Gönderen Konu: BıR "ELEMAN ARANIYOR" ıLANIN ANATOMıSı  (Okunma sayısı 2918 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
BıR "ELEMAN ARANIYOR" ıLANIN ANATOMıSı
« : Temmuz 30, 2013, 11:43:56 ÖS »


Bugün “ Eleman Arayanlar” bölümünde yayınlanan  ilan metni aynen şöyle:
 
“Tüm Türkiye'de çözüm ortağı / sözleşmeli değerleme uzmanı aranmaktadır.
 
•Harita Mühendisliği, şehir ve Bölge Planlama, ınşaat Mühendisliği, Mimarlık, ve Yapı Teknik Öğretmenliği bölümlerinden mezun ( Meslek grubu dışındakiler değerlendirmeye alınmayacaktır. )

•Gayrimenkul değerleme konusunda minimum 6 ay tecrübeli ( Gayrimenkul değerleme sektörüne yeni girmek isteyen adaylar için ıstanbul'da eğitim imkanı sağlanarak sonrasında söz konusu ilde iş yönlendirmesi yapılabilir. )”

Mealen, Mahmut amcam diyor ki;  ben, UDES, meslek ahlakı,  SPK tebliği,  BDDK yönetmeliği, banka şartnamesi, kanun, tüzük, hak, hukuk falan tanımam. Bana, müşterilerin gözünü boyayabileceğim  fiyakalı diplomalar, emeklerini, isimlerini  ve imzalarını hoyratça kullanabileceğim ucuz adamlar lazım. Hele bir de, 6 ay iş tecrübesi varsa ve fotoğraf makinesi kullanabiliyorsa tadından yenmez.
 
Bu ilan, 2003 yılında verilmiş olsaydı; üzerinde konuşmaya bile gerek duymadan geçip giderdik. Ama, 2013  yılındayız.  10 yıl geriye gitmeye de gerek yok. Son 5 yılda, başta bu site olmak üzere  Kariyer.net,  Yenibiris.com gibi sitelere  verilen eleman ilanlarının sayısı herhalde yüzbinleri bulmuştur.

Bu sektörde hala, yetiştirilmek üzere “eleman ihtiyacı” duyuluyorsa  işin içinde  ciddi bir çapanoğlu var demektir.

Bu ilanlara dışarıdan bakan biri  zanneder ki; her yıl Türkiye’de milyonlarca değerleme talebi var. Adam yetiştiremiyorlar.  ışin gerçeği; elbette bunun böyle olmadığıdır.  Bugün itibariyle;  piyasada sürekli iş yapan topu topu 60-70 tane lisanslı şirket var. Son beş yılda, yıllık ortalama iş hacmi 500-600 bin arası.  Vasat tempoda çalışan bir değerleme uzmanının bir  yılda üretebileceği rapor sayısı ise 500-550 arasındadır.  Yani, sahada çalışmayı göze alan 1,000 değerleme uzmanı ile pekala Türkiye’de ki bütün değerleme taleplerine cevap vermek mümkündür.

Yine; bugün itibariyle 2,500 lisanslı değerleme uzmanından 500 ‘ü şirket kurup patron oldu diyelim. Bunların da  “ Patron adam sahada çalışmaz” mantığı ile masa başında oturduklarını var sayalım. Geriye 2,000’i  lisanlı, bu rakamın da en az 3-4 katı kadar,  henüz lisans almamış ama  işi iyi bilen tecrübeli değerleme uzmanı / eksper  var… Yani, hadi deseniz, Türkiye sathında eli yüzü düzgün rapor yazabilecek en az 10,000 kişi bulmak mümkündür.

Soru şu:  Peki, bugüne kadar yetiştirilen insanlar  nerede? 

ışte cevabı:
 
 1) Lisanslı şirketlerin pek çoğu;  işi “ ekspertiz simsarlığına”  döktükleri için  lisanslı ya da tecrübeli değerleme uzmanı istihdam etmiyorlar.  ( Bu tespitime itiraz edenler sürekli bilgilendirme formlarını inceleyebilirler)
 
2) Tecrübeli  ya da lisanslı çözüm ortaklarına, rapor başına %50 ödemek yerine; “raportör”  kullanarak  25-30 liraya masa başında düzmece rapor düzenlettirip kalan parayı cebe atma hevesindeler.

3) Nadiren de olsa; kadrolarında çalıştırdıkları, tecrübeli ya yüksek maaşlı  değerleme uzmanlarının en fazla 1 ya da 2 tanesi sürekli istihdam edilmektedir. Diğer çalışanlarla süreli iş akdi yapılarak, kıdemli hale gelen işten çıkartılıp yerine asgari ücretle çalışmaya razı  yeni mezun gençler alınmaktadır. Bu döngü o kadar hızlıdır ki, sektörde kalma süresi ortalama 2-3 ay kadardır.  Bu, taşeron mantığı  yıllardır  kanıksanmış bir “cost reduce”   yöntemi olarak kullanılmaktadır.
 
Medeni ülkelerde; her şeyden evvel güven, tecrübe, dürüstlük, bilgelik ve erdem üzerine inşa edilmiş bir meslek olan taşınmaz değerlemesi, Türkiye’de;  düzenbazların, üç kağıtcıların, sahtekarların, fetbazların ve emek tacirlerinin cirit attığı bir  alan haline getirilmiştir.  Bunun da müsebbibi; başta TDUB olmak üzere  denetim görevlerini  yerine getirmeyen SPK ve BDDK’dır.

Bu harami düzen elbette böyle yürümez. Ama, bugün itibariyle , pek çok lisanslı değerleme şirketi yöneticisi böylesine fütursuzca  eleman ilanı vermekte bir beis görmemektedirler.



Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: BıR "ELEMAN ARANIYOR" ıLANIN ANATOMıSı
« Yanıtla #1 : Temmuz 31, 2013, 12:34:57 ÖÖ »
Mesut Bey ben yetiştirilecek eleman ilanlarını çok ıyı anlıyorum. Sektörde inanılmaz bir sirkülasyon var. Çalıştığım ilde 2007 yılında berber başladığım arkadaşlardan bir kaç tanesini anca görüyorum. Gerisi nalet olsun bu işe deyip memur olanlar var, abi bu iş yapılmaz ben mesleğimi yapıyım deyip inşaat firmalarına giren, muhasebeci olan, bankacı olan, belediyeye gırenler hep duyuyoruz. Gerçekten hakkıyla yapıldıgı zaman bu meslek nalet bir meslek, müşterinin nazını çek, git proje incele tapunun belediyenin ilk okul mezunu olan adamları sana hava atsın, bıde rapor yaz.Sonra olmadı şube ile uğraş daha neler neler. Bilmiyorum sizleri ama çoğu zaman öğle arası yapmadan non-stop çalışılıyor. Günün tüm vakti çalışarak geçiliyor hatta omadı gecede devam. O yuzden sektörde kalma suresi kısa, stres çok fazla, millet rahat iş buldumu direk bırakıp kaçıyor. Fakat artık asgari ücret tarifesinden sonra yavş yavaş daha tecrübeli personellerin bulunacağı kanaatindeyim

fikret8082

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 51
Ynt: BıR "ELEMAN ARANIYOR" ıLANIN ANATOMıSı
« Yanıtla #2 : Temmuz 31, 2013, 02:04:15 ÖS »
SPK sadece 1 günlük  şirketlerden hazırladıkları raporların  referans nosu ve hazırlayan değerleme uzmanının isim listesi ile , Takbis sisteminden Tapu kaydını alan ve projeye bakma için şirketlerin görevlendirdikleri ve sisteme adları girenlerin listesinin karşılaştırması durumunda tebliğe aykırı yetkisiz kişilere rapor düzenleten ve resmi kurum incelemesi yaptıranlar her işlem için alacakları 18.000TL lik idari para cezaları ile öz sermayelerini kaybedip sektörden çıkacağı aşikardır.
10 yakın kurumsal çalışan çalışanların maaş ve primlerinin verğisini ve SGK primlerini kuruşu kuruşuna yatıranlar dışındakiler,940 tl asgari ücretle çalıştığını beyan ettikleri mimar mühendislerine banka hesaplarına aylık yatırdıkları 1800-2500 TL net maaşların vergi usulsüzlük ve prim kaçırma cezasını nasıl ödeyecekler. Sektörde uzun süreli çalışan konuya hakim olan bulunduğu bölgedeki gayrimenküllerin fiyat analizlerini yapabilen kişiler yerine rapor başına 10-15 TL fazla kazanmak için harita mühendisliği ,şehir planlama ofisleri olup ek olarak değerleme sektöründe çalışan ve yanlarında 800 TL ye ırgat niyetine çalıştırdıkları genç çocuklardan tamamı olmamakla birlikte büyük çoğunluğunun emlakçılardan çıkar ilişkilerine girdiğini sektörde çalışanların çoğunluğu bilmektedir.Bazı bankaların değerleme uzmanının değerlemeye gittiği apartmanın önünde kendi resminiçektirip rapora eklemesinede kimse kızmasın bankalar haklı kredi vereceği gayrimenkülün ehil insanlara spk kurallarına göre yapılması istemesi,
Sektör ya bu işi adam gibi yapan lisanslı veya lisansı olmayan Mimar mühendis şehir plancılara kalacak ,,,,
Yada 750-800TL çalıştırılıp müteahhitlerden emlakçılardan iş sahiplerinden menfaat sağlayan çorbacıların eline kalacaktır.
 

Mehmet Benan Kýlýç

  • STANDART
  • **
  • İleti: 29
Ynt: BıR "ELEMAN ARANIYOR" ıLANIN ANATOMıSı
« Yanıtla #3 : Kasım 26, 2013, 06:31:40 ÖS »
kariyer net web sitesinde dün girilen bir ilan...

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: BıR "ELEMAN ARANIYOR" ıLANIN ANATOMıSı
« Yanıtla #4 : Kasım 27, 2013, 09:10:57 ÖÖ »
Mehmet Bey en az lise mezunu Gayrimenkul Değerleme Firmasında değerleme konusunda hangi sıfatla hangi ünvanla hangi işleri yapacakmış?

Tamam sonradan gördüm :)) sahada iş takibi yapacakmış yanda öle yazıyor. Demekki Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanlarına %50 ile çözüm ortağı olacaksınız dayatmasının altında bu var. Sözleşmeleri imzala al yanına 2 - 3 asgeri ücretli lise mezunu onlar koştursun sende onların üzerinden tüfek at.
Yani şuanki sistemi modellersek Tüfek atanları büyükten küçüğe göre sıralarsak;
Lisanslı Değerleme şirketi>Lisanslı Çözüm Ortağı>Lisanssızlar(lise mezunu üniversite mezunu işe ihtiyacı olan 1 - 2 sene takılıp sektörden kaybolan kardeşlerimiz)
SPK ve TDUB'un kurduğu model budur. Yiyenlere hayırlı uğurlu olsun.
« Son Düzenleme: Kasım 27, 2013, 09:19:09 ÖÖ Gönderen: creacer »

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: BıR "ELEMAN ARANIYOR" ıLANIN ANATOMıSı
« Yanıtla #5 : Kasım 27, 2013, 12:09:30 ÖS »
Sevgili  Benan,

Bizler bu platformda, gördüklerimizin, bildiklerimizin çok az bir kısmını paylaşıyoruz. Kamuoyu ile paylaştığımız bilgi ve belgeler buzdağının görünen kısmıdır.

Paylaştığınız metin; MALUMUN ıLANIDIR.

Terbiyemiz müsaade etse; bu ilanın renkli çıktısını alıp, bizlere; müfteri damgası vurarak haysiyet cellatlığı yapmaya teşebbüs edenlerin suratına bir tokat gibi çarpardık. Ne yazık ki böyle bir eylem yapmaya yine de gönlümüz elvermiyor. Kendimize yakıştıramıyoruz.

Sahtekarlık ve düzenbazlık üzerine inşa edilmiş hiç bir bina sonsuza kadar ayakta kalamaz. Hiç kimsenin zerre kadar şüphesi olmasın... Bu ahlaksızlık abidesi bina çöktüğünde; enkaz altında kalacak olanlar da,  o abidenin banileri olacaktır.
« Son Düzenleme: Kasım 27, 2013, 12:11:38 ÖS Gönderen: A.Mesut TATLIPINAR »