Değerleme Uzmanları

MESLEKİ KONULAR => DEĞERLEME UZMANLIĞI GENEL => Konuyu başlatan: adonis - Aralık 04, 2012, 03:15:23 ÖS

Başlık: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: adonis - Aralık 04, 2012, 03:15:23 ÖS
Merhaba,

Makina mühendisi ve sınavı geçmiş bir kişi olarak net kannatim; bu sektörde malum 4 meslek dışında kimseye yaşama hakkı verilmiyor.

Geçen gün gittiğim bir görüşmede açıköğretimi bitirmiş bir inşaat teknikeri olmuş olsaydın daha kolay kabul edilirdin gibi bir ifade duydum.

Sınava giriş için de bu 4 meslek şartı getirilsin, insanlar boşa emek harcamasın.

Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Aralık 04, 2012, 05:57:18 ÖS
Sevgili Adonis,

Bütün dünyada olduğu gibi; Türkiye'de de, değerleme uzmanlığı mesleği disiplinler arası bir meslektir. Bugün itibariyle; lisanslı değerleme uzmanlarının düzenlediği raporlar, Türkiye'de yerleşik bütün bankalar tarafından kabul görmektedir.

Makine, Ziraat, Çevre, ışletme, Hukuk, Ekonomi, Kamu Yönetimi gibi alanlarda eğitim görmüş ve kendini yetiştirmiş arkadaşlar bu mesleğe zenginlik katar...

Bahsettiğiniz münferit hadise; o kişinin cehaletinden kaynaklanmaktadır. Değerleme Uzmanlığı mesleği, bağımsız bir meslektir. Hiç bir disiplinin arka bahçesi değildir.

Lütfen, bu türden münferit hadise ve mesajlarla sınava hazırlanan arkadaşlarımızın şevkini kırmayınız.

Önümüzdeki yıllarda; sahada çalışan Lisanslı Değerleme Uzmanı sayısı  yeterli düzeye ulaştığında, lisansı olmayan mimar ve inşaat mühendislerine bile bu alan kapatılacaktır.

Saygılarımla,

A.Mesut Tatlıpınar

 
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Exper - Aralık 04, 2012, 07:25:39 ÖS
Söyleyen kişi doğru soylemiş , açık öğretim okumuş inşaat teknikeri arkadaşımız çatı çatır bankalara imza atarken biz kendi bünyemizde makine muhendisi ve çevre mühendisi arkadaşlarımızı kabül ettiremedik. Diğer meslek grupları çok fazla hayale kapılmasın. Hatta TEB'in lisansı olsa dahi diğer meslek gruplarını kabül etmediği yönünde duyum aldım ne kadar doğrudur bilmem. Kimse kusura bakmasın bende banka ekspertiz birimi başına geçsem bu meslek grubu hariç elemanlara iş vermem yada o gruba öncelik veririm zaten tüm bankalarda bunu yapıyor.Bu benim şahsi görüşümdür.  HSBC bankasının şartnamesinde yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam meslek gruplarını 4 e ayırmışlar 1 grupta mevzu bahsi geçen meslek grupları diğer grupta da diğer meslek grupları yer almaktadır. ış önceliği 1.gruba verilmiş olup fazla olursa diğer gruplara verileceği yazıyordu. Bu gruplama dikkate alınarak ve piyasadaki bu 1. grup çalışan sayısı gittikçe arttığı için artık diğer meslek gruplarının iş potansiyelinin düşeceğini tahmin ediyorum. Zaten ilk başta bu meslek grubu şartı vardı daha sonra sınava hazırlanan ve uzman sayısı az olunca şart kaldırıldı.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: yasinozkan - Aralık 04, 2012, 07:45:38 ÖS
zaten öyleydi sonradan diğer fakülte mezunları dahil edildi
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Aralık 04, 2012, 10:19:25 ÖS

Değerli Kardeşlerim,

Lütfen, asılsız dedikodularla, rivayetlerle, varsayımlarla, aslı astarı olmayan tevatürlerle mesleğe girmek için hazırlık yapan genç insanların kafası karıştırmayınız

BDDK'nın 14 Ağustos 2012 tarih ve 28384  sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış yönetmeliğin ilgili maddesi aşağıdadır.  Türkiye'de yerleşik bütün bankalar bu yönetmeliğe uymakla yükümlüdürler.


Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan:

BANKALARA DEğERLEME HiZMETi VERECEK KURULUşLARIN
YETKiLENDiRıLMESı VE FAALıYETLERı HAKKINDA
YÖNETMELıKTE DEğışıKLıK YAPILMASINA
ıLışKıN YÖNETMELıK

MADDE 1 – 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ı) Değerleme uzmanı: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız denetim, sigorta eksperliği veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik sertifikalarına sahip olan kişileri,”

Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: adonis - Aralık 05, 2012, 08:25:32 ÖÖ
Mesut Bey,

Ben sınavı geçmiş, bir şahıs şirketi kurmuş ciddi inşaat bilgisi ve tecrübesi olan 10 yıllık bir makina mühendisiyim.

Sizin fikirlerinize çok değer versem ve bir çoğunun altına imza atsam da ortada bir realite var. Bunun çözümü için neler yapılabilir bunu tartışmalıyız.

Bankaların önceliği lisansı olanlara ve ondan sonra sınavı kazanmış olan kişilere vermesini sağlamak gerek.

Ben buna vurgu yapmak istemiştim.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Exper - Aralık 05, 2012, 09:20:58 ÖÖ
Mesut Bey siz istediğiniz kadar ortaya tanım koyun sonuçta olay işverende bitiyor. ışveren vermem diyince kim ne diyebilir? Sonuçta serbest piyasa var kim kime ne isterse, istediği kadar iş verebilir veya hiç vermeye bilir. Tamamen bankanın insiyatifine kalmış bir olay. BDDK bankalar üzerinde baskı kurup sen niye bu işi hep inşaat muhendislerine gönderiyorsun diye hesap mı soracak? Buradaki olay şevk kırmak değil kim ne kadar lisans alıyorsa alsın, zaten çok bir işe yaramıyor. Ama ortda gerçekten bir realite var bunuda sınava hazırlanan arkadaslar bilsin
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: ekspermuhendis - Aralık 05, 2012, 09:23:11 ÖÖ
BDDK yönetmeliği ve SPK tebliği açıktır. Ancak sektörde dört meslek grubunun tercih edildiği ve ön plana çıktığı herkesin malumudur. Bahsedilen dört meslek grubunda olan, basiretli kimselerin değerleme uzmanlığını daha çabuk kavrayıp uyumlanabileceği ve mesleğinin çok önemli avantajlar sağladığı yadsınamaz. Birçok banka bahsedilen dört meslek grubuna lisansı olmasada rapor düzenletilmesini şart koşmaktadır. Yine SPK lisanslı diğer meslek gruplarıda kabul görebilmektedir. Firmalarda bankaların bu isteklerine bağlı olarak ve mesleğe daha kolay uyumlanabilip, kavrayabileceği  düşüncesiyle dört meslek grubuna mensup kimselerle çalışmak istemektedir.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: HALUK ÜNAL - Aralık 05, 2012, 10:14:06 ÖÖ
Merhaba,

Ben de bu dertten muzdaribim.Epeydir uğraş vermekteyim sektörde yer edinmek için.  Mesut Bey'in söylemek istediği şu;" halihazırda realite sizin söylediğiniz gibi, 4 meslek grubu dışındakiler malesef epey zorlukla karşı karşıya ve adeta ayrımcılık noktasında bu uygulama. Lakin, yasal zeminde bu uygulamanın karşılığı mevcut değil ve bir gün gelecek piyasa koşulları, realite ile uygulamayı eşitleyecek. Bu bir geçiş dönemidir ve sancılar çekilmesi doğaldır." Eğer bu şekilde ise olan bizim kuşağa olacak. 
Saygılarımla,
Haluk ÜNAL
Göztepe Değerleme       
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Aralık 05, 2012, 11:12:16 ÖÖ
Değerli Arkadaşlar,

Değerleme Uzmanlığı mesleğinin olmazsa olmazlarından biri de; analitik düşünme becerisidir. Elmalarla armutları karıştırmadan, her şeyi yerli yerine oturttuğumuzda incelediğimiz olaya daha berrak ve yalın bir hüküm verebiliriz.

Birinci nokta: Lisanlı olup olmamaktır.

Bugün itibariyle; Lisansını almış bir arkadaşımızın imzaladığı raporlar, hangi bölümden mezun olursa olsun Halk Bankası dahil, Türkiye'de yerleşik bütün bankalarda, bütün kurum ve kuruluşlarda geçerlidir.

Ayrıca, 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu'a  geçtiğimiz Mayıs içinde eklenen bir madde ile; 2013 yılı için Adli Bilirkişilik müracaatında bulunmuş bütün lisanslı uzmanlar bilirkişi olarak atanmıştır. "Kentsel Dönüşüm" ve kamulaştırma dahil, bütün adli ihtilaflarda kendilerine öncelikli olarak görev verilecektir.

Sonuç itibariyle; lisanlı değerleme uzmanları için bu tartışma kapanmıştır.

ıkinci Nokta: Sahada çalışacak lisanslı değerleme uzmanı sayısında yeterli değildir. Bu alanda çok ciddi bir açık vardır. Lisanslı şirketler, pragmatik davranarak ( Lisanslama sınavlarına girmeleri koşuluyla)  bu açığı, ucuz işgücü olarak gördükleri tecrübesiz üniversite mezunlarıyla kapatmaya çalışmaktadırlar.

Her yıl, üniversitelerimizden 60,000'den fazla  mimar, mühendis ve şehir plancısı mezun olmaktadır. Oysa, işinin ehli "yetkin" mimar ve mühendis sayısında da ciddi bir açık olduğu söyleniyor. Küreselleşen bir ekonomide, kendi mesleğinde uzmanlaşmış ve ustalaşmış bir insan,  dünyanın her yerinde hayatını idame ettirebilir.

Asıl tartışılması gereken husus; meslek şovenzimi yapmak yerine, bu meseleye kariyer planlaması açısından bakılmasıdır. Mezun olduktan sonra ilk 4-5 yıl insan hayatının en önemli devresidir. Bu dönemde attığınız adımlar ve aldığınız kararlar, hayatınızın geriye kalan 40-50 yılını etkiler. Mimar, mühendis, işletmeci ya da ekonomist, ciddi ciddi lisans almayı düşünmeyen hiç bir arkadaşımız bu mesleğe bulaşmasın. ış hayatlarının altın değerindeki ilk 3 yılını boş yere heba etmesinler.

Üçüncü nokta ise; beğensek de beğenmesek de, 1980'lerden bu yana dünya ekonomisine eklemlenen Türkiye'de de, er ya da geç Değerleme Mesleği dünya stadartlarında yapılacaktır. Bizler bunu kendi irademizle başaramadığımız takdirde, hiç kimsenin gözünün yaşına bakmadan küresel sermaye Türkiye'ye dayatacaktır. Bunun anlamı; önümüzdeki 5 yıl içinde, bugün olduğu hiç bir sınava ve sertifikasyona tabi olmadan, eline çanta alan herkesin, kendine " değerleme uzmanı" payesi veremeyeceğidir.

Gayrimenkul, gayrimenkul piyasaları ve varlık değerlemesi dünya ekonomilerinin merkezine oturmuştur. Bu alanda iyi yetişmiş gençlere her zamankinden daha fazla  ihtiyaç duyulacaktır. Bu mesleği gerçekten severek yapmak istiyorsanız, sizlere nacizane önerim: Bu türden saçmasapan hezeyanlara gözlerinizi ve kulaklarını kapatıp sınavlara hazırlanmannızdır.  Bununla da yetinmeyin, sadece teknik bilgilerle donanıp, at gözlüğü takarak 21. Yüzyılda hayatta kalamazsınız. Kendiniz entellektüel anlamda da çok iyi yetiştirin.

Sevgi ve saygılarımla,

A.Mesut Tatlıpınar
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: adonis - Aralık 05, 2012, 11:41:47 ÖÖ
Mesut Bey merhaba,

" Bu mesleği gerçekten severek yapmak istiyorsanız, sizlere nacizane önerim: Bu türden saçmasapan hezeyanlara gözlerinizi ve kulaklarını kapatıp sınavlara hazırlanmannızdır. "

Konunun başında bahsettiğim bir öngörü ya da tahmin değil, yaşadığım bir olaydır. Hatta banka ismi vererek Finansbank ve Teb bu dört meslek dışında lisanslı olan kişileri bile tercih etmiyorlar dediler. Bu da arkadaş arasında bir sohbet değil ciddi bir iş görüşmesinde argüman olarak karşıma çıktı.

Umarım sizin bahsettiğiniz gibi bu sektörde olumlu yöne gelişmeler olur ama benzer bir iş kolu olan sigorta eksperliği ile kıyaslayalım olayı. Sigorta firmaları eksperin başına gidip bakmadığı hasarı ödemiyor. Ve sadece Türkiye'de 2000 sigorta eksperi faal. Ve hiçbir sigorta şirketi inşaat mühendisi olmayan adam gidip su basması hasarına bakamaz demiyor. Türkiye'de sigorta ödemesine konu kaç hasar olduğunu kestirmek çok zor değil. Bu sektörün tutumu ile alakalı birşey. Sınavı ve lisansı bankalar ön plana almadığı sürece 4 meslek konuşulur.

Spk veya Bddk ben lisansı olan veya lisans sınavı kazanmış adam istiyorum gayrımenkulun başında derse sınavı kazanmak için bir motivasyon olacak.

şimdi kimin umrunda sınav.

Saygılarımla.

Mustafa Yılmaz
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Aralık 05, 2012, 12:21:04 ÖS
Sevgili Kardeşim Mustafa,

Değerleme Uzmanlığı  2 yıl önce bağımsız bir meslek olarak kabul edildi.  TDUB kurulalı 2 yıl oldu.  Henüz bir meslek kanunumuz yok.  Öz düzenleyici kurum SPK'nın yeni kanunu halen mecliste... Değerleme Mesleği rüştünü ispat edene kadar bu sancılı süreç devam edecek. Elbette, zaman içinde taşlar yerine oturacak.

Önümüzdeki aylarda da pek çok şeyin değiştiğine şahit olacaksınız.

Bu tür boş tartışlamalara ister "münafıklık" deyin ister "ötekileştirme" isterseniz "bölücülük". Nereden bakarsanız bakın yanlış.  Genç bir ziraat mühendisi de, makine mühendisi de, ekonomist de  tıpkı mimarlar, inşaat mühendisleri gibi isterlerse sınava girip bu mesleği yapabilirler. Herkes bu memeeketin evladıdır. Ön yargılarla ayrımcılık yapmak, hiç kimsenin haddi değildir!

Açıkca söylüyorum. Her alanda fırsat eşitliği evrensel insan hakkıdır. Bizim anayasımızda da yer almaktadır. Genç insanlar arasında bu türden ayrımcılık yapmaya cüret eden insanlar terbiyesizdir, cahildir, münafıktır, ahlaksızdır. Hiç bir kimse veya kurum, hukukun ve yasaların üstünde değildir. ışinizi iyi yapıyor kendinizi sürekli geliştiryorsanız, bu münafıkları ciddiye almayınız.

Sevgilerimle,
A.Mesut Tatlıpınar

Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Exper - Aralık 05, 2012, 04:31:18 ÖS
Bütün bankalar o zaman münafık, ahlaksız, terbiyesiz

Arkadaslar mesut bey olayı ozetlemıs bankaların alayı münafık, ahlaksız, terbiyesiz o yuzden bu 4 meslek grubundan biri degılseniz bosa kurek çekmeyin.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: maras46 - Aralık 06, 2012, 11:09:48 ÖS
Arkadaşlar,
Değerleme mesleğinin 8-10 yıllık bir geçmişi olsa da, raporlardaki ciddiyet ve titizlik son 2-3 yılda arttı. Eski raporlarları görüyorum, bir de şimdiki standartlara bakıyorum, arada uçurum var.

Bir kaç banka, belki de eskiden yaşadığı olumsuzluğu öne sürerek böyle bir süreç başlatmış olabilir. Çok yanlış bir uygulama. Sen eksperin 5-10 raporunu incelersin ve çalışmam/çalışırım dersin. Veya ilk 3 işte herşey ortaya çıkar.

Ben o 4 lütuflu meslekten mezun olmadım. En titiz bankalara yazdığım raporlar sorunsuz geçerken, Halk bank gibi galiba ilgili kanun ve yönetmelikleri tanımayan bankalara rapor yazamıyorum. Böylesi durumlarda, duvarda asılı Lisans belgesine bakarken, ılyas Memiş'in yazdığı şiirin şu dörtlüğü aklıma geliyor:

"Neyse savuşturdu çıktı dışarı,
Ardından hayretle baktı yukarı,
Boşuna okuduk biz okulları,
'Vay' dedi, sabırla eğdi başını."

Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Aralık 07, 2012, 10:58:22 ÖÖ
Ahmet Bey,

Üstadım, Halk Banka'sının da ya bir başka bankanın lisanslı uzmanlar için herhangi bir kısıtlaması yok.  Değerleme uzmanlığı, nev'i şahsına münhasır  bağımsız bir meslektir. Bir başka mesleğin arka bahçesi, yan dalı ya da uzantısı değildir.

Bugün itibariyle; bu tür taleplerin ve dayatmaların hiç bir bilimsel ve yasal dayanağı yoktur. Bütün bu saçmasapanlıklar; bazı koltuk sahiplerinin kişisel kaprisleri yüzünden meydana gelmektedir.

Bundan böyle; bu türden kanunsuz ve haksız işlemelere tevessül ederek "ayrımcılık ve bölücülük" yapanları, her kim olursa olsun, önce teşhir edelim ardından da topluca savcılıklara suç duyurusunda bulunalım.

Bu vesileyle; TDUB'un meslek örgütü olarak devam etmesine sağladığınız katkı ve destekleriniz için size de teşekkür ederim:=)

Sevgilerimle,

A.Mesut Tatlıpınar


Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Mattio - Aralık 09, 2012, 06:26:30 ÖS
Mesut bey,

Bende bu mesleği 6 yıla aşkın süredir yapan ve bu mesleği tekeli altına almaya çalışan bu 4 meslek grubu haricinde bir bölümden (ışletme) mezun lisanslı bir değerleme uzmanıyım. Bende kendi adıma çalıştığım şirketlerde herhangi bir ayrımcılıkla bu ana kadar karşılaşmadım. Ancak sizinde gündeme getirdiğiniz üzere iş ilanlarını açtığımızda sadece adı geçen 4 meslek grubundan mezun olunması şartı aranırken SPK lisansına sahip olmanın tercihen şart koşulması ben ve benim gibi sektörde alın teriyle işini icra etmeye çalışan arkadaşlarımı son derece rencide etmekte ve kızdırmaktadır. Bu meslek Avrupa ve ABD'de finans uzmanları tarafından icra edilmektedir. Çünkü adı üstünde bu iş "Değerleme" işidir. Hal böyleyken biz bile finansçı olarak mesleği sahiplenmiyorken bu arkadaşlarımızın çıkıp bizi meslek dışına itmeye çalışması ve bunu dillendirmeleri aleni bir suç ve ahlaksızlıktır. Ben ve bu konuda rahatsız olan birok değerleme uzmanı arkadaşım (ki bu arkadaşlarım arasnda firma sahibi olanlarda vardır) artık bu duruma göz yummayarak hukui ortamda böyle bir durumda karşılaştığımızda hakkımızı arayacağız. SPK'nın BDDK'nın kabul ettiği bir lisansı ve yetkiyi bir bankanın keyfe keder bir şekilde kabul etmeme lüksü yoktur. Bundan kaynaklı olarak bizlerin dertlerine hem bu platformda hem de yazılı olarak dillendirdiğiniz ve haklarımızı savunduğunuz için size teşekkür ederim. Bu konuda bizimde yapabileceğimiz birşey varsa lütfen bizi yönlendirin. Sayg.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: adonis - Aralık 10, 2012, 04:19:12 ÖS
bu 4 meslek sorunu ile ilgili bir sorum olacak, diyelim bir firmada 4 meslek grubundan 1 kişi var, bu mesleklerden olmayan kişiler bu adamın olması sebebi ile iş almakta kolaylık yaşar mı? Yani sisteme adam mı tanıtılıyor firma mı?
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: adonis - Aralık 11, 2012, 08:27:41 ÖÖ
sayın izmit,

yazdıklarınızdan anladığım raporda 4 meslekten birinin imzası istenme olayı devam ediyor. sanırım piyasada yaygın olan çözüm sizin ali veliler örneğinde olduğu gibi. su akacak yer buluyor diyelim. türk işi çözüm her zamanki gibi.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: ahmet.soylu - Aralık 11, 2012, 12:47:50 ÖS
Ali ye giden işi veli yapmış. şu anda ıcrada bir dosya var. Avukatını uyardım. ılk ekspertizi yapmaya gelen kişinin lisanslı olduğu konusunda bilgin varmı dedim. Mühendisin ismini söyledi. Lisansı olmadığını biliyorum. Avukat, şimdi banka aleyhine “Müşterisini mağdur ettiği gerekçesiyle mahkemeye” veriyor. Sonucu takip ediyorum. Bırak Alinin yapmasını böyle durumda ekspertize giden kişinin lisanslı olması bile davalara konu olmaya başladı.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Exper - Aralık 11, 2012, 01:45:01 ÖS
Ali ye giden işi veli yapmış. şu anda ıcrada bir dosya var. Avukatını uyardım. ılk ekspertizi yapmaya gelen kişinin lisanslı olduğu konusunda bilgin varmı dedim. Mühendisin ismini söyledi. Lisansı olmadığını biliyorum. Avukat, şimdi banka aleyhine “Müşterisini mağdur ettiği gerekçesiyle mahkemeye” veriyor. Sonucu takip ediyorum. Bırak Alinin yapmasını böyle durumda ekspertize giden kişinin lisanslı olması bile davalara konu olmaya başladı.

Ahmet bey konu ilginç gerçekten bende şunu merak ediyorum aslında Mesut Bey değerleme uzmanının tanımını yazmış

MADDE 1 – 1/11/2006 tarihli ve 26333 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bankalara Değerleme Hizmeti Verecek Kuruluşların Yetkilendirilmesi ve Faaliyetleri Hakkında Yönetmeliğin 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (ı) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“ı) Değerleme uzmanı: Değerleme kuruluşu tarafından değerleme yapmak üzere istihdam edilen, en az dört yıllık lisans düzeyinde öğrenim görmüş, bankacılık, bağımsız denetim, sigorta eksperliği veya mahkemelerde bilirkişilik de dahil olmak üzere değerleme konularında en az üç yıllık tecrübeye sahip ya da değerleme konusunda yurt içinde veya yurt dışında yetkili kurumlar tarafından verilen mesleki yeterlilik sertifikalarına sahip olan kişileri,”


Fakat ortada şöyle bir durum var okuldan yeni mezun olmuş veya 1 sene deneyime sahip muhendis veya ııBF mezunu  veyahut herhangi 4 yıllık mezunu arkadas direk rapor altına değerleme uzmanı olarak imza atıyor. Bu olayın yasal yaptırımı nedir bende onu merak edıyorum. Her raporun bir nushası BDDK ya gidiyor ve altında kimlerin imzası var bell,i hiç bir Allahın kulunda vay arkadas bu adam 3 yıl deneyıme sahip degıl nasıl imza atabılıyor demiyor. Çoğu banka artık  rapor yazımı için ıNVEX sistemi gibi yazılımlar kullanma ve otomatikman sizin isminizin üzerinde DEğERLEME UZMANI  yazıyor.Hatta şöyle iddalı bir laf edeyim sahada çalışan ve rapor yazan ekiplerin %75 oranında 3 yılın altında deneyime sahip olduklarını düşünüyorum.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: seti - Aralık 12, 2012, 01:36:01 ÖÖ
Sayın A.Mesut TATLIPINAR...
Lütfen gereksiz kanunları durmadan yazarak insanların kafasını karıştırmayınız...
Kanunları durmadan bu ekranlara kopyala yapıştır yapmayı bırakınız...
Size kalsa kasap, hemşire, bakkal, doktor vs işini düzgün yapan herkes değerleme işini yapabileceğini savunuyorsunuz..
Olasılıkla, bu 4 meslek grubu dışında kaldığınız için korkuyorsunuz ve korkmakla haklısınız çünkü bu meslek tekelleşirse işsiz kalacaksınız...
Tüm bankalar yanlış yapıyor ve tek doğruyu siz biliyorsunuz öyle mi?
şimdi benim bu yazımdan sonra yine ilgili kanunu bulur kopyala yapıştır yaparsınız, bekliyoruz...
Sayın Mesut Bey siz istesenizde istemesinizde bu meslek tekelleşecek, ve her önüne gelen bu mesleği yapamayacak...
Saygılarımla
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Aralık 12, 2012, 03:14:02 ÖÖ
 Genç arkadaşım SETı,

şu anda saat sabaha karşı 03.07.   Hala yetiştirmem gereken daha 11 tane  rapor var... Kendime kısa bir kahve molası verdim. Beni bu saatte gülümsettiğin için gerçekten teşekkür ederim.:=))

Sevgili kardeşim; bu konu benim şahsi meselem değil... Değerleme camiasının meselesi...

Bir gün siz de; başkalarının suratına atılan tokatın acısını kendi yüzünüzde hissederseniz. O gün, gerçekten insan ve değerleme uzmanı olursunuz...

Sevgilerimle

A.Mesut Tatlıpıanr
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: adonis - Aralık 12, 2012, 08:23:06 ÖÖ
seti kardeşime ithafen,

ne yazıkki içinde bulunduğumuz toplumun bir aynasısın. muhtemelen içinde bulunduğun sektörle ilgili kanunları okumak ve bunlar hakkında kafa yormak bile sana gereksiz geliyor. düzensizliğin düzen olduğu bir toplum arzusu, kısa vadede pratik ve faydacı olsa da uzun vadede felaketler getirecektir ve getirmiştir.

bir hemşire hemşirelik yapmak için nasıl belli belgelere sahip olmalı ise bir değerleme uzmanı da belli kurallar çerçevesinde belli belgelere sahip olmalı. bir hemşire 4 yıllık okul mezunu ise değerleme uzmanı olabilir bunun yanlış olduğunu düşünüyorsan bizim gibi gerekçeler sunarak yaz.

saygılarımla.

mustafa yılmaz
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: FS990 - Aralık 12, 2012, 11:47:39 ÖÖ
Mevcut değerleme sektörünün mevcut  düzensizliğine göre  bir varsayım yapayım.

Müşteri olarak bankaya kazık atmaya kafaya koydum. Müşteri olarak Bankaya kazık atmayı kafaya koyduysanız, bundan daha iyi bir yöntem bulmak gerekir. (1- Banka öyle kolay kolay kazık yemez.2- Sadece ipotekle kredi vermez, başka teminat da alır.(Yani, elini kolunu sallayıp, bankadan kuru arsa ve kat irtifaklı 40 daireye kredi alamazsın.)

Ortada bana yani müşteriye ait bir arsa var. Proje çizdirdim vs 8 katlı 40 daireli de kat irtifakını da kurdurdum.

 Belli bir süre bekledim ki bu süre işte inşaatın bitirilebilmesi için makul bir süre. Ama ortada inşaat falan yok.

 Bankaya 40 tapu ile başvurdum. Banka bir firmaya işi pasladı o firma da çözüm ortağına.  

 Hangi firmaya işin geleceğini tahmin ettiğim için gittim o firmanın eksperini de kafaya aldım veya kime gelmeyeceğini bilmiyorsam bile gelen eksperi bir şekilde kafaya aldım. (1- şirket, bankaya özel fiyat vereceği için  40 tapuyu sözleşmeli ekspere göndermeyebilir ve kendi adamını gönderebilir. 2- Velev ki, eksperi kafaya aldın, 40 dairenin içinin fotoğrafı olmadığı için zaten şirket onu yemez, hadi yedi gelen raporu inceleyen en acemi kontrol elemanı bile, o projenin o bina olup olmadığını anlar. 3- Hadi hepsi kaçırdı, banka da bunu kontrol ediyor onlar belki anlar.)

Ekspertiz aşamasında kafaya aldığım eksper de gözüne bitmiş bir apartman kestirdi. Gitti o apartmanın resmini vs cekti. Rapora da koydu, o apartmana göre düzenledi raporunu. Ama ortada boş arsa var gercekte.

 Değerleme firması raporu konrol sisteminden geçirip bankaya gönderdi. Banka da onayı ve parayı verdi. ıpoteği kurdu 40 daireye.

Ben parayı  aldım ve yurtdışına  kaçtım ?  Bu durumda ne olur ?


Tabi sorulacak milyon tane soru var da;
-   8 katlı bina ise, büyükşehirdedir.
-   Aynı ilde aynı projeli evi bulmak zordur.
-   Sözleşmeli eksperin şirketle sözleşmesi var, içinde şart var şurt var.
-   40 daireli apartman yapacak arsası olan adam bu işe kalkışmaz. (Arsayı müteahhite verir, 20 daire alır, bankadan alacağı paradan biraz az olur, ama aradaki fark için hayatını yakmaz)
-   Her şirkette en az iki basamaklı kontrol vardır.
-   Kontrolde, uydu haritası var, şirketin aynı yerde daha önce yaptığı rapor var, daireler görülmediği için zaten şirket uyanır.
-   Her yerde milyon tane kamera var, 3 günde ebelenirsin yurtdışına kaçsan da…


Ha, bu tezgahın nasıl kurulacağını anlatayım ama o zaman da bu şerefsizliği yapmaya kalkışacaklara yol göstermiş oluruz.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Exper - Aralık 12, 2012, 12:47:32 ÖS
Genç arkadaşım SETı,

şu anda saat sabaha karşı 03.07.   Hala yetiştirmem gereken daha 11 tane  rapor var... Kendime kısa bir kahve molası verdim. Beni bu saatte gülümsettiğin için gerçekten teşekkür ederim.:=))

Sevgili kardeşim; bu konu benim şahsi meselem değil... Değerleme camiasının meselesi...

Bir gün siz de; başkalarının suratına atılan tokatın acısını kendi yüzünüzde hissederseniz. O gün, gerçekten insan ve değerleme uzmanı olursunuz...

Sevgilerimle

A.Mesut Tatlıpıanr


Mesut bey valla tebrik ederim sizi, fotokopi makinesi gibisiniz maşallah 11 rapor. Allah daha çok iş versin:)))

ışin ayrımcılık kısmına gelince

TÜRK CEZA KANUNU MADDE 122. - (1) Kişiler arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak;
a) Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hâllerden birine bağlayan,
b) Besin maddelerini vermeyen veya kamuya arz edilmiş bir hizmeti yapmayı reddeden,
c) Kişinin olağan bir ekonomik etkinlikte bulunmasını engelleyen,
Kimse hakkında altı aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

 "dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasî düşünce, felsefî inanç, din, mezhep ve benzeri" kısmına dikkat çekecek olursak, meslek grubu ayrımcılığının bu ayrımcılığa girmediğini düşünüyorum. şirketlerin çalıştıracağı personel tamamen kendileri ile alakalıdır. Zaten oyle olmasa sacmalığın daniskası olur. Örnek vermek gerekirse özel bir banka gişe görevlisi alıyor ve tercihen üniversite mezunu yazıyor. O zaman lise mezunu adam gitsin dava açsın ünüversite mezununa öncelik veriliyor, ayrımcılık yapılıyor,  gişe görevlisi olmak için üniversite mezunu olmaya gerek yok diye, sadece meslek olarak düşünmeyelim:

*B Sınıfı ehliyet sahibi ve aktif olarak araç kullanabilen,  gitsin dava açsın ben ekspertize otobüsle gideceğim ehliyetim yok diye işe almayıp ayrımcılık yapıyor

* Erkek adaylardan tercihen askerlik görevini tamamlamış olan, Tecillyim kardeşim ama şart koşuyor ayrımcılık yapıyor

*Süt ürünleri mühendisiyim kardeşim 4 yıllık değilmi, ayrımcılık yapılıyor,

Ortaya bir kanun yazılıyor herkes peşinden araştırmadan sormadan, peşinden gidiyor.

"Bir taşınır veya taşınmaz malın satılmasını, devrini veya bir hizmetin icrasını veya hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hâllerden birine bağlayan,"
 
Bu maddeye bağdaştırıyorsunuz herhalde olayı, yanlız maddeyi okuyun bir . ENGELLEYEN diyor. Firma kimi engelliyor kardeşim? iş ilanı vermiş ben bunu tercih ediyorum diyor. Bir baskı .zülüm şiddet veya baska bir sey yaparak engelliyormu? ortada bir engelleme yok ki?
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Nazlı - Aralık 12, 2012, 03:42:17 ÖS
Sevgili seti arkadaşım

Forumda;
Bu meslek bu 4 meslek grubuna ait olarak çıktı ve devam etti...
Ama işsiz işletme, iktisat, fen ve edebiyat mezunu vs arkadaşlar baktılar ki bu işte para var hemen koşup bu mesleğe girdiler ve böylelikle bu mesleğinde suyu çıktı...Zatan bankalarda bu 4 meslek grubu dışındakilere iş vermiyor diyorsunuz.

*Devlet düşünmüş çok işleri olan   sizin belirttiğiniz 4 meslek grubuna bir iş daha çıkarayım diye kanun hazırlamış
*Bankalar bunların dışında kimseye iş vermiyor.

Bu durumda tüm işler size kalmış, o halde bu hiddet bu hırs bu kırıcılık neden?
Sürekli spekülasyon yapmayın da  bırakın diğer meslek grupları da belge alsın  söylelerinize göre zaten onların  size bir zararları olmaz.  ;D :D :D :D

 
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Mattio - Aralık 12, 2012, 05:53:53 ÖS
Seti,

Mesnetsiz, saygısız ve altyapısı olmayan söylemlerin burada bizleri rahatsız etmeye başladı. Kendi sabit ve saygısız görüşlerini kendine sakla. Forumlar saygı çerçevesi içinde, polemik yaratmadan ve bu forumun hitab ettiği kişileri rencide etmeden konuşulacak platformlardır. Futbol takımı forumu değil burası. Takım taraftarı misali konuşmalar yaparak kimseye saygısızlık yapma hakkın yok senin. Düşüncelerinin doğru ve hukuki anlamda uygun olduğunu iddaa ediyorsan adını soyadını yazıp yazdıklarının altına imzanı atarsın kendine bukadar güveniyorsan...
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: seti - Aralık 13, 2012, 12:21:26 ÖÖ
Galiba bu dört meslek grubu dışında kalan arkadaşlar gereksiz yere sinirlendiler biraz...
Sayın mattio...
Herkes en az senin kadar kendine güveniyordur..
Gerçekleri söylemek saygısızlık mı oluyor...
Bu 4 meslek grubu dışında kalan arkadaşların çoğu iş bulamadığı için bu sektöre girmedi mi...
Neden doktor ya da avukat bu sektörde çalışmıyor... Neden ııBF mezunu arkadaşların hepsi değerleme uzmanı olmaya çalışyor?
Demek ki, değerleme uzmanlığı sektörü, işsiz üniversite mezunları için altarnetif ve geliri iyi olan bir söktör olmuş?
Ben lisans alan tüm üniversite mezunlarının bu işi yapmaması gerektiğini savunuyorum ki gelecekte öyle de olacak...
Saygılar Sunar ıyi Düşünceler Dilerim...
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Mattio - Aralık 13, 2012, 08:12:29 ÖÖ
Sen hangi bölüm mezunusun bilmiyorum ama tam tersi Harita Mühendisleri ve şehir Planlamacılar başka biryerde iş bulamadıkları için bu mesleği tekelleri altına almaya çalışıyorlar olmasın sakın? Senin örnek verdiğin meslek grupları fakülteleri olan meslek gruplarıdır. Doktorluk, öğretmenlik vs...Bu meslekleri tabi ki başka bir meslek grubu icra edemez. Ama Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı mezunu değilsen şayet senin bu mesleği üstlenme sıfatın ve yetkin yoktur. Örneğn bugün bir üniversitemizde Değerleme Uzmanlığı diye 4 senelik bir lisans programı var. Ozaman oradan mezun olan arkadaşların da yarın mezun olunca seni dışlamak hakkı doğacaktır. Senin mantığına göre bu sonuç çıkıyor ortaya...
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: maras46 - Aralık 15, 2012, 02:40:18 ÖS
Arkadaşlar,

Tartışma almış başını gitmiş.
Bazı bankalar, 4 meslek gurubu dışından mezun olanlara rapor işi yönlenirmiyormuş. Üstelik eksper, lisanslı dahi olsa. Sayın Tatlıpınar, bunun TCK 122'ye göre suç dahi sayılabileceğini ifade etmiş.

Ben sayın Tatlıpınar'ın söylemlerine katılıyorum. En son bir bankanın genel müdürlüğüne yazı gönderdim. Yazımda, sizler TCK 122'ye göre aykırı hareket ediyor olabilirsiniz dedim. Cevap gecikmedi. Dolaylı yoldan aldığım cevaba göre, bundan sonra o bankaya iş yapabileceğim bildirildi. Henüz iş gelmedi. Eğer gelmez ise, durumu BDDK ve SPK'ya bildirdikten sonra mahkemeye dahi gitmeyi düşünüyorum.

Bu 4 meslek gurubundaki lisansı olmayan ama o bankalara rapor yazanlara bir sözüm var. Sizlerin yazdığı raporların son onay imzasını kim atıyor. Lisanlı uzmanın onayı olmadan, banka genel müdürlüğüne raporunuzun gitme şansı var mı? YOK. Peki neyi tartışıyoruz.

Olması gereken şudur: Banka lisansı olmayan eksperin mesleğinin şu alanda olmasını belki talep edebilir. Ama bu banka lisans sahibi olduğu halde, ben raporumu illaki şuralardan mezunlara yazdıdırım der ise, şey yapmış olmaz mı? Burada direnç gösteren bankaların mahkemeye verilmesi gerekebilir.

Mesleğimizin geleceği için tek umudum, yeni SPK kanunundaki düzenlemelerdir. Kusura bakmayın at izi şey izine karıştı. Lisanslı uzmana dahi rapor yazdıraktan imtane eden bankaların olduğu bir ülkede, kredi notu belirleyen uluslar arası kuruluşlar inşallah bu sayfayı okumaz. Okursa vay halimize(!)

Selam ve saygı ile.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: AZT - Aralık 15, 2012, 04:34:32 ÖS
MESUT BEY,
SıZı ANLAMIYORUM........

BENı YANLIş ANLAMAYIN AMA SÖYLEDıKLERıNıZ GERÇEğı YANSITMIYOR.
BEN MıMARIM VE FıRMA SAHıBıYıM BıLıYORSUNUZ.
EşıM ışLETME MEZUNU VE DEğERLEME UZMANI.
AYNI ZAMANDA şıRKETıN ORTAğI OLMASINA RAğMEN
BANKA RAPORUNA ıMZA ATAMIYOR!!!!!!!!!
SıZ NEREDE ış YAPIYORSUNUZ??????
CENNETTEMı????
BANKALAR şıRKETLERDEN MESLEK AYIRIMI ıSTıYOR
VE şıRKETLERıN GIKI ÇIKMIYOR ÇIKANIDA TASFıYE EDıYORLAR BENıM GıBı.
SPK NIN SINAVDAN BAşARILI OLUP BELGE VERDığı KışıLERE BEN ış VEREMıYORUM
SPK NIN BÜTÜN MESLEK DALLARINI SINAVA ALIP BELGE VERMESıNıN MANTIKSIZLIğI AYRI BıR KONU
AMA SONUÇTA SINAV ıÇıN EMEK VE PARA HARCAYIP BELGE ALMAYA HAK KAZANMIşSA ÇALIşMALI..
BELGELı ARKADAşLARI ÇALIşTIRAMAZKEN...............
MALıYET YÜKSEKLığı NEDENı ıLE HıÇ BıR FıRMA VERDığı LıSTELERDEKı ıSıMLERı KULLANAMIYOR
VASIFSIZ ELEMAN ÇALIşTIRIYOR.
IRMIYORUM DıYEN YALAN SÖYLÜYOR!!!!!!!!!!
BANKANIN ıSTEDığı VEYA OLMASI GEREKEN NıTELıKTEKı ıNSANLARIN ÇALIşMASI HALıNDE
DEğERLEME RAPORUNUN ASGARı MALıYETı 300TL.
FıRMANIN ALMASI GEREKEN RAPOR ÜCRETı ıSE 500 ıLE 600 TL OLMASI GEREKıR.!!!!!!!!!!!!!!!!
ıSTEYEN GELSıN MALıYET ANALıZ YAPALIM............
HERKES HERşEYE DEğER BıÇıYOR VE BıLıYOR YA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Aralık 16, 2012, 12:36:07 ÖS
Sevgili AZT,

Bulunduğumuz yaş itibariyle; artık eşimize bile yalan söylemiyoruz.:=))  Çoğunluğu, hayata yeni atılmış genç insanlardan oluşan bir platformda; gerçeğe aykırı ya da yanlış anlaşılabilecek tek bir kelime bile kullanmaktan hicap duyarım...

şu an; yazmakta olduğum 2 adet rapor var. Bir tanesi  Halk Bankasına ait akaryakıt istasyonu, bir adedi de Vakıfbank'a ait konut. Geçtğimiz hafta içinde de her iki bankaya ait 15 adet değerleme yaptım ve altına imza attım.

Yasa ve yönetmeliği aykırı ayrımcılık; TDUB gündemine taşınmıştır.  Gelişmelerin seyrine göre; ben de,  ayrımcılık yaptığı iddia edilene bankalar ve lisanslı şirketler hakkında savcılıklara suç duyurusunda bulunmaya ve SPK , BDDK gibi  idari mercilere başvurma konusunda kararlıyım.

Sizin de sıkça bahsettiğiniz gibi; mesleğin çok ciddi sorunları var. Bütün bu sorunları bir günde halletmek mümkün değil. Ama, en azından; bu mesleği icra eden herkesin " ahlaksızlık" olarak nitelediğimiz "ayrımcılık" konusunda tavır alması, diğer sorunlarımızın çözüme kavuşması yolunda önemli bir adım olacaktır.

Vicdan ve izan sahibi bütün mimar, mühendis ve şehir plancısı kökenli meslektaşlarımızın da; bu, ahlak dışı ayrımcılağa tavır almalarını ve desteklerini bekliyoruz.

Sevgi ve saygılarımla

A.Mesut Tatlıpınar
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Sertac LEVENT - Aralık 16, 2012, 09:07:35 ÖS
O spk nin yaptigi, sansa bagli, mesleki bilgiyle bir ilgisi olmayan, sahada yapilan raporun sadece yuzde 10 unun soruldugu sinavi gecmenin zor oldugunu dusunmuyorum... Asil mesele su ki bi makine muhendisi neden bizim isimizi yapmaya calisir. Piyasada o kadar 4 yillik mezun bostayken 2 yilliklar neden fiyati dusuruo bende onu anlamiorum... Ben dis cekmeyi biliorum diye discilik yapabiliomuyum? Bankalar eger bu 4 meslek disinda kalanlarla calisma, istemior ise onlarin bilecegi is.. Ne bilim ben harita muhendisiyim ben otomotiv sektorune calisiormuyum beni nie ise almiolar diye dert etmiorum. Cunku benim isim diil.. Ilgim olabilir iyi araba tasarlayabilirim veya tesisat projeleri cizebilirim. Bence biraz objektif bakin. Baskasinin yapmasini gereken isi yapip sonra bi de hak iddaa etmeyin... Sirket ortagi olabailrisimiz, spk boylr uygun gormus olabilir ama dedigim gibi bankalarda hu sekilde uygun goruor demekki... Biraz saygi lutfenn...
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Mattio - Aralık 17, 2012, 12:15:19 ÖÖ
Sayın Sertaç LEVENT,

SPK Sınavının şansa olduğunu düşünüyorsanız dünden bugüne sınavdaki başarı oranlarına göz atmanızı tavsiye ederim. Bunun dışında bir işletmeci veya bir makine mühendisi niye "sizin" işinizi yapmaya çalışır izah edeyim. Makina techizatı olan bir fabrikanın değerlemesinde birebir sizin işiniz olmayan makinaların değerlemesi makina mühendisinin uzmanlık alanına girer. Gelir yöntemi kullanılacak bir otel veya işletme değerlemesinde kullanılacak indirgenmiş nakit akımı yöntemi ve finansal analizler işletmecilerin alanına girer. Siz harita mühendisi olarak fakültenizde bu eğitimleri mi aldınız? Bunların hepsini bir fakültede aldıysanız söyleyin de herkes oradan mezun olsun. Değerleme Uzmanlığı bir fakülteye bağlı bir bölüm değildir. Örneğin ülkemizde bahsettiğiniz 4 meslek bu işe sahiplenmeye çalışırken mesela ABD ve Avrupa da bu iş çğunlukla finans uzmanları tarafından icra edilmektedir. Ancak yetkinliğini kanıtlamış uzmanlara da kısıtlama getirilmemektedir. Bu ülkede yaşıyorsak bu ülkenin resmi kurumlarının koyduğu kurallara uymamız gerekir. O halde asıl biz sizi saygıya davet ediyoruz...Biraz saygı lütfen...
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: AZT - Aralık 17, 2012, 09:29:53 ÖÖ
SEVGıLı ARKADAşLARIM.........
ıSTER 4 MESLEKTEN, ıSTER DIşINDAN OLAN DEğERLEME UZMANLIğINA BULAşMIş ARKADAşLAR......
BıZ BıRBıRıMıZLE BOş TARTIşMALARA GıREREK ENERJıMıZı BOşA TÜKETıRKEN!!!
BıRıLERıNıN SIRTIMIZDAN KOKUNÇ KAZANÇLAR ELDE ETTığıNı NEDEN GÖZ ARDI EDERıZ??????
ıÇTE GEREKSıZ MÜCADELELER YERııNE ıÇıMıZDEKı ışBıRLıKÇıLERı NEDEN TEMıZLEMEYıZ!!!!!!!!
....................
BU MESLEğıN ıÇıNDE...
BAYTAR!!!!!!!!!
EMLAKÇI!!!!!!!!!(HATTA ODA BAşKANI)
Dış HEKıMı!!!!
PıSıKOLOK!!!!!
KUYUMCU!!!!!!(!!!)
NE ARARSAN VAR!! ZERZEVAT DÜKKANINA DÖNDÜ.
SPK NIN TAKDıRı!!!!! ÖZELLıKLE SPK DA ÇAYCI BıLE OLSANIZ BELGE ALMAYA HAKKINIZ VAR.(KıMSE ALINMASIN MECAZDIR!)
AMA şU BıR GERÇEKKı. BU MESLEK TEK DıSıPLıNLE YAPILANMAZ. KONUSUNA GÖRE UZMANLIK GEREKTıRıR.
O YÜZDEN BIRAKALIM BU KISIR TARTIşMALARI !!! BELGE ALABıLDıKTEN SONRA BAYTARDA DEğERLEME UZMANIDIR.
BEN KENDı DEğERıNı BıLEN DEğERLEME UZMANI ARIYORUM.......
NEREDE??????!!!!!!!!!!!!
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: maras46 - Aralık 18, 2012, 12:41:21 ÖÖ
Sayın ızmit,

Mayıs ayında yapılan TDUB Genel Kurulunana katılım oranı 1/3 idi. Ne yazıkki bu ülkede lisans sahibi olan kişiler üye oldukları birliğin yönetimini belirleme seçimlerinde iradelerini ortaya koymadılar. Genel Kurulda ücretler ile ilgi bir karar alında. Bu karar resmi gazetede dahi yayınlandı. Tam bu kararın alındığı günün ertesine bir kaç banka fiyatları aşağı çekti. Bunun ne anlama geldiğini daha iyi ifade etmek için gümrüksüz cümle kurmam gerek ama, burası yeri değil. TDUB şimdi gücünü kanundan alan bir yapıya kavuşuyor. SPK Kanunu meclisten geçiyor. Görelim bakalım kanun mu büyük, banka mı? Demir, makas, kağıt oyunu yeni başlıyor. Anadoluda lisaslı eksperlik yaparak ekmeğimi kazanıyorum. ınanın çok eziliyoruz. ınşallah TDUB'a güvencim boşa çıkmaz. Lisansımı kiralamak isteyenlere vermedim. Gelecekte kendimi aptallıkla suçlamayacak düzenlemeleri TDUB'tan bekliyorum.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: NESLÝHAN - Aralık 18, 2012, 09:56:03 ÖS
Sertaçım leventim o nası klavye.. Y harfi yok mu da ...
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: adonis - Aralık 19, 2012, 10:25:58 ÖÖ
Bu konuya ilk mesajı atan kişi olarak; bu son 1-2 hafta içerisinde 2 firmadan daha makina mühendisi olduğun için bankalara kabul ettiremiyoruz şeklinde cevap aldım. Bu arada TDUB'a yazdığım mesajla ilgili bir dönüş olmadı, ki zaten böyle bir beklentim yoktu.

Sanırım buradaki sorun artık bizim iyi niyetle yaptığımız "ama kanunlarda böyle bişey yazmıyor." tespiti ile çözülecek bir durum değil.

Kendi adıma bu konu ile ilgili her türlü mücadeleyi yapmaya hazırım, işim olmadığı ya da tek beklentim bu iş olmadığı için peşini bırakabilirdim ama bu ülkede yerleşik bu ben yaptım oldu zihniyeti beni rahatsız ediyor. 
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Mattio - Aralık 19, 2012, 05:33:07 ÖS
Sevgili adonis,

Seninle aynı problemleri yaşamaktayım. Bende işletme bölümü mezunuyum ve 6 senedir bu işi yapan lisanlı bir değerleme uzmanıyım. Aslına bakarsan şuan çalıştığım firmamın çatısı altında bu hususta karşılaştığım bariz bir ayrımcılık olmadı. Ancak şimdi isimlerini zikretmiyeceğim bazı bankaların bu ayrımcılığı yaptıklarını duyuyorum. Bu durum senelerdir verdiğimiz emek ve devletin resmi kurumları tarafından onaylanarak tarafımıza veilen lisanslarımıza karşı yapılan bir haksızlıktır. Mesleki itibarımızı zedeleyici ve bizi rencide edici bir tutumdur. Benim inancım bu problemin böyle havada kalmayacağıdır. Zaten önümüzdeki TDUB toplantısında bu konunun gündeme alınacağını Mesut bey buradan bizlere duyurdu. Bu toplantıdan çıkacak kararları beklemekte fayda var. Bakalım neler olacak...
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Tunç Demirtaş - Aralık 19, 2012, 10:09:13 ÖS
2011 yılı konut konferansında TDUB lisans istatistikleri açıklanmıştı. Oradaki rakamların gösterdiği üzere meslek şovenizmi ideası çökmüştür. Çünkü en az inşaat ve harita mühendisi kadar işletme, iktisat mezunu lisans sahibi kişi var. Hatta işletme mezunu 240 lisans sahibi kişi varken mimar 166 kişi var. Aynı şekilde iktisat mezunu kişi sayısı da 167. Makine mühendisi SPK lisanslı kişi sayısı 27'ydi. Bunun dışında jeoloji müh, çevre müh, maliye, kamu yönetimi, endüstri müh., ziraat müh., elektrik müh. işletme müh. vb. bölüm mezunları da var. Özetle geçen seneki durum bu şekildeydi. Bu demek oluyor ki sadece 4 meslek grubu bu işi yapmıyor.

Ben de Yıldız Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisi'yim. şimdi bir kaç arkadaş evet "git bak bakalım hangi tür demir kullanmışlar" vb. şekillerde ironik olduklarını düşündükleri cevaplar yazacaklardır. Bu tür cevaplara alışığım benim için sorun yok.

Aşağıda bir kaç hususu belirtmek istedim.

1- Sınavlar Kolaylaştı Herkes Lisans Alıyor: Böyle bir şey söz konusu değil. Çok kolay denilen bu sınavı bir çok arkadaşım (harita müh, mimar, inş. müh vb) deli gibi çalışmalarına rağmen (hem sahada hem de masa başında) halen verebilmiş değiller. Ama ben bu sınavı hiç kursa gitmeden çalışarak verdim. Demek ki sınavlar o kadar da kolay değil. Her inşaat müh. vb de zınk diye sınavı veremiyor demek ki! O zaman ben dahi miyim? Keşke öyle olsaydı ancak öyle değil. 2007 yılından beri otel, avm, fabrika, hastane vs aklınıza gelebilecek her türlü raporun başlangıçta hazırlanması aşamasında yardımcı olarak daha sonrasında bizzat hazırlayarak piştim. Sınavdaki soruların ciddi bir kısmı sahada başıma gelen olaylarla paraleldi. Bu sahadaki her şey sınavda birebir soruluyor demek değil ancak sahadaki tecrübe şüphesiz ki sınavda da fayda sağlıyor. Sınava hazırlık kaynaklarına baktığınızda şöyle şeyler ile karşılaşırsınız. Kitap örnek bir soru veriyor ve diyor ki bu soru Mayıs 2004, Haziran 2005, Ekim 2005, Mart 2006 sınavlarında çıkmış diyor. Ancak şimdiki sınavlarda (5 kere de 5 ders verdim yani 5 kere girdim) çıkan sorular art arda tekrar tekrar sorulmuyor. Kaldı ki başarı oranları da sınavın ilk yapıldığı zamanlardan bu yana hep yakın değerlerde geziyor. Yani bu savı etrafta çok duyuyorum ve saçma buluyorum.

2- Meslek Tanımı: Eğer ki bir insan bir konuda kendini geliştirmiş ve bunu ispat edebiliyorsa artık iştigal ettiği kazancını sağladığı iş onun mesleğidir. Mezun olduğu okulun vb. önemi yoktur. Buradaki ispat SPK lisansı ile sağlanmaktadır. Her ne kadar sınavları vb. eleştirsek de 5 dersi vermek ve 3 sene çalışmak çok da kolay şartlar değildir. Burada asıl problem 3 seneden 3 rapor gösterilmesidir. 1000 rapor hazırlayan birisi ile sadece 3 rapor hazırlamış biri aslında aynı kefeye konmamalıdır. Bu 3 rapor işi tahminimce kamu kurumları ve belediyelerde takdir komisyonlarındaki kişileri de işin içine almak için konmuş. Tapu Müdürlerine sınavsız lisans verdiklerini de unutmamak lazım. Bir çoğu kapsamlı bir tesise ait değerleme raporu görse yabancı bir kitaba bakıyormuş hissine kapılırlar.

3- Yapılan ışin Niteliği: şimdi, yapılan değerleme işlemi herhangi başka bir disiplinden mezun bir mühendis için uzay mekiği kullanmak gibi bir şey değildir. Bunu bu tarafa çekmek boşa yapılan bir manevradır. Yapılan işi mutlak suretle 4 meslek grubundan birisinin yapması gibi bir durum çok doğru değil. Hangi harita mühendisi ekspertize gittiği imarsız bir arsanın dört köşesine kazıklarını çakıyor. Yerine göre gps ile, yerine göre halihazır harita veya plan örneği ile yer tespitini yapmıyor mu? ınşaat mühendisi gittiği binanın statik hesaplarını baştan mı yapıyor? Ya da imar arşivindeki statik hesaplarını alıp tek tek kontrol ediyor mu? Zaten 4 meslek mezunu her kişi de değerleme uzmanı olmak için hevesli değil. Hemşire vb. benzetmeler forumda hep yapılıyor ancak çok azimli bir hemşire çıkıp ta sınavı verir, bir de 3 sene boyunca bir yerlerde çalışabilirse buyursun alsın lisansı bence sorun yok. Bana sorarsanız hemşire vb. örneği hiç olmayacak ancak iktisat, işletme veya herhangi bir mühendisin bu işi yapmasında korkulacak bir şey yok. Hatta lisanslı kişi sayısı belli bir optimum düzeye ne çabuk ulaşırsa sektörün bütün dertleri de o kadar hızlı çözülür. Zaten bu işi layığıyla yapamayanlar zaman içinde elenecektir. Zaten bu işin disiplinler arası bir konu olduğu tüm dünyada kabul görmüştür. Sonuçta gittiğiniz otel ekspertizinde harita mühendisi olduğunuz için kıyı kenar çizgisini gözlerinizi kısıp bir denize bir de kumsala bakıp kendiniz yerinde çat diye tayin edemiyorsunuz. Gerekli kurumlardan bu tür bilgilerin alınması gerektiğini bilmeniz ve aldığınız bilgileri yorumlayacak birikiminiz varsa sorun yok. 

4- Lisanslı Uzman Sayısı: Keşke sayı daha çabuk artsa! Mevcutta (bkz. geçen seneki istatistikler) 2400 lisanslı kişiden 1800 tanesi sektör dışında çalışıyor ya da hiç çalışmıyorlardı. Tüm Türkiye'ye 600 kişi kalınca da sahada lisanslı kişiler değil lisanssızlarla doluyor. Lisanssız olup bu sektörde düzenli olarak çalışanlar alınmasın. Bahsettiğim bugün olup yarın olmayan elemanlardır. Aslında bu bir miktarda lisanslı kişilerin de işine geliyor. Erzurum'a gitmeden oradaki bir rapora imza atabiliyorlar.

5- Lisansın Geçersizliği: Bu başlık altında 2 konu gündeme geliyor. Birincisi benim gibi 4 meslek dışında olup lisansı olan arkadaşların imzalarının bankalara kabul ettirilememesi. Bu konuda herhangi bir sorun ile karşılaşmadım. Ancak bu tür bir kısıtlama gelirse bu apaçık ayrımcılıktır. Dilekçe vs ile değil bizzat gerekli mercilere ziyaretler yapıp yüzyüşe konuşarak ve hatta ayrımcılık nedeniyle dava açarak hak aranması konusunda ben de sonuna kadar varım. ıkinci konu ise lisans almış olup halen lisanslı şirketlerin boyunduruğu altına alınmış olan pasif lisanslı kişilerin varlığı. Lisanslı kişiler bankalara direkt olarak iş yapabilmelidir. Bu konu sadece konut kredileri ile sınırlandırılabilir. Çok büyük meblağlara atılan imzalar için mesleki sorumluluk sigortası devreye giriyor. Bu nedenle firmalar fertlerin üzerinde yer alıyor ve sahada çözüm ortakları lisanslı olmalarına rağmen yanlış düzen nedeniyle eziliyorlar. 
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Mattio - Aralık 19, 2012, 10:27:36 ÖS
Tunç, yazdıklarının altına imazmı atarım. Ağzına sağlık. Gayet güzel bir şekilde bu başlık altındai tartışmaların aslında yersiz olduğunu ve neyin nasıl olması gerektiğini özetlemişsin. Önyargılardan biran önce kurtulup mesleğimizin itibarını arttırmaya gayret göstermemiz lazım.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: Tunç Demirtaş - Aralık 29, 2012, 11:04:30 ÖÖ
Mattio Selam aynı fikirlerdeyiz,

Etrafımda çok samimi olduğum lisanslı veya lisanssız 30 civarında harita müh., inş. müh., mimar olup değerleme sektöründe olan arkadaşım var.

Bir çoğu ile aynı sıraları paylaştım. Okulda "taşınmaz değerlemesi" isimli ders alanı bir elin parmaklarını geçmez. Bu kişiler de (birisi eşim) seçmeli ders olarak bu dersi aldılar. Yani mevcut durumda herhangi bir okulda "Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı" lisans programı yok. O yüzden biz öyle bir evrensel diploma aldık ki bu işi de yaparız demek mümkün değil. Her disiplinin (hemşirelik değil tabiki) sahada veya masa başında değerleme uzmanlığı yaparken avantajlı olduğu konular vardır. Ancak bir harita mühendisi ile makine mühendisi bu konuya eşit uzaklıktadır.

Bir de Kadir Has'ta açılan 4 yıllık bölümün tanımında SPK Sınavlarına hazırlık amacı güder diyor :) Yani sınav o kadar da çocuk oyuncağı değil.
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR - Aralık 29, 2012, 02:44:09 ÖS
Sevgili Tunç,

Teşekkür ederim . Kalemine sağlık...   

Bu konuyla  ilgili bir gelişmeyi sizinle paylaşmak isterim. Mevcut TDUB yönetimi ve sayın TDUB başkanı, ayrımcılık yapıldığı konusunda bizlerle hemfikir.  Bu konu,  TDUB yönetiminin gündemindedir.  Yakın bir tarihte; konuyla ilgili resmi açıklama yapılacaktır.

ıkinci husus; bugün itibariyle, Türkiye'de yerleşik hiç bir bankanın ve/veya değerleme talebinde bulunan özel ve tüzel kişilerin, Lisanslı Uzmanlar konusunda herhangi bir ayrımı yok.  Ben de, bahse konu dört meslek kökenli değilim. Ayrım yaptığı iddia edilen bankalara; kendi imzamla rapor düzenliyorum.

Ayrımcılığa maruz kaldığını iddia eden  arkadaşlarımıza  tekrar duyuralım. . Bu hususta, Türkiye'de yerleşik herhangi bir bankanın,  ayrımcılık ihtiva eden "yeni tarihli" bir şartnamesi varsa; lütfen bizleri haberdar etsinler. Hem BDDK ve SPK'ya durumu bildirelim,  hem de Meclis ınsan Hakları komisyonuna ve savcılıklara suç duyurunda bulunalım.

Sevgilerimle

A.Mesut Tatlıpınar
Başlık: Ynt: 4 meslek dışında kalanlar
Gönderen: creacer - Aralık 29, 2012, 03:48:04 ÖS
Gayrimenkul Değerleme Lisansı bulunanlar aleyhine en büyük pozitif ayrımcılığı TDUB yapmakta.
Üyesi bulunan Gayrimenkul Değereleme lisansına sahip üyelerinden yıllık aidat ücreti almakta.
Piyasada lisanssız çözüm ortağı şeklinde çalışanlardan hiçbir ücret almamakta ve bu duruma göz yummakta...
Nası tespit edilecek lisassız çözüm ortakları diyenlere Lisanslı şirketlerde sözleşmeleri vardır elbet tespit etmek isteyen tespit eder...