Gönderen Konu: A.ş kuracaklar  (Okunma sayısı 3524 defa)

aaron

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 12
A.ş kuracaklar
« : Aralık 22, 2010, 02:44:42 ÖÖ »
  Değerlemenin sadece büyük şirketlere bırakılması, sektördeki uzmanların sömürülmesine yol açmaktadır. Bir uzmanın ortalama 45-50 TL ye yaptığı bir rapor, talep edene 350- 2000 TL arası faturalanmaktadır.
Mühendis ve mimarlar nasıl özel çalışabiliyorsa, avukatlar nasıl bankaları temsil edebiliyorsa en az 4 yıllık eğitim görmüş sonrasında da spk dan lisans almayı hak edebilmiş değerleme uzmanları da bireysel olarak çalışabilmelidir.
ınsanları lisanslama sınavlarına sokup sonrada arkalarında durmamak büyük bir haksızlıktır. Yeminli bir mali müşavir kadar olamadı mı lisanslı uzmanlar?
Firmalarda çalışan lisanslı uzman sayıları ile lisanssız çalışanların oranı dengelenmelidir. (çözüm ortakları dahil)
Değerleme uzmanları gerçek anlamda örgütlenmelidir.
Bddk nın yeni düzenlemesi ile pek çok uzman işsiz kalmıştır. Bir araya gelip A.ş de kurmak bir çözümdür ama bu şekilde kendi kazandığınızdan fazlasını devlete, kurumlara, mali müşavirlere ve avukatlara verirsiniz. Yeni kurulan A.ş ler kuruldukları hızla batacaklardır.

hasiltas

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 63
Ynt: A.ş kuracaklar
« Yanıtla #1 : Ocak 08, 2011, 07:02:32 ÖS »
söylediklerinize katılıyorum

nell

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 110
Ynt: A.ş kuracaklar
« Yanıtla #2 : Ocak 22, 2011, 02:10:50 ÖÖ »
Yeminli bir mali müşavir kadar olamadı mı lisanslı uzmanlar?
Bu sözünüzü lütfen açıklayabilirmisiniz?

MELTEM TEKER

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 29
Ynt: A.ş kuracaklar
« Yanıtla #3 : Nisan 04, 2011, 03:35:49 ÖS »
"Bir uzmanın ortalama 45-50 TL ye yaptığı bir rapor,"
BU FıYATLARA RAPOR YAZANLAR VARSA BıLGıLERıNı VERıN DE BıZ DE KULLANALIM!
ÇÖZÜM ORTAKLARI %50-55 ıLE ÇALIşIYOR, BıLGıNıZ VAR MIDIR BıLEMıYORUM AMA ONLARDAN BıRı DE BENDıM!
HıÇ O DEDığıNıZ KADAR AYAğA DÜşTÜğÜMÜ HATIRLAMIYORUM, KALDI Kı BENıM LıSANSIM DA YOK!
ENTERESAN!...

mmc

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 11
Ynt: A.ş kuracaklar
« Yanıtla #4 : Nisan 05, 2011, 01:06:03 ÖS »
Sanıyorum ki arkadaş 50 TL derken maaşlı bir çalışanın aldığı maaş üzerinden iş başına düşen ücretten bahsediyor. Lisanslı bir değerleme uzmanı olarak sektörde 4 yılı aşkın bir süredir aralıksız hizmet veriyorum. 2 Farklı firmada çalıştım şimdiye kadar, ancak görülen o ki nasıl ticarette para malı alırken kazanılır, biizm sektörde de çalışana ne kadar az maaş verip ne kadar çok iş yaptırırsan kazanılıyor. şirketler 5 kişilik lisanslı kadrosunu doldurduğu gibi hemen yeni mezun insanlara yöneliyor ki ucuz iş gücü sağlayalım. Zaten firmaların birçoğu da çözüm ortaklığına yönelmiş durumda, bu da beraberinde fazla iş yapabilmek için benka şubelerinin isteği doğrultusunda rapor hazırlayan insanların ekmeğine yağ sürmektedir. Tabi ki sözüm herkese değil, dürüst çalıştığını bildiğim bir çok insan var ama gel gelelim çözüm ortaklığını bürosunun yanına ek gelir olarak gören, yaptığı işin sorumluluğu hakkında en ufak bir bilgisi daha önemlisi umurunda oılmayan çok kişi var piyasada. Sonuç: bu işi kendisine bir meslek edinmiş olan bizler sömürülmeye devam ediyoruz. Kurulan birlik daha aldığı ilk kararda tam bir fiyasko olduğunu gösterdi, Allah sonumuzu hayır etsin arkadaşlar gidişat hiç iyi değil

MELTEM TEKER

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 29
Ynt: A.ş kuracaklar
« Yanıtla #5 : Nisan 05, 2011, 01:52:31 ÖS »
Bu gün bir genç arkadaşıma da yazdım, yaptığımız iş bilgi, tecrübe, viyon gerektiriyor. Müteahhidin kendi işlerinin yanında, deyim yerinde ise "arada iki rapor attırması" değil yani.
Bankaları hedef kitle kabul tüm firmalarda yazdıklarınız son derece doğru, altına imzamı atıyorum. 
Bahsettiğiniz Birlik'in yönetim kurulunu da sizler-bizler seçtik arkadaşlar. Bankacıları içerisine biz soktuk. Gerek yönetime gerekse denetime seçilen arkadaşlarımız biliniyor. Henüz sekreteri bile olmayan, hâlâ SPK'ya borcu olan, daha aidatları belirlememiş ve toplamamış, 1 yaşını daha doldurmamış bir yapıdır. Düne kadar personel alım yönetmeliği yoktu (Bu gün var mı onu da bilmiyoruz ya).
Yönetimdekilerin tamamının zaten kendine ait işi var. Kimin nasıl ilgilenmesini bekliyoruz ki. Birlik aidat toplayacak borçlarını ödeyecek ve merkezinde personel istihdam edecek düzeye gelmeden hangimize faydası olabilir ki.
Kaldık ki ilk günden, mesleğimizin duayenleri, üstadlarımız "Bu iş böyle olmaz arkadaşlar, siz Değerleme Uzmanları'nın birliğisiniz, şirketler birer tüzel kişiliktir, burda aldığınız kararlarla şirket yetkili imzalarını bağlamanız dolayısıyla şirketleri de bağladığınızı düşünerek yanlış yapıyorsunuz, bu işi ayaklarınız yere basmadan yapamazsınız, önce sağlam ayaklar üzerine oturtup sonra rakam hedefleri ve alt limitleri açıklayın, itiraz durumunda başınız derde girer, kaldı ki saygınlığınızı yitirirsiniz" diye bas bas bağırken, kulaklarını tıkadılar. Halihazır durumun da baş nedeni bunlardır, bu söylenenlerdir aslında.
Başta Ziraat Bankası olmak üzere bankaların rekabet kurulu nezdinde yaptıkları itirazın neticesi bekleniyor. Sizin de bildiğiniz gibi Ziraat Bankası yıllardır Belediye ve Bayındırlık'ta çalışan kamu personeline 80 TL ücretle ve nasıl muhasebeleştirdiklerini bir türlü kavrayamadığım biçimde dünya kadar rapor yazdırıyordu. Arkadaşlar Ziraat Bankası Türkiye'nin en büyük bankası. Yıllık potansiyelinin bireysel+kurumsal+tarımsal yaklaşık 250-300 bin adet aralığında olduğunu tahmin ediyoruz. Varın gerisini siz düşünün.
Son söz olarak, yeni doğan ve bebecik olan sektörümüzde, taşların zaman içerisinde yerine oturacağını düşünüyor ve umud ediyorum.

Bir sonrali Birlik'imizi seçerken artık herkes en az iki kere düşünsün lütfen :)

sultan

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 38
Ynt: A.ş kuracaklar
« Yanıtla #6 : Nisan 06, 2011, 01:39:18 ÖÖ »
  22.03.2011 21:46 Ziraat Bankası hangi konuyu Rekabet Kurulu’na şikâyet etti?
Aydın Ayaydın - aayaydin@gazetevatan.com
--------------------------------------------------------------------------------
Bankalar Rekabet Kurulu’nun (RK) gündeminde olmayı sevdi. Daha bir ay önce RK, 7 büyük bankaya rekabeti ihlal ettikleri gerekçesiyle ceza verdi. O kararın altındaki imzalar kurumadan bu kez Ziraat Bankası, RK’nin kapısını şikâyetçi sıfatıyla çaldı... Vatan Gazetesinin Ankara bürokrasisini yakından takip eden başarılı muhabirlerinden Gülümhan Gülten’in imzasını taşıyan habere göre:

“BDDK’nın 1 Ocak tarihinden itibaren getirdiği yeni düzeni fırsata çevirdiği iddia edilen değerleme şirketleri, dosya başına 350 TL fiyat belirledi. Gayrimenkul Değerleme ve Ekspertiz şirketlerinin aralarında anlaşarak birlikte fiyat belirlemeleri Ziraat Bankası‘nı kızdırdı. Ziraat Bankası, gayrimenkul ekspertiz ve değerleme şirketlerini RK’yi şikâyet etti. RK da şirketler hakkında inceleme başlattı.

Ziraat Bankası’nın rekabet şikâyet ettiği konuyu biraz irdeleyelim. Tüketiciler, bankalardan konut kredisi kullandıklarında aldıkları konut üzerinde banka ipoteği konulması için, o konutun ekspertiz değeri tespit ediliyor. Bankalar ekspertiz işlemini SPK ve BDDK‘dan lisanslı gayrimenkul şirketlerine yaptırıyor. Ziraat Bankası’nın iddia ettiği üzere, 14 gayrimenkul değerleme şirketi, aralarında anlaşarak dosya başına 350 TL olarak birlikte fiyat belirlemişlerse, bu yaptıkları Rekabet Kanunu’nun 4. maddesinde belirtilen rekabeti ihlal niteliğinde.

Rekabet Kanunu’nun 4. maddesi; aynı mal veya hizmeti üreten veya satanların, aralarında rekabeti sınırlayan bir anlaşma ile fiyat belirlemelerini yasaklıyor. Ziraat Bankası’nın iddia ettiği gibi, gerçekten 14 değerleme şirketi bir araya gelip aralarında anlaşarak bir fiyat dikte ettirmiş ise, bu bir rekabet ihlalidir ve bu şirketlere para cezası verilmesi gerekir.

Birlikte fiyat mı belirlendi?

Konuyu araşırdım, Ziraat Bankası’ndan farklı bir durum olduğu yolunda bilgilere ulaştım. Konunun özü şu. Gayrimenkul Ekspertiz Değerleme şirketlerinin üst birliği olan “Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği” 7 Ocak 2011 tarihinde aldığı 2 NO’lu kararda; değerleme şirketlerinin bankalara yaptıkları ekspertiz değerlemesi için dosya başına alacağı ücretin asgari miktarının 350 TL olduğunu tüm üyelerine tavsiye niteliğinde bildiriyor. Rekabet hukukuna göre teşebbüs birliği sayılan “Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği”nin aldığı bir tavsiye kararı, üyeleri olan değerleme şirketlerinin dosya bedeli olan asgari miktarı belirliyor ve üst sınırı açık bırakıyor. Yani isteyen şirket 350 TL veya üstündeki herhangi bir bedeli talep edebilir. Teşebbüs birliğinin bu kararı, şirketlere demiyor ki her dosyadan mutlaka 350 TL alacaksın. Diyor ki ben sana 350 TL’den başlayan bir bedeli, takdiri size ait olmak üzere tavsiye ediyorum. Nitekim benzer teşebbüs birlikleri, mesela Barolar Birliği de, avukatların alacağı asgari ücretleri birliklerine mensup avukatlara tavsiye ediyor. Aynı şekilde diğer meslek birlikleri de benzer yönde kararlar alıyor. Bu tür asgari miktar belirleyen meslek birliklerinin kararları tavsiye niteliğinde kararlardır ve Rekabet Kanunu’na aykırı değildir.

Teşebbüs birliğinden geri adım

Türkiye Değerleme Uzmanları Yönetim Kurulu’nun, 7 Ocak’ta aldığı kararla asgari dosya bedelini belirleyen kararını üyelerine bildirmesinden sonra Ziraat Bankası’nın olayı RK’ya taşıması üzerine, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği 25 Ocak’ta yeni bir karar alarak, konunun resmi mercilere taşınması üzerine 7 Ocak’ta aldığı tavsiye kararını durduruyor. Bence birlik bu kararı acemice ve bilgisizce alıyor. Birlik tavsiye kararını geriye alacağına, kararının arkasında dimdik durmalıydı ve de RK’ye bu kararı için menfi tespit talebinde bulunmalıydı.

Banka rekabeti ihlal etmiyor mu?

Ziraat Bankası’nın bu şikâyeti ne kadar haklı ne kadar haksız, Kurum’un incelemesi sonucu ortaya çıkacaktır. Ancak bence bu tür işlemlerde bir rekabet ihlali var ise bunun alasını Ziraat Bankası ve diğer başka bankalar yapıyor. Ziraat Bankası’na gidin, bir konut kredisini alın. Sizi kendi istediği bir değerleme şirketine yönlendiriyor. Yine gidin Ziraat Bankası’na, bir otomobil kredisini alın sizi kendi sigorta şirketine yönlendiriyor. Bu, rekabet ihlalidir. Banka sizden değerleme şirketi raporu isteyebilir veya konut kredisi için sigorta yaptırmanızı talep edebilir. Ancak sizi mutlaka filarca şirketten yapacaksınız diye zorunlu tutamaz. Ziraat Bankası’nın bu her iki işlemdeki davranışı Rekabet Kanunu’nun 6. maddesindeki “hâkim durumun kötüye kullanılması”na giren bir rekabet ihlalidir.

Ziraat Bankası bu davranışı ile değerleme şirketlerine kendi istediği ücreti dikte ettirerek rekabet ihlalini bizzat kendisi yapıyor.
 KANIMCA, BıRLıK SN. AYDIN AYAYDIN'DAN DANIşMANLIK ALMALI.

MELTEM TEKER

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 29
Ynt: A.ş kuracaklar
« Yanıtla #7 : Nisan 07, 2011, 02:18:54 ÖS »
Sultan Hanım'cığım,
Benim yakalayamadığım bir yazı idi bu.
Ellerinize sağlık, paylaştığınız için çok teşekkür ederim...

BU ARADA SON CÜMLENıZıN ALTINA BEN DE YÜREKTEN ıMZAMI ATIYORUM...