Gönderen Konu: DEğERLEME UZMANI KıMDıR?  (Okunma sayısı 2556 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
DEğERLEME UZMANI KıMDıR?
« : Şubat 25, 2013, 09:54:19 ÖS »
Değerleme Uzmanı:

•   kabul görmüş bir öğretim merkezinden veya eşdeğer akademik niteliği olan bir kurumdan uygun bir öğrenim derecesi almış,

•   pazarda ve varlık kategorisinde değerleme yapabilecek düzeyde deneyim ve beceri kazanmış,

•   güvenilir bir değerleme yapmak için gerekli kabul edilmiş metot ve teknikleri bilen, anlayan ve doğru bir şekilde kullanabilen,

•   tanınmış bir ulusal profesyonel değerleme kurumunun üyesi olan,

•   kariyeri süresince profesyonel bir eğitim programı takip eden ve

•   bu Davranış Kurallarının gereklerini yerine getiren,

itibarlı bir kişidir.

Eğer, bir ülkede yukarıda tanımlanan akademik niteliklere sahip olunabilecek ortam yoksa, Değerleme Uzmanı değerleme alanında yeterli düzeyde eğitim ve deneyime sahip bulunmalı ve kabul görmüş bir ulusal değerleme kuruluşunun üyesi olmalı veya devlet tarafından lisans verilmiş ya da mahkemeler veya eşdeğer statüdeki bir makam tarafından atanmış olmalıdır.

1.1   Uluslararası Değerleme Standartlarına göre görev alan tüm Değerleme Uzmanlarının bu Davranış Kurallarında belirtilen tarafsızlık, mesleki objektiflik ve açıklık kurallarına uymaları gerektiğinden, bir çok görevde bağımsızlık şartlarını da karşılamaları zorunludur. Bazı müşterilerde ve belli ülkelerde Bağımsız Değerleme Uzmanı terimine özel şartlar altında yasalar ve hukuki düzenlemelerle bazı ek kısıtlamalar getirilebilir. Bu kuralların amacı bu kuralların gerektirdiği bağımsızlık standardından farklı bağımsızlık ölçüleri tanımlamak değildir.

2.0   Ahlaki ılkeler
   
   Değerleme Uzmanları her durumda dürüst ve doğru davranmak ve çalışmalarını müşterilerine, topluma, mesleklerine ve kendi ulusal profesyonel değerleme kuruluşlarına zarar vermeyecek bir biçimde yürütmek zorundadırlar.

2.1   Dürüstlük
2.1.1   Değerleme Uzmanı  yanıltıcı ve aldatıcı davranışlarda bulunmamalıdır.
2.1.2   Değerleme Uzmanı bilerek aldatıcı, hatalı, önyargılı görüş ve analiz içeren rapor hazırlamamalı ve bildirmemelidir.
2.1.3   Değerleme Uzmanı diğer makul Değerleme Uzmanları tarafından doğru bulunmayan değerleme hizmetlerinde yer almamalı ve onlara herhangi bir şekilde katkıda bulunmamalıdır.
2.1.4   Değerleme Uzmanı hukuka uygun davranmalı ve iş yaptığı veya görev üstlendiği ülkenin yasalarına ve yönetmeliklerine riayet etmelidir.
2.1.5   Değerleme Uzmanı sahip olmadığı mesleki nitelikleri taşıyormuş iddiasında bulunmamalı ve bilerek bu yanlış bilgiyi etrafa yaymamalıdır.
2.1.6   Değerleme Uzmanı iş alabilmek için bilerek yanlış, yanıltıcı ve abartılı beyanlarda bulunmamalı ve bu şekilde reklamını yapmamalıdır.
2.1.7   Değerleme Uzmanı göreve yardımcı olan personelin veya emri altında çalışanların bu davranış kurallarına bağlı olmalarını temin etmelidir.
4.2   Çıkar Çatışmaları

4.2.1    Değerleme Uzmanı ilgili tarafların yazılı izni olmaksızın aynı konuda birden fazla tarafın işini yapmamalıdır.

4.2.2    Değerleme Uzmanı müşterileri ile diğer müşterileri, kendisi, çalıştığı firma, akrabaları, arkadaşları veya iştiraklerinin çıkarları arasında bir görev çatışması oluşmaması için gerekli tüm makul önlemleri almalıdır. Talimatları kabul etmeden önce muhtemel çatışmalar yazılı olarak açıklanmalıdır. Değerleme Uzmanının daha sonra haberdar olduğu çatışmalar derhal açıklanmalıdır. Değerleme Uzmanı böyle bir çatışmanın olduğunu değerleme işi bittikten sonra öğrenirse açıklama makul bir süre içinde yapılmalıdır.

2.3   Gizlilik

2.3.1   Değerleme Uzmanı müşterilerin işlerini daima büyük bir gizlilik içinde, basiretli bir şekilde yürütmelidir.

   
2.4   Tarafsızlık
2.4.1   Değerleme Uzmanı görevini mutlak bir bağımsızlık ve objektiflik içinde kişisel çıkarlarını gözetmeksizin yerine getirmelidir.
2.4.2   Değerleme Uzmanı önceden belirlenmiş fikirleri ve sonuçları içeren bir görevi kabul etmemelidir.
2.4.3   Görevle ilgili ücretler bir değerlemenin önceden belirlenmiş sonuçlarına yahut değerleme raporunda yer alan diğer bağımsız, objektif tavsiyelere bağlı olmamalıdır.
3.0   Yetkinlik
Değerleme Uzmanı, üstlendiği görevi genel kabul görmüş profesyonel standartlara uygun olarak yerine getirmek için gerekli bilgi, beceri ve deneyime sahip olmalıdır. Sadece “Tanımlar” kısmında belirtilen Değerleme Uzmanı tanımına uyan bir uzman bu standartlarla ilgili görevleri üstlenebilir.

   

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: DEğERLEME UZMANI KıMDıR?
« Yanıtla #1 : Şubat 25, 2013, 10:24:43 ÖS »
TUGDES ( Türkiye gayrimenkul değerleme stadartları) henüz yayınlanmamıştır.  SPK mevzuatı çerçevesinde yapılan bütün değerleme faaliyetleri ( konut finasmanı dahil )  SPK'nın yayınladığı bu standartlara uygun yapılmak zorundadır. Ya da , SPK kendi yayınladığı tebliğin uygulanıp uygulanmadığını  takip etmeyecekse; dürüstçe, yeni bir tebliği yayınlayarak bu standartları yürürlükten kaldırmalıdır.

Türkiye'de , "değerleme" adı altında  yaşanan hadise tam bir şarlatanlıktır. Elle tutulacak hiç bir tarafı kalmamıştır. Bankaların, hem kredi veren taraf, hem de ihale açan kurum olması  bu komedinin birinci ayağıdır. Para piyasası kurulu teminat amaçlı taşınmaz değerlemesine "RANT" gözüyle bakamaz.

Sermaye Piyasası Kurulu, bu alana müdahil olmuş ancak mesleğin ranta dönüşmesine seyirci kalmıştır. Muvazaalı şirketlere göz yumarak, değerleme adına yapılan sahtekarlıklara ve şarlatanlıklara sesini çıkarmayarak zımmen bu soygun düzeninin sürmesine destek olmaktadır.

SPK ve BDDK'nın dizayn ettiği özel şirket temelli mevcut sistem, kendi kendini imha etmeye programlanmış bir saatli bombadan farksızdır. Bu bomba, er ya da geç patlayacaktır.

Taşınmaz değerlemesi, makro ekonomik dengeleri doğrudan ilgilendiren, iktisadi, sosyal, siyasal ve hukuki boyutları olan, çok önemli bir kamu hizmetidir. Bu alan, özel şirketlerin insafına  ve kişisel rant hesaplarına terkedilemez! 1000 Sene zaman tanısanız da; mevcut, cılız ve kifayetsiz şirketlerle bir yere varılamaz. Rekabet keskinleştikçe; sadece, sahtekarlığın ve düzenbazlığın boyutu artar.


Sistem,  gerçek kişi değerleme uzmanları üzerinden yeniden dizayn edilmelidir. ıhale açan, kendi standartlarını belirleyen bankalar devreden çıkartılmalı  Kamu kurumu niteliğinde, merkezi bir taşınmaz değerlemesi kurumu ihdas edilmelidir.  Lisanslama için şirket kuran SPK, pekala merkezi bir değerleme şirketi de kurabilir. Türkiye'de ki bütün değerleme talepleri bu sistem üzerinden geçer. Lisanslı şirketlerin de, bankaların da, değerleme talebinde bulunacak özel ve tüzek kişi ve kurumların da tek muhatabı bu çatı şirket ya da kurum olur.


maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: DEğERLEME UZMANI KıMDıR?
« Yanıtla #2 : Şubat 25, 2013, 11:35:32 ÖS »
Sayın TATLIPINAR,
tam da Alman başbakanı Sayın Angela MERKEL’in ülkemize gelmesi ve Başbakanımız Sayın R. Tayyip ERDOğAN ile AB konularında görüşme yaparken açtığınız konu çok önemli. Uluslararası Değerleme Standartları iyiki gündeme gelmedi. Zaten gelse de önemli değil. Türkiye’de bu standartların hepsi ve daha fazlası milimi milimine uygulanmıyor mu ki?

Bakın uygulandığını size ispatlayayım:

“Madde 5 – (1) Bu Tebliğ hükümlerini Sermaye Piyasası Kurulu yürütür.
EK
Uluslararası Değerleme Standartları
Amacı ve Kapsamı

Uluslararası Değerleme Standartları çerçevesindeki yapılan değerlemeleri kullananlar, BUNLARIN YÜKSEK ETıK DEğER STANDARTLARINA SAHıP UZMAN PROFESYONELLER TARAFINDAN HAZIRLANDIğINDAN EMıN OLABıLMELıDıRLER.”

Bu hüküm aynen uygulanmıyor mu? Galiba ülkemizde veri toplamayı kesinlikle lise mezunları yapmıyor. Çözüm ortaklarının tamamı lisans belgesi veya lisans üstü eğitim almış kişiler değil mi? Bir eksper yanına 2 de sanal diploma ile 3 ayrı firma ile anlaşıp, aynı bankadan 3 ayrı kişi üzerinden sürekli iş toplanmıyor bizim ülkemizde.  Ayrıca bizim ülkemizde 2 yıllık mezunlar lisanslı şirketlerle çözüm ortaklığı anlaşması da yapmıyor ZATENNN.

“Davranış Kuralları
1.0. Giriş
Uluslararası Değerleme Standartları’na uygun Değerleme işlemlerinin temeli, peşin hüküm ve bencillikten uzak, raporları açık ve yanlış yönlendirmelere yol açmayan, değerleme anlayışına temel teşkil eden tüm konuları açıklayan, DÜRÜST VE EHıL PROFESYONEL DEğERLEME UZMANLARI TARAFINDAN YAPILMASIDIR. Değerleme Uzmanları, değerleme mesleğine olan kamu güvenini sürekli olarak arttırmalı ve korumalıdırlar.”

Bu konuda da şüphe bulunmuyor galiba.

“5.1.10.1 Her bir uygunluk beyanında aşağıdaki hususlar teyit edilmelidir:
• Değerleme Uzmanı, mesleki eğitim şartlarını haizdir;
• Raporda belirtilenlerin haricinde hiç kimse bu raporun hazırlanmasında mesleki bir yardımda
bulunmamıştır.”

Eee bu maddeye de kesinlikle uyuluyor. Raporların hazırlanmasında kimse kimseye yardım etmiyor. Sesten hızlı özel uçaklara binerek aynı gün içinde bir Zonguldak’taki, bir Kars’taki, tekrar Edirne’deki gayrimenkülleri görüyor, raporlarını hazırlıyor, onaylamıyor muyuz? Bunda ne var canım. Biz neler neler başarırız. Yeter ki fırsat verilsin.

ULUSLARARASI DEğERLERLEME STANDARTLARININ ülkemizde uygulanmadığı konusunda şüphesi olan var mı? Üstelik UDES’e kalite getirdik. ÇÖZÜM ORTAKLIğI diye bir kavramı dünyaya biz kazandırmadık mı? UDES’i hazırlayanlar gelsin de farklılık görsün.


şaka bir tarafa, 2001 yılı krizinden ders çıkarmış olsa idiler, uygulama bugün böyle olmazdı. Allah ülkemize bir daha o krizleri yaşatmasın. Ama değerleme sektörünün ciddi gözden geçirilmesi konusunda da gecikme yaşanmasın.

Lisanslı uzman sayısı 2500’e yaklaştı. Sahada 100 kişiden fazla uzman var mı? Neden acaba? Kiralık diplomalar, şirket sayısında yaşanan enflasyon, 2 yıllık mezun çözüm ortakları daha neler neler. Allah ülkemizi korusun.

Yemin ederim ki yaşanan gelişmelerden Başbakanımızın haberi yok. Eğer olsa yer yerinden oynar.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: DEğERLEME UZMANI KıMDıR?
« Yanıtla #3 : Şubat 25, 2013, 11:53:52 ÖS »
>>>Yemin ederim ki yaşanan gelişmelerden Başbakanımızın haberi yok. Eğer olsa yer yerinden oynar.

Sayın maras46 meslektaşım, benim bu konuda ciddi şüphem var lakin haberi yoksa da mevcut kepaze durumdan kendisini ve makamını haberdar etmek hepimizin görevi. BıMER'e ortak metin hazırlayarak ve aynı içerikte AYRI AYRI başvurular yapmak gibi mesela. Çünkü halihazır durumda kendisini zaten haberdar etmekle yükümlü merci olan TDUB kılını kıpırdatmıyor.
« Son Düzenleme: Şubat 26, 2013, 12:06:04 ÖÖ Gönderen: onur85 »

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: DEğERLEME UZMANI KıMDıR?
« Yanıtla #4 : Şubat 26, 2013, 11:20:17 ÖÖ »
Arkadaşlar şuanki yönetime yön veren lisanslı değerleme şirketlerinin kurmuş olduğu LıDEBıR(Lisanslı Değerleme şirketleri Birliği Derneği) adı altında bir yapı var. Ben diyorumki Bağımsız Lisanslı Değerleme Uzmanları Derneği kurulsun bunu beceremedik en kötüsünden Bağımsız çalışan Lisanslı Değerleme Uzmanları ınternet Sitesi kurulsa üyelik verirken gerçek kişilere üyelik verilse orada bir tartışma platformu oluşturulsa sadece üyelere açık ve alınan kararlar da ana sayfadan yayınlansa ve birlikte hareket etmenin alt yapısı oluşturulsa. Burada anlatılanları yazılanları anaokulu çocuğuna okusanız onlar bile haksız bir düzenin kurulu ve devam etmekte olduğunu kestirebilirler fakat konular çok dağınık mevcut sorunların ortak alınmış kararlar sonucunda deklare edileceği bir platform oluşturulması benim şahsi fikrimdir. 

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: DEğERLEME UZMANI KıMDıR?
« Yanıtla #5 : Şubat 26, 2013, 11:31:48 ÖÖ »
Sayın Creacer
En başta facebook'tan başlanılabilinir. Dernek fikrinizi destekliyorum. Dernek olduğu zaman basın bildirisi yayınlama sorumluluğu doğar. Meslekte güzel gelişmeler de anlatılır. Daha iyi olma yönünde eleştiriler de ulusal basına taşınır. Fikriniz çok olumlu.

Mattio

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 26
Ynt: DEğERLEME UZMANI KıMDıR?
« Yanıtla #6 : Şubat 26, 2013, 02:45:45 ÖS »
Fikir mantıklı ancak bağımsız çalışan değil tüm lisanslı değerleme uzmanlarını kapsayan bir dernek olması gerektiği kanaatindeyim.

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: DEğERLEME UZMANI KıMDıR?
« Yanıtla #7 : Şubat 26, 2013, 03:51:59 ÖS »
Fikir mantıklı ancak bağımsız çalışan değil tüm lisanslı değerleme uzmanlarını kapsayan bir dernek olması gerektiği kanaatindeyim.
Evet haklısınız Lisanslı Değerleme Uzmanları Derneği (Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Lisanslı + Konut Değerleme Uzmanlığı Lisanslı kişilerin üyeliklerinin kabul edildiği bir dernek)
Kanarya severler derneği bile varken bizim derneğimizin olmaması düşünülemez.