %100 uyabilecek bir avuç insandan bir tanesi de benim. TDUB yönetimi, bana şifre vermemek için bin dereden su getiriyor.

Sırf bu nedenle; TKGM genel müdürlüğüne; yıllardır bu sektörde yaşanılan soytarılığa projektör tuttuğu için binlerce kere teşekkür ediyorum.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: pacey - Kasım 21, 2013, 05:08:20 ÖS
mesut bey,

sanırım 1.maddede belirttiğiniz kısmı tdub hatalı yazmış.

her şirkette 1-2 kişiye erişim şifresi verildiği ve orta ölçekli bir şirketin tüm türkiye bazında 80-90 talep günlüğü olduğu kabul edilirse, aynı kişinin ertesi gün tüm türkiye'de tapu dairelerinde proje inceleme yapabilmesi çok mümkün gözükmüyor. :)
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Kasım 21, 2013, 06:09:19 ÖS
Sayın Pacey,

Bu genelge TDUB'a ait değil. TKGM tarafından sirküle edilmiştir.
 
UDES de dahil, bugüne kadar taşınmaz değerlemesi adına üretilen mevzuatın tamamı; bütün sürecin tek kişi tarafından üstlenilmesini vazeder. Aksine davranış sahtekarlıktır. ABD'de, ıngiltere'de,  Almanya'da olduğu gibi, Türkiye'de de  taşınmaz değerleme sistemi; bu konuda mezun ve yetkili kılınmış   gerçek kişi değerleme uzmanları tarafından yapılacağı üzerine inşa edilmiştir. Hem teorik hem de pratik olarak başka türlüsü de zaten mümkün değildir.

Durum böyle iken; SPK ve BDDK idareleri,  sınava tabi lisans verilerek  mezun ve yetkili kılınan gerçek kişi uzmanları inatla yok sayarak,  bu mesleğin sadece tüzel kişi sermaye şirketleri aracılığı ile yapılmasını adeta dayatmıştır. Bu irrasyonel dayatmanın sonucunda ise; ortaya, ranta, zırtapozluğa ve haram paraya dayalı ucube bir sahtekarlık düzeni  çıkmıştır.
 
Tapu kadastro idaresi; mevcut müktesebata göre; takyidat  ve proje incelemesi yapan  kişinin,   raporu da yazdığını zannederek bahse konu genelgeyi hazırlamıştır.

Bu nedenle; TDUB  yönetiminin şu anda elinde tuttuğu minare; Türk taşınmaz değerleme müktesebatıdır. Kılıf  mı bulurlar, istifa mı ederler  bilemem...Ama, artık hiç bir şeyin eskisi gibi olmayacağı kesindir.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: asyadegerleme - Kasım 21, 2013, 07:55:15 ÖS
 DEğERLEME UZMANI OLARAK VERGı DAıRESıNE MÜKELLEF KAYDI YAPTIRMIYAN ÇÖZÜM ORTAKLARININ MıMARLIK MÜHENDıSLıK BÜROLARI ÜZERıNDEN KESTıKLERı FATURALAR SPK KANUN GENELGE VE TÜZÜKLERıNE AYKIRIDIR VE YASAL DEğıLDıR.
TTK GÖRE HAKSIZ REKABET OLUşTURMAKTADIR.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: maras46 - Kasım 21, 2013, 10:19:06 ÖS
Mesut Bey,
Mesleğimizin kuruluşu ile ilgili temel kanunlarda bir sıkıntı yoktur. Sıkıntı yorumlamadan kaynaklanmaktadır. Bu yorumlamanın temel sebebi de, Ankara’nın doğusunda lisanslı uzman sayısının yok denecek kadar az olmasıdır.

TAKBıS uygulamasında da yine aynı bahaneler üretilecek. “Bazı illerde lisanslı uzman yok, bankaların raporları ne olacak” denilecek.

Bu konuda fikir istediler sunduk. Ama bu fikirleri yoğuracak, bir ÇALIşTAY toplantısı yapılmadığı için, mesleğimizde patinaj devam ediyor.

Yapılması gereken, şudur: Değerleme uzmanının ikamet etmediği bir şehir var ise, o şehirde değerleme uzman yardımcısı rapor yazabilmeli. Geçmişte avukatlık mesleğinde olduğu gibi. Bir şehirde avukat yok veya sayısı az ise, hakim karşısına geçen bir arzuhalci yemin ederek, “dava vekili” unvanını kazanarak avukat gibi hareket edebiliyordu. Bir anda avukat sayısı artmadı. Zamanla hukuk fakülteleri mezun verdikçe, “dava vekilliği” mesleği sona erdi. Bu süreç 50 yıl sürdü.

Benzer uygulamaya ihtiyaç var. “Lisanslı uzman sayısı az” gerçeğinin arkasından, işi yokuşa sürmenin anlamı yok. 

Yaptığımız eleştiriler, kısa vadede yukarıdakilerin işine gelmeyebilir, ancak uzun vadede herkesin işine gelir. Burada yapılan eleştiriler kaliteli raporun ortaya çıkması için yapılıyor. Bu, en başta bankaların işine gelir. Sektörde mesleğimizin yeri daha sağlamlaşır ise, TDUB’un önemi daha da artar.

Yine lisanslama imtihanları var. Her imtihan döneminden sonra, 5-10 şirket daha kuruluyor. Bankaların kapısı çalınıp “biz de şirket kurduk iş verir misiniz” denildiği müddetçe meslekte kalite artmaz. Lisanslı uzmanları sahaya salacak düzenleme yapılmağı müddetçe patinaj devam eder.

Geldiğimiz noktayı başarısız bulmuyorum. TDUB’un lehimize çalıştığına inanıyorum. Ancak 6362’den sonra daha cesur kararlar almasını bekliyorum.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Kasım 21, 2013, 11:37:16 ÖS
Üstat,

Meşhur Nasrettin Hoca fıkrasıdır:

“Hoca, karısını boşamak üzere kadıya başvurmuş. Kadı, davayı görmeye başlarken sormuş:

-Karının adı neydi?

-Bilmiyorum, demiş Hoca.

-Kaç yıldır evliydiniz?

-On iki.

-Nasıl olur? ınsan on iki yıllık karısının adını öğrenmez mi?

-ılk günden geçinmeye niyetim yoktu, demiş Hoca, onun için adını bile sormadım.”

Meseleye; "malı nasıl götürürüm, putu kalkan yapıp parsayı nasıl toplarım" diye bakarsanız sittin sene geçse bir arpa boyu yol kat edemezsiniz.

ışin içine bir de; kibir, ihtiras, cehalet ve kifayetsizlik girdi mi,  ortaya böyle sit-com gibi skeçler çıkar.

Her şeyin başı niyet... Namaza da, oruca da, yola da niyetsiz başlanmaz...Niyetiniz temizse, vatanın ve milletin hayrına bir iş yapmak için yola çıkmışsanız; daha işin en başında, bizim gibi "çatlak sesleri" toplar " aslanım sizin derdiniz nedir?" Diye sorarsınız.

Hayatında bir kere bile; sabah saat 04,00'de rapor  yazmamış,  bir kere bile T.C  Ziraat Bankası'nda 2,5 saat sıra beklememiş, bir kere bile tozlu imar arşivlerinde kayıp dosya aramamış  insanlardan  değerleme uzmanlarının sorunlarını çözmeyi beklemek bile , zaten başlı başına bir komedidir.

Ortada; "malı götürmenin" dışında,  vizyon gibi, strateji gibi, yol haritası gibi, planlama gibi zeka ürünü herhangi bir çaba yok...Çünkü, bütün bu zeka ürünü faaliyetlerde bulunabilmek için önce sağlıklı verilere ihtiyaç vardır.  Siz, sağlıklı veri toplayacak sistemleri kurmadan bunların hiç birini yapamazsınız. Elinizde zeka mahsulü bir planlama, politika ve strateji olmadığı zaman da; tereyağından kıl çeker gibi, çok kolay bir şekilde halledilebilecek bir işi "kriz" haline getirisiniz.

ıster kamu ister özel sektörde; bir organizasyonu yönetmeye talip olan insanların ilk yapması gereken iş, hizmetine talip oldukları insanların kabaca dahi olsa profillerini çıkarmaktır. Sen, değerleme uzmanlarını yönetmeye talip olmuşsun; bu insanlar her Allah'ın günü, didik didik dosya inceliyorlar. Sadece kurduğun cümlelere değil noktayı hatta virgülü koyduğun yere bile çok dikkat edeceksin. Son 20 günde birbiriyle çelişen tam 5 tane duyuru, bir protokol bir de genelge yayınlandı. Özetle beş benzemez. Ben, daha fazla ayıp olmasın diye; bu duyurularda birbirini nakseden maddeleri burada dile getirmiyorum.

şu an ki politika; gittiği yere kadar gitsin politikasıdır. Namuslu cerrahlar habis ura neşter vurmazlar.  Hastaya "ne istersen ye"  derler.

Gelinen noktada; maruz kaldığımız muamelenin adı " YERSEN" muamelesidir. Biz de amiyane tabirle " hayvan terli" diyoruz... Bütün çatışma da buradan çıkıyor. Yesek, sorun kalmayacak.:)
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: creacer - Kasım 22, 2013, 09:13:55 ÖÖ
Ankaraa arkadaşım "Bazı şirketler TDUB yönetiminde söz sahibi olabilmek için, şirketin yönetim kadrosunda olanlardan bazılarını sorumlu değerleme uzmanı olarak atamayıp, kendisine TDUB yönetiminde tahsis edilmiş olan 3 kişilik sınırı aşıyor ve bu sayede TDUB yönetimi ağırlıklı olarak lisanslı şirket yöneticilerinden oluşuyor. Ben şahsen bunu mahsurlu görüyorum ve oy kullanırken buna çok dikkat edilmesi gerektiğini düşünüyorum."

Çoğu Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı lisans sınavlarına girerken şirketlere mahkumiyet yoktu bireysel iş yapılabiliyordu. Geçen zaman sürecinde Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanını şirketlere mahkum ettiler utanmadan birde sen raporu hazırlayacaksın şirket bankaya teslim edecek şirket yüzde 50 sen de yüzde 50 alacaksın dediler. TDUB Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının birliğidir yönetimde 3 ü şirketlerde görevli sorumlu değerleme uzmanı 3 ü bağımsız çalışan diye ayrıma gitmek bile abesi iştigaldir. Bu kuralın hukukiliğinin sorgulanması gerek kanımca mantıksız olan birşey hukuksuzdur.

-Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği kanunla kurulmuş, tüzel kişiliği haiz, kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşudur.
-Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği’nin üyeleri sermaye piyasası mevzuatına göre gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olan değerleme uzmanlarından oluşmaktadır.
Futbol maçına çıkmıyoruzki 443 551 434 gibi sistemler kurgulasak amaç Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının daha iyiye ulaştırılması ise yönetimde ayrıma gidilmesi yanlıştır. SPK tarafından gönderilen 1 kişi hariç bütün yönetimin ayrıma gitmeden Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarından oluşturulması gerekir.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: fikret8082 - Kasım 22, 2013, 11:35:39 ÖÖ
Sayın Başkan Bekir Yener Yıldırım SPK ile olan tüm sorunları çözmede ve Yardımcısı şinasi Bayraktar bey TKGM nezdinde TAKBıS sisteminin sektörümüze açılması çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ederim.
Diğer 3 Lisanslı sorumlu Değerleme Uzmanı ve Yönetici pozisyonundaki Lisanslı değerleme uzmanının yoğun iş yükü ve zaman bulamadıklarından dolayı birliğe fazla faydalı olamıyorlar.
Nihat Beyde Akbank ekspertiz birim başkanı olarak eşdeğer görevdeki diğer banka yetkilileri ile en azından konut rapor formatının standartlaştırılmasını bekliyorduk ama sektöre hiç bir katkısı olmamıştır.
Sorunun çözümü için Birlik adına (ARGE planlama insan kaynakları bölümünü yönetebilecek müdür olarak görevlendirilecek )3000-3500TL  net maaşlı profesyonel bir genel sekreteri lisanslı değerleme uzmanı birlik üyelerinden seçilmesi ve görevlendirilmesi  halinde  sorunların kısa sürede çözüleceğine inanıyorum. Eğer sorun mali kaynaklar gösteriliyorsa yıllık 300 TL aidat yerine 350 TL ödeyelim ama profesyonelleşmiş kişilerle çalışalım.
Eğer seçimde bir takım lidebirin ayak oyunları olmasa Mesut Bey yönetime seçilecekti ve çok sayıda üye arkadaşların ortak görüşü de şu anda oluşan birlikle üyelerin ,şirketler ile çözüm ortakları arasında çatışmalar olmayacaktı. Mesut Beye teklif edilebilir kabul etmezse ıstanbul da oturan Lisansı bulunan finans sektöründen gelen idare hukuku nu ve mevzuatı iyi bilen bir arkadaşın mutlaka  tam zamanlı olarak TDUB bünyesine katılması gerekmektedir. Finans sektöründen gelmemiş lisanslı değerleme uzmanı olarak sahada çalışmamış ve sorunları bilmeyenlerle bu sorunlar çözülemez.
Birlik toplantılarında bakıyorum tüm sektörlerden emekli olmuş veya halen çalışan yetenekli insanlar olduğunu görüyoruz .
SORUN NERDE BAşLIYOR   UN VAR şEKER VAR OCAK VAR AMA HELVA YAPACAK KıMSE YOK
Örnek Vestel firması batma sınırında iken Ahmet Nazif Zorlu ne yaptı Gitti Amerika'daki silikon vadisindeki  40 adet mühendisimizi  Manisa ya getirdi ve  ARGE ve planlamayı onlara bıraktı profesyonel mühendisler ile Vestel dünyada en fazla ihraca at yapan ve teknolojiyi yakaladı.
TDUB de sorun ne biliyor musunuz  Un var şeker Var ocak var ama profesyonel olarak helva yapacak yetenekte kimse yok.
Bu sitede ve başka internet sitelerinde okuduklarıma göre kurum ve kuruluşların bu şikayetleri okuduğu özelikle bankaların bazılarının takip ettiği konuşuluyor eğer bu sitede yazılan ve şikayet edilen konulara bir süre sonra SPK GıB SGK BDDK BANKALARIN EKSPERTZ BıRıMLERı nin karşı tedbirler alacağı ve soruşturmalar açacağı günler yakındır.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: ankaraa - Kasım 22, 2013, 11:46:58 ÖÖ
Mesut Bey'in dikkat çektiği bir konunun önemle üzerinde durulması gerekiyor.
TKGM tarafından 08.10.2013 tarihinde yayınlanan Genelge'nin 4. maddesinde ;
1 ) ...Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin tapu müdürlüğünde proje inceleme talebinde bulunan kişi olup olmadığının  www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme şirketi temsilcisi/değerleme uzmanı listesinden ve kimlik belgesinden kontrolünün sağlanarak başkaca bir belge aranmaksızın işlemlere yön verilmesi gerekmektedir." ıfadesi yer almaktadır.
http://www.tdub.org.tr/images/pdf/takbis_tkgm_talimati.pdf

Bu maddeden de anlaşılacağı üzere TAKBıS'e hangi şifre ile girildiyse, proje incelemesini de o kişi yapmak zorundadır.
Halbuki TDUB'un proje inceleme linki altında "http://www.tdub.org.tr/takbis-proje-inceleme.html" lisanslı olmayan çok sayıda kişi var. (Listede değerleme lisansı olmayan çok sayıda kişinin bulunuyor olması, teyit edilmiş kesin bir bilgidir. Dikkat edilirse, proje inceleme listesindeki isimler açıkça belirtilmemiş ve şirket ismi ve kimlik numarası sorulmuştur. Diyebilirsiniz ki o halde bunu nasıl teyit ettiniz. Ben istenenleri girerek teyit ettim. Kimlik numaralarına ulaşamayan arkadaşların da bunu teyit etmesi pekala mümkün. Çözüm ortağı şeklinde çalışan arkadaşlara sorularak da bu durum teyit edilebilir.)
Buradan, ya değerleme lisansı olmayan kişilere TAKBıS şifresi verileceği, ya da değerleme lisansına sahip olmadığı için TAKBıS şifresi alamayan kişilerin Tapudan proje inceleyebileceği sonucu çıkıyor. Birinci durum ihtimal dışı, çünkü TDUB tarafından açıkça reddedildi. Ancak ikinci durumun yaşanması kaçınılmaz olarak geçekleşecek. Ben TKGM' nün bu konuda yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum. Yazıdan anlaşıldığı üzere TKGM, projeyi lisanslı değerleme uzmanlarının inceleyeceğini sanıyor. Böyle olmasa, TKGM'nin tebliğinde "..tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin tapu müdürlüğünde proje inceleme talebinde bulunan kişi olup olmadığının  www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme şirketi temsilcisi/değerleme uzmanı listesinden ve kimlik belgesinden kontrolünün sağlanarak..." ifadesi olmazdı.
ılk aşamada, değerleme uzmanları listesinin TDUB'un resmi internet sitesinden kaldırılmasının sebebi de bence bu.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: onur85 - Kasım 22, 2013, 01:12:15 ÖS
Mesut Bey'in dikkat çektiği bir konunun önemle üzerinde durulması gerekiyor.
TKGM tarafından 08.10.2013 tarihinde yayınlanan Genelge'nin 4. maddesinde ;
1 ) ...Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin tapu müdürlüğünde proje inceleme talebinde bulunan kişi olup olmadığının  www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan değerleme şirketi temsilcisi/değerleme uzmanı listesinden ve kimlik belgesinden kontrolünün sağlanarak başkaca bir belge aranmaksızın işlemlere yön verilmesi gerekmektedir." ıfadesi yer almaktadır.
http://www.tdub.org.tr/images/pdf/takbis_tkgm_talimati.pdf

Bu maddeden de anlaşılacağı üzere TAKBıS'e hangi şifre ile girildiyse, proje incelemesini de o kişi yapmak zorundadır.
Halbuki TDUB'un proje inceleme linki altında "http://www.tdub.org.tr/takbis-proje-inceleme.html" lisanslı olmayan çok sayıda kişi var.
Buradan, ya değerleme lisansı olmayan kişilere TAKBıS şifresi verileceği, ya da değerleme lisansına sahip olmadığı için TAKBıS şifresi alamayan kişilerin proje Tapudan proje inceleyebileceği sonucu çıkıyor. Birinci durum ihtimal dışı, çünkü TDUB tarafından açıkça reddedildi. Ancak ikinci durumun yaşanması kaçınılmaz olarak geçekleşecek. Ben TKGM' nün bu konuda yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum. Yazıdan anlaşıldığı üzere TKGM, projeyi lisanslı değerleme uzmanlarının inceleyeceğini sanıyor. Zaten ilk aşamada değerleme uzmanları listesinin ortadan kaybedilmesinin sebebi de bence bu.

Sayın meslektaşım,
Sorun da burada zaten. Malum TKGM kendisine TDUB tarafından iletilen listenin kontrolünü ve doğruluğunu, daha doğrusu geçerliliğinin teyidini yapmıyor, yapmasıda çok mümkün görünmüyor. Hâl böyle olunca şirketler ve Tdub, Tkgm'ye iletilen listeye lisans sahibi olmayan yüzlerce kişi tanımlamış olabiliyor. Tkgm'de özünde geçersiz olan bu listeye itibar ederek proje incelemesi sırasında kişi lisanslı olsun-olmasın, listede Tc kimliği ve ismi o listede ve veritabanında yer aldığı için 'bu kişi yetkilidir' diye ZANNEDEREK incelemeye icazet veriyor. Tabi buradaki husus şirketlerin ve Tdub'nin alenen TKGM'yi kandırması ve protokol hükümlerini manüpüle etmesidir. Bunun ihbarı veya tespiti halinde başta Tdub olmak üzere sorumluların ne tür cezai yaptırımlar söz konusu olabilir göreceğiz.

Saygılarımla.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: maras46 - Kasım 23, 2013, 09:25:25 ÖÖ
Arkadaşlar

Sorunu ortaya koyup, çözüm de üretmek gerekir. Çözümü empati yaparak düşünelim.

Türkiye’de yılda 700 bin rapor yazılıyor. Sahada lisanslı uzman sayısı yetersiz. El-hak doğrudur. Ankara’nın doğusundan gelen talepleri hangi uzman yazacak? Burada çözümü empati yolu üretmek gerekir. Birinci sorun bu.

Bankalara direkt rapor yazabilecek vasıfta kaç uzman var? 2500 lisanslı uzmanın kaçı bankaya direkt rapor yazabilecek; titizlikte, güvende? ıkinci sorun da bu.

Her iki sorunun da çözümü, sahada uzmanların çalışmasını teşvik edecek düzenlemeler yapılmasından geçiyor. Adına pozitif ayırım mı dersiniz, geciken adalet mi dersiniz ne derseniz deyin bundan başka çözüm yolu yok.

Bankalara lisanslı uzmanların direkt rapor yazılmasının önü açılmalıdır. Bu rapor, banka genel merkezinde inceleneceği için, raporu yazan kişinin titizliğinde sıkıntı var ise zaten rapor geri çevrilir. Lisanslı uzmana “sen lisanslı şirket aracılığı ile raporunu gönder” denilir. Direkt rapor yazma sisteminin getirilmesi halinde; bankalar denetmen sayısını artıracağından ücret bölüşümü de 1/3 oranında bankaya kalabilir. Burada lisanslı uzmanın SPK standardında geçmişte 500 veya 1000 tane rapor yazmış olma kriteri getirildiği zaman zaten tartışma biter. (Sahada çalışarak yazmış olması şart. Masa başında imza atması değil.)

Lisanslı uzmanın bulunmadığı birçok şehir var. Burada uzman yardımcısı unvanı ile mevcut durum devam edebilir.

Bir şehirde lisanslı uzman var ama, rapor talebi uzmanın kapasitesinin üzerinde ise, orada talepler önce uzmana, sonra uzman yardımcılarına atanmalı. Tüm tartışmaların temelinde bu husus yatıyor. Uzman boş boş beklerken, ekspere iş atanması sindirilebilecek bir durum değil.

Peki hayalini kurduğum bu dünyaya kavuşur isek ne olur: Öncelikle marjinal şirketler bir bir kapanır. şirketlerde çalışan uzmanlar Türkiye’nin hangi şehrinde açık var diye haritadan kendisine yer arar. şirket sayısı makul seviyeye düştüğü zaman, bankalara karşı ayakta kalan şirketlerin eli güçlenir. şartlar yeniden gözden geçirilir. Lisanslama imtihanı, formalite olmanın üzerine çıkar. Bu imtihana giren eksperler kursa giderek mutlak kazanmanın yolunu arar. ımtihanlardaki başarı yükselir. Birkaç yıl sonra tüm raporlar lisanslı uzmanlarca yazılır. En sonun da da Uluslararası Değerleme Standartları’nın ülkemizde de harfiyen uygulanmasının sevinci yaşanır. 
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: maras46 - Kasım 23, 2013, 09:35:03 ÖÖ
TDUB tarafından düzenlenecek olan 28-29 Kasım günleri yapılacak olan değerlendirme toplantısının, iş gününe gelmesi sebebi ile katılımın sınırlı olacağı kanaatindeyim. Bu sebehle toplantının Ankara veya ıstanbul'da Cumartesi günü yapılması daha mantıklı olur mu? Bu konuda TDUB'a mesaj attım. Bu fikri benimsiyor iseniz, sizler de mesaj atabilir misiniz?

Toplantıya uzman arkadaşların katılması faydalı olacaktır. Yoksa buraya yazanlar için "klavye kahramanları" sıfatı yapıştırılabilinir. Çok uzakta olmama rağmen, fırsat bulur isem katılacağım.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: asyadegerleme - Kasım 23, 2013, 10:03:24 ÖÖ
Sayın Maraş yorumunuza katılıyorum.
Tüm Türkiye'de 2000-2200 arasındaki Lisanslı Değerleme uzmanı ve 3 yıllık süresini doldurmamış lisans hak sahipleri ve şirket bünyesinde çalışan en az 1 yıllık tecrübeli personel ile raporlar rahatlıkla yazılabilir.
Bunun için birliğin Lisanslı harita büroları, noterler uyğulamaları,eczacılar uygulamaları sektörümüze yorumlamaları gerekmektedir.
TKGM nün aylık ve yıllık Tüm ıl ve ilçelerde kat adet ipotek işlemi yapıldığı istatistik cetvelleri istenebilir, hangi ildeki ipotek işlemleri için hazırlanması gereken rapor sayısını tespit eder aylık ortalama 40-45 rapor sayısına bölünerek ilin ve ilçelerinin kaç adet lisanslı değerleme uzmanı ile raporlarının düzenlenebileceğini tespit edebilir. şirketler gerek çözüm ortağı gerek se tam zamanlı personel çalıştırmada bu tespitlere göre planlama yapabilir.
Çözüm ortaklarına şu ana kadar %50 payla çalıştırıldığı çözüm ortakları bulunamayan güney doğu Karadeniz ve Eğe Bölgesindeki değerleme uzmanlarına da %60 ile çalıştıklarını hepimiz biliyoruz.
Eğer Lisanslı değerleme uzmanlarına şirketler %60 pay vermeyi kabul ederse sorun biter bankalardan iş alamı yan 80 yakın şirket kendisini tasfiye eder
lisanslı elemanları bulundukları ilde çözüm ortağı olarak devam eder kalan 30-35 firmada bankalardan günün şartlarına göre gerek yol parasını gerekse  işin mahiyetine göre değerleme ücretlerinde düzenleme yapabilir, şirket sayısı azalıp kalanların iş hacmi artacağından şirketlerin maddi yönden kaybı olmaz.
ıl ve ılçe bazında Lisanslı değerleme uzmanı ve şirkette tam zamanlı çalışan lisanslamada süresi eksik olan arkadaşların TDUB birliğinde ıllerde çalışan çözüm ortakları lisanslı uzmanlar ve lisans hak sahiplerin hangi şirkete rapor hazırladığı  excell tablosunda güncel tutulması halinde bankalar listeye bakacak örneğin Elbistan da kim çalışıyorsa işi onun çalıştığı şirkete yönlendirecektir. Bankalar yol parası vermeden kurtulacak  ilçelerde oturan uzmanlarda rahatlıkla kendi ilçesinde çalışma imkanı bulacak ve tamamen profesyonelleşecektir. Verdiği değerler itiraza neden olmayacak ve bankalar zamandan kazanacaktır.
Tebliğ tasarlandığı şekilde çıkarsa zaten lisanssız olanların çözüm ortaklığı kalkacağından bu sistem rahatlıkla uygulanabilecektir. şirketlerde çalışan SPK sınavlarına giren mimar mühendis gençlerde artık lisanssız çalışmanın zor olduğunu anlayacak inanıyorum ki 45-55 yaş aralığındaki emekli arkadaşların 2 sınavda verdiği bu sınavı bu arkadaşlarla rahatlıkla vereceklerine inanıyorum.
TDUB isterse TKGM den ıl ve ilçelerde son 3 üç yılda yapılan ipotek işlemlerinin listesini alabilir ve 3 yılın ortalamasın göre aylık ortalama 40 rapor düzenleneceği varsayımıyla il ve ilçe bazında gereken değerleme uzmanlarının planlamasını yapıp Web sahifesinde tablo halinde yayınlayabilir bankalar ve şirketler bu planlamaya göre gerekli çözüm ortağı ve tam zamanlı personel planlamasını yapabilir.
Eczacılar odası, Likab büroları, noterler birliği diğer bazı birliklerin tüm ülkede nasıl planlama ve organizasyon yaptıklarıda  incelenebilir ve faydalanabilir.
Birliğin ilk aşamada basit bir planlama ile bu tabloları yapıp öncelikle lisanslı değerleme uzmanlarının çalıştırmayı teşvik etmeli eksik kalan yerlerde SPK ile görüşülüp tecrübe süresini 2 yıla indirebilir. Ben şahsen mevcut genel sekreter ve sekretarya ile bunların yapılabileceğine inanmıyorum.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Kasım 24, 2013, 04:35:15 ÖS
Değerli Arkadaşlarım,

Kapitalist öğretide; bütün iktisadi modeller; ihtiyaçların sonsuz, kaynakların kıt olduğu varsayımı üzerine inşa edilmiştir. Bu yüzden de; uluslararası  rekabete açık,  modern iş idaresinde hatta kamu yönetiminde  "inovasyon"  kavramının önemi gitgide artmaktadır.

Bilişim, otomasyon  ve teknolojilerin yetersiz olduğu 70'li yıllarda temel sorun üretimdi...Korumacılık ve yüksek gümrük duvarları sayesinde,  pazarlama sorun olarak görülmüyordu. O yıllarda temel amaç;  iş basitleştirme, süreç analizi, model kurma v.b yaklaşımlarla;  verimliliği  ve rekabet gücünü artırarak, iktisadi faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamaktı. Bu kavramlar; finans mühendislerinin, endüstri mühendislerinin ve yönetim kademesinde görev alan işletmecilerin neredeyse amentüsü olarak kabul görürdü.

Bugün, ulaştırma, lojistik ve sınırsız  iletişim imkanları sayesinde  siyasi sınırların ortadan kalktığı, çok farklı bir dünyada yaşıyoruz .  ıktisadi  hayata dair bütün paradigmalar kökten değişmiştir.  Bu yüzden yeni kavramlara ve yeni bakış açılarına ihtiyaç duyuluyor. şimdilerde buna inovasyon deniyor.

OECD ile Eurostat’ın birlikte yayınladığı Oslo Kılavuzu'nda inovasyon  şöyle tarif edilmiş:  “ınovasyon, yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet), veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında, işyeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir  yöntemin uygulanmasıdır.”

Özetle inovasyon; her türlü mal ve hizmet üretiminde var olan mevcut süreçleri devrimci bir bakış açısıyla yeniden gözden geçirip; sorunlu alanları sistemden ayıklamak, onların yerine de  yeni kurallar ya  da  yeni yöntemler koymaktır.

ınovatif bir bakış açısıyla; değerleme hizmet süreçlerine baktığımızda, mevcut sistemin hiç bir bilimsel araştırmaya  ve hiç bir istatistiki veriye dayanmadan tamamen el yordamıyla düzenlendiğini ve düzenlenmeye çalışıldığını çok net bir şekilde görürüz.


ılk soru şu; TDUB üyesi lisanslı değerleme uzmanları  Türkiye'de yerleşik bankaların , bütün taşınmaz değerleme taleplerini 48 saatlik süre içinde karşılamak zorundalar mı?

Cevap: Hayır değildir. ımtiyaz şekerine bulanmış  bu hukuksuz dayatma, alt yapıları, insan kaynakları ve sermayeleri  yetersiz  lisanslı değerleme şirketlerini  önce  “ outsourcing”  tuzağına düşürmüş, ardından da  topyekun sahtekarlık ve düzenbazlık batağına sürüklemiştir.  Bu uygulamadan derhal vazgeçilmelidir.

ıkinci soru; BDDK, 2011 yılında  SPK lisanslı değerleme şirketlerine, değerleme yapma imtiyazı verirken ya da bu kararı alırken kiminle müşavere etmiştir ve bu stratejik kararı hangi istatistiki verilere dayandırmıştır?

Buna bağlı olarak bir diğer soru ise; 2001 Yılından bu yana, SPK idaresi taşınmaz değerlemesi alanında hukuki düzenlemeler yaparak,  lisanslama çalışmalarını başlatmışken; BDDK idaresi, hangi gerekçelerle,  taşınmaz değerleme sürecine müdahil olmuş ve sistemi sulandırmıştır?

Cevap:  Bunun mantıklı bir cevabı yoktur.  Farklı iki kamu kurumunun  aynı alanda veya  aynı konuda  birbiriyle çelişen farklı uygulamalar  yapması ve  farklı  düzenlemeler getirmesi kamu kaynaklarının israfıdır. Bu husus;  TBMM ve SAYIşTAY tarafından  etraflıca araştırılması gereken bir hadisedir.

Üçüncü soru; Türkiye'de yerleşik yerli ya da yabancı sermayeli finans kurumları ve bankalar; hem kredi veren taraf,  hem de değerleme ihalesi açarak ve kendi şartnamelerini dayatarak  taşınmaz değerlemesinin bağımsızlık ve tarafsızlık ilkesini ihlal etmelerinin yasal ve makul bir gerekçesi var mıdır?

Cevap: Hayır yoktur. Bu uygulama,  Türk mevzuatına girmiş olan,  SPK ve BDDK idareleri tarafından referans alınan, genel kabul görmüş uluslararası değerleme standartlarına aykırıdır.  Bugün itibariyle; Türkiye’de taşınmaz teminatı karşılığı verilen kredilere mesnet teşkil  eden  hiçbir değerleme raporu, gerçek manada  bağımsız ve tarafsız olarak hazırlanmamıştır. Sistemin bizatihi kendisi, değerleme sürecini farklı yorumlayan şartnamelerle,  ihale aşamasından kontrol aşamasına kadar  değerleme uzmanlarının hazırladığı raporlara müdahale etmeyi ve nihai rapor sonuçlarını değiştirmeyi olağan bir durummuş gibi kabul etmektedir. şaibe, şirketler, uzmanlar ya da finans kurumlarından değil sistemin bizatihi kendisinden kaynaklanmaktadır.

Dördüncü soru; bütün bu toz duman arasında, bütçeden  milyonlarca lira tahsisat alan  BDDK, SPK ve T.C Merkez Bankası idarelerinin, hatta   TDUB yönetiminin elinde; son 3 yıl içinde; benim hangi bankaya, hangi lisanslı şirket aracılığı ile, kaç tane rapora imza attığımı  yahut ta bilgim ve onayım dışında adımın ve imzamın kullanıldığını gösteren istatistiki bir veri var mıdır?

Cevap:  Hayır yoktur. Ne TDUB, ne SPK ne de BDDK  idarelerinin kayıtlarında;  Türkiye’de hangi uzmanın, hangi bankaya, kaç tane rapor düzenlediği ve imza attığının kaydı yoktur.  Bu temel bilgi ve istastiki veri olmadan  ne TDUB  ne SPK idaresi  hiçbir sağlıklı düzenleme yapamaz. Eğer, böyle bir veri tabanı var ve kamuoyundan gizleniyorsa bu durum dahi başlı başına bir suç konusu olur...

TAKBıS olayında, TDUB yönetiminin düştüğü güç durumun esas nedeni;  bizlerin ısrarla sahtekarlık ve düzenbazlık dediğimiz olayların farkında olmadıklarından kaynaklanmıştır. Değerleme mesleğini bilfiil icra eden bizler;  sistemde süregelen çarpıklıkları, sahtekarlıkları ve düzenbazlıkları  hiç kimseden çekinmeden yazılı olarak ifade ettik ve etmeye devam ediyoruz.  Mevcut TDUB yönetimi ise;  bütün bunları dile getirdiğimiz için; şahsımı TDUB, SPK ve BDDK idarelerine HAKSIZ ıTHAMDA bulunmak ve ıFTıRA ATMAKLA  suçlayarak , bana disiplin cezası vermeye teşebbüs etti. Bugüne kadar edindiğim tecrübelere göre; gerçek profesyonel iş dünyasında; iki temel kural vardır. Başarı ödüllendirilir, hata yapan yönetici ise bunun bedelini öder...Bu süreçte dahi,  bizatihi TDUB yönetiminin kendisi,  TDUB disiplin yönetmeliğinin 21. maddesini alenen ihlal etmiştir. TDUB yönetimi, şayet dönem sonuna kadar göreve devam etmek istiyorsa;  bu konuda, mutlak surette özeleştiri yapmak zorundadır.

SONUÇ:  Lütfen, sorunlara çözüm ararken; bize dayatılan, önümüze konulan  hiçbir haksız ve hukuksuz uygulamaya; sanki “ Allah’ın Emri” gözüyle  bakmayalım.  Kanun maddeleri de dahil, hiçbir kurala, tebliğe körü körüne bağlı kalmadan, beynimizi tamamen özgür bırakarak bağımsız ve yaratıcı düşünelim.  Aksi takdirde; hepimiz,  “ öğretilmiş çaresizlik”  tuzağına düşerek, kısır döngü içinde döner dururuz.

Nasıl ki bankalar; işlerine  gelmeyen  il ve ilçelerde şube açmıyor ve hizmet götürmüyorsa, TDUB mensupları da bankaların bütün değerleme  taleplerini 48 saat içinde karşılamak zorunda değildir.  Malum BDDK kararının hiçbir bilimsel, hukuki ve mantıklı bir temeli yoktur.  Bu karar,  tümüyle afaki  gerekçelerle alınmıştır. BDDK idaresi, dürüstçe  bu kararın gerekçesini , hangi verilerle ve hangi  hukuki ve bilimsel gerekçelerle  temellendirdiğini Türk kamuoyuna açıklamak mecburiyetindedir.

Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: creacer - Kasım 25, 2013, 06:05:34 ÖS
Mevcut sistemin neresine baksan dökülüyor; üye aidatı adı altında Lisanslı Değerleme Uzmanlarından "Birliğimizin 22 Aralık 2012 Cumartesi günü gerçekleşen Birinci Olağanüstü Genel Kurul Toplantısı’nda "Birlik üyelerinden 2013 yılı için 300 TL (ÜçyüzTL) tutarında yıllık aidatın 2013 yılı Ocak ve 2013 Temmuz ayları içinde iki eşit taksit halinde alınmasına" karar verilmiştir. " ayrım yapmadan 300 TL ücret talep ediyor. şirketlerden de 5000 TL topluyor.
Faileyette olan meslek odalarında şehir plancıları odası, makine mühendisleri odası, çevre mühendisleri odası... üyelerinden aidatların yanında yaptıkları işlerdende para topluyor ve yapılan işleri denetliyorlar. Yani hiç iş yapmayan bir üye sadece aidatla katkı sağlarken iş yapan üyeler kazançlarıyla orantılı katkıda bulunuyorlar. TDUB şirketlerden 5000 TL alıyor yukarda bahsettiğim tarzda bir sistemle yapılan işler denetlense ve şirketler yaptıkları iş oranında katkı sağlasa bu rakam 1000 rapor için şirket başına 30000 tl 35000 tl yi bulur. Yani burada da TDUB şirketleri koruyor.

"Bildiğiniz üzere 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu’nun 76’ncı maddesi hükmü uyarınca, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyelerinin vereceği değerleme hizmetlerine ilişkin olarak, 2013 yılı Gayrimenkul Değerleme Asgari Ücret Tarifesi ve Uygulama Esasları 09 Mart 2013 tarih ve 28582 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir." yayınlanan SPK kararının 6.maddesinde üyeler arasında ayrım yapılıyor ve deniyorki "Birlik üyelerinin, değerleme hizmetini tümüyle başka bir birlik üyesine devretmeleri ancak müşterileriyle yapacakları değerleme hizmeti sçzlemesinde buna izin verern bir hüküm bulunması şartıyla mümkündür. Bu halde, ekli tarifede belirtenen asgari ücretin en az %50'sinin  hizmet alınan diğer Birlik üyesine ödenmesi şarttır. bu kapsamda ödenecek ücret ve masraflar ile bunların ödenmesine ilişkin esaslar değerleme hizmeti veren Birlik üyesi ile hizmeti devralan Birlik üyesi arasında yapılacak yazılı sözleşmede önceden belirlenir." denmiş burası çok komik birliğe üye lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları bankalardan bireysel iş alamıyorlar bu açıdan bakıldığında hangi üye hangi üyeye iş alıpta verebilecek. şunu öğrenmek istiyorum Değerleme şirketleri TDUB'a üye midir üye değil midir? şirketler hukuken TDUB'a üye değiller ise bu maddede hukuksuzdur ve yapılan sözleşmelerin hukuki dayanağı yoktur.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: auzgur - Kasım 26, 2013, 09:27:44 ÖÖ
Sn. creacer,
TÜRKıYE DEğERLEME UZMANLARI BıRLığı STATÜSÜ'nde,
"Amaç
MADDE 1- (1) Bu Statünün amacı; Türkiye’de sermaye piyasası mevzuatı
çerçevesinde gayrimenkul değerleme faaliyetinde bulunmak üzere kendilerine
gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansı verilen kişilerin üye olacağı
, tüzel kişiliği haiz,
kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Türkiye Değerleme Uzmanları
Birliğinin yapısı, üyelik esasları ile görev, yetki ve sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları
düzenlemektir." şeklinde açıklanmıştır.
Ancak,
6362 NOLU SERMAYE PıYASASI KANUNU'nda,
"Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği
MADDE 76 – (1) Gayrimenkul değerleme uzmanlığı lisansına sahip olanlar ile değerleme kuruluşları, tüzel
kişiliği haiz kamu kurumu niteliğinde bir meslek kuruluşu olan Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye olmak
için başvurmak zorundadırlar." denmiştir.
Buna göre, statü hükümlerinin, kanun hükümleri esas alınarak güncellenmesi gerekmektedir.
Zira
"Türkiye Sermaye Piyasaları ile Türkiye Değerleme Uzmanları Birliklerine ilişkin geçiş hükümleri
GEÇıCı MADDE 5'te
(3) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliğine üye olması gereken değerleme kuruluşları, 75 inci maddenin
üçüncü fıkrası uyarınca düzenlenen Statünün yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay içinde Türkiye Değerleme
Uzmanları Birliğine başvurmakla yükümlüdürler. Bu süreyi izleyen üç ay içinde yeni statüye uygun olarak
organlarının seçimini yapmak üzere, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği, üyelerini genel kurul toplantısına çağırır." hükmü mevcuttur.

Yani Sermaye Piyasası Kanunu 75/3'e göre belirlenecek statü yürürlüğe girene kadar, değerleme kuruluşlarının TDUB'a üyelik şartı bulunmamaktadır. Ancak mevcut yasalarımıza göre değerleme kuruluşlarının TDUB'a üyeliği zorunlu tutulmuştur. Burada sadece yeni statünün yürürlüğe girmesi beklenmektedir.



Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Kasım 26, 2013, 10:35:43 ÖÖ
Hissedarları ve yönetim kurulu üyelerinin neredeyse yarıdan fazlası  DEğERLEME UZMANI bile olmayan, Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş, kar amaçlı, tüzel kişi sermaye şirketlerinin; kamu kurumu niteliğindeki bir meslek kuruluşuna üye olması, T.C Anayasası'na ve  bizatihi SPK kanununun genel hükümlerine ve ruhuna aykırıdır.  

SPK kanununun 74. maddesinde; tüzel kişi sermaye şirketlerinin üye olacakları  Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği  ihdas edilmiştir.  şirketler, bu birliğe üye olmalıdır.

Statü yayınlandığında... Bu madde idari davaya konu edilerek, iptali için Anayasa Mahkemesine taşınacaktır.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: auzgur - Kasım 26, 2013, 10:58:43 ÖÖ
Mesut Bey,
Sizinle aynı fikirdeyim. TDUB'a, değerleme kuruluşlarının üyeliğini, ben de problemli görüyorum.
şirketlerin TDUB'a üye olamadığı günümüzde, ağırlıklı olarak değerleme kuruluşlarındaki yöneticiler TDUB'un da yöneticisi oluyor. şirketlerin üyeliği söz konusu olursa, bu durumun perçinleneceği ve TDUB yönetiminde var olan değerleme kuruluşu yöneticisi ağırlığının artacağını yahut TDUB yönetiminin bütünüyle değerleme kuruluşu eski/yeni yöneticilerinden oluşacağını düşünüyorum.
Benim arzum, TDUB yönetiminin, en azından ağırlıklı olarak, mümkünse bütünüyle, bir şirketin menfaatini gözetmek durumunda olmayacak veya zorunda kalmayacak ve şirketlerinin alacağı kararların gereğini TDUB'un çalışmalarına yansıtmayacak uzmanlardan oluşmasıdır.
* Herkes yahut şu kişi bunu yapıyor demiyorum. Ancak böyle bir ihtimale yönetimde yer verilmemelidir, bu yapılamıyorsa/yapılmıyorsa, yönetimde böyle bir durumun ağırlık kazanması ihtimali engellenmelidir diyorum. ışin tabiatı bunu gerektirir kanaatimce.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Kasım 26, 2013, 12:12:01 ÖS
Ali Bey,

Bulanık suda balık avlamak niyetinde olan birileri; hem bizlerle fena halde dalga geçiyor, hem bankaları, hem vatandaşları hem de okuldan yeni mezun olmuş gencecik çocukları dolandırıyor.

Bu ve buna benzer hadiseler başka sektörlerde de var. Ama, bizim olayımızda; tüm bu fırıldaklar, SPK ve BDDK gibi iki güzide kamu kuruluşunun denetimi ve gözetimi altında çevriliyor.  Benim kafamın basmadığı nokta da burasıdır.

Yıllar önce; Hollywood yapımı,  Curtis Hanson'ın yönettiği;. Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce ve  Kim Basinger'in oynadığı L.A CONFIDIENTIAL ( Los Angeles'in sırları) isimli bir film seyretmiştim... Maalesef , o filmin konusuyla maruz kaldığımız olaylar arasında ciddi bir paralellik kurmaya başladım.

Perdenin arkasında kim var? Gerçekten de merak ediyorum...
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: creacer - Kasım 26, 2013, 12:52:22 ÖS
Amerikanın yeniden keşfedilmesine gerek varmı ; benim üyesi olduğum meslek odasında meslekle alakalı işleri yapabilmek için şirketler her sene tescil işlemi yaparlar.
Tescilini yaptıran şirket o meslekle alakalı işleri yapar ve odayada 1 sene içinde yaptırdıkları iş oranında katkı sağlarlar üye aidatı 120 tl dir, sene içerisinde tescilini yaptırıp iş yapan şirketlerin odaya ödediği rakam 30 000 -100 000 tl aralığındadır. Değerleme sektöründe ise işin bütün kaymağını alan şirketler 5000 tl senelik ödeyerek sıyrılmışlar ne ala memleket...

Ali11 arkadaşım açıkladığın düzenlemelerden anladığım; Değerleme Sktörü için sunulan mızrak çuvaldan büyüktür. Bu mızrağı çuvala nasıl sığdıracaklar birlikte göreceğiz. Ama takip ettiğim kadarıyla yaşanan süreçte karar alma mekanizmalarının tavrı açıktır, ben bu kararı aldım sizde uyun. Kararı aldında neye göre aldın? hangi kriterleri göz önünde bulundurdun? elinde hangi istatistik veri var?

Düzenleme yaptım lisanslı değerleme uzmanları çözüm ortağı şeklinde çalışmak zorundadır. lisanslı şerketlerle sözleşme dahilinde yaptığı işin yayınladığımız liste fiyatı üzerinden yüzde 50 sine razı olmak zorundadır diyorsun ama neye göre yüzde 50 neden yüzde 10  - 20 - 30 - 40  - 90 - degilde yüzde 50 bilimsel bir açıklama yok elde veri istatistik yok...
Yeni açıklanacak 2014 listesinde lisanslı şirketlerde veya herhangi bir şirketde lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanı vasfıyla çalısştırılacak Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarının minimum aylık miktarıda verilmelidir. Not şeklinde neden liste fiyatı üzerinden yüzde 50 nin çözüm ortağına yeteceginede bir açıklık getirilmelidir.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: pacey - Ocak 14, 2014, 10:18:46 ÖÖ
nasıl gidiyor? işlemler nasıl hızlı yürüyor değil mi? allah razı olsun bu protokolü hazırlayanlardan.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: maras46 - Ocak 15, 2014, 02:44:20 ÖÖ
TAKBıS konusunun kökten çözümü vardı: Önerim şu idi: ışin talep çıktısını eline alıp, tapuya, kadastroya veya belediyeye giden ve adı üzerinde yazılı olan kişiye bütün kapılar ve imkanlar (kanuni düzenleme gerekiyorsa o da yapılmak kaydıyla) açılmalı. Proje, TAKBıS vs. alındıktan sonra, talep formuna görevli memur incelemenin yapıldığına dair sadece bir kaşe imza atmalı. Bu belge rapor ekine konulmalı. Buraya kadar tamam.

Gelelim ikinci aşamaya. Krediyi onaylayan bankada, kredinin muhatabı kişiye bir sürü imza attırılıyor. şu deprem sigortası, şu ekspertiz rapor ücreti ödemesi vs. Bir imza da, ekspertiz işlemi yapılırken filanca ilçe Tapu Müdürlüğü’ndeki incelemeden dolayı 11 TL, filanca belediyeden dolayı 15 TL. için attırılıp bu para Tapu Genel Müdürlüğü hesabına, belediye için ıller Bankası’na havale edilir. Oradan da ilgili yerlere taksimi yapılır. 2 ay sonra ilgili belediyeye gönderilir. ıptal olan değerleme raporları, revize raporlar vs. %10 bile tutmaz. Buna da rıza gösterilsin. ışin yorgunluğu bankadaki görevli memurun yapacağı iki havale kadardır. Böylece tüm belediyeler için tek fiyat da belirlenmiş olur. Hayırlısı diyelim. 

Bağımsız çalışan değerleme uzmanlarına şifre henüz verilmedi. Merakla bekliyoruz.
Başlık: Ynt: TAKBıS PROTOKULU TDUB SıTESıNDE YAYINLANMIşTIR.
Gönderen: auzgur - Ocak 23, 2014, 03:56:28 ÖS
Arkadaşlar daha önce bu platformda, benim de bahsettiğim bir konu vardı. Konuya yabancı arkadaşlar için yeniden açıklamak istiyorum. ıddiamız şu idi: Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri, tapu müdürlüklerinde proje incelemek üzere değerleme şirketlerince görevlendirilecek kişilerin, lisanslı değerleme uzmanı olduklarını zannediyor. Halbuki bunun böyle olmadığı hepimizin malumu. Bunun kanıtlanmaya ihtiyacı var diyenleri, aşağıda linki verilen duyuruyu incelemeye ve özellikle şu kısma dikkat etmeye davet ediyorum.

"...Elektronik ortamda kayıt almak suretiyle (tapu kaydını kastediyor), tapu müdürlüklerimize proje incelemek için başvuran lisanslı değerleme uzmanlarının www.tdub.org.tr kurumsal internet adresinde güncel tutulan (TDUBun sitesindeki "Takbis proje inceleme" kısmında ismi geçenleri kastediyor) değerleme uzmanı/değerleme şirketi temsilcisi olup olmadığının kontrolünün (bu kontrolde ismi çıkan herkesin lisanslı değerleme uzmanı olduğunu sonucuna varılmasını ve buna göre işlem tesis edilmesinini istiyor) sağlanması gerekmektedir.
Değerleme uzmanlarının bu tür başvurularında, sistem üzerinden başvuru yaparak tapu sicil bilgilerini görüntüleyen kişinin yanı sıra bağlantı kurulabilmesi halinde (aynı tüzel kişi değerleme şirketlerine bağlı değerleme uzmanları, vekaletname verilen değerleme uzmanları, sistem üzerinden alınan kayıt örneği veya yatırılan döner sermaye ücretini gösterir makbuz vb. belgelerle) sistem üzerinden başvuru yapan değerleme uzmanı dışında başka bir lisanslı değerleme uzmanı tarafından da proje incelemesi gerçekleştirilebilecektir."

Bu cümlelerde açıkça istenen durum şudur: Ya tapu kaydını almak üzere e-devlet üzerinden başvuru yapan lisanslı değerleme uzmanı yada aynı şirket namına çalışan başka bir lisanslı değerleme uzmanı tapu müdürlüklerinde proje incelemesi yapabilecektir.

Güneş balçıkla sıvanmaz. Er geç, bu meslekte, mesleği gerçekten ilmiyle icra etmek isteyen ve tüm mesaisini bu işe harcayıp, bu işi ek gelir kapısı olarak görmeden yapan geçek meslek erbaplarının yetişmesini sağlayacak düzenlemeler ama AB baskısıyla ama hak hukuk gözetilerek yapılacaktır. Beklemeden elimizden geleni yapalım....Sizi tapu müdürlüklerini uyarmaya davet ediyorum. Zira TDUB un resmi internet sitesinde "Takbis proje inceleme" başlığı altında çıkan isimlerin çoğunluğu lisanslı değerleme uzmanı falan değil. Bu kandırmaca acilen sona erdirilsin.

http://www.tkgm.gov.tr/sites/default/files/icerik/ekleri/img-122091138.pdf