Gönderen Konu: Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı hakkında 15.11.2012 tarihli TDUB duyurusu  (Okunma sayısı 1528 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339


Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı, 17 Ekim 2012 Tarihinde TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Kabul Edilmiştir.-15 Kasım 2012

Değerli Üyelerimiz,
Sayın ılgililer,

Daha önce Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (Birlik) ’nin 12 Mart 2012 tarihli duyurusu ile Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı Taslağı’nın (Taslak) hazırlanmış olduğu ve SPK internet sitesinde kamuoyunun görüşlerine açıldığı duyurulmuş ve üyelerimizin görüşleri talep edilmiştir.

Belirtilen duyurumuz doğrultusunda sınırlı sayıda görüş Birliğimize ulaşmış olup hem söz konusu sınırlı sayıda görüş hem de sektörümüzün ve Birliğimizin öncelikleri doğrultusunda bu tarihten itibaren Birliğimizce SPK, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) ve ilgili diğer tüm merciler nezdinde çok yoğun çalışmalar ve girişimler yürütülmüştür.

Söz konusu Kanun Taslağı geçtiğimiz aylarda Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine alınarak Kanun Tasarısı haline gelmiş, önce Plan ve Bütçe Alt Komisyonu’nda ardından da Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 17 Ekim 2012 tarihinde kabul edilmiştir. Söz konusu çalışma ve görüşmelerin tamamında Birliğimiz Başkanı bizzat yer almıştır.

Hatırlanacağı üzere 12 Mart 2012 tarihli Birliğimiz duyurusunda belirtilen Kanun Taslağı’nda Birliğimizin Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği çatısına alınarak tüzel kişiliğinin sona erdirileceğine dair hükümler bulunmaktaydı. Bu hükümlerle ilgili Birliğimizin doğrudan yürüttüğü yoğun çaba ve girişimler, Sermaye Piyasası Kurulu’nun saygıdeğer yöneticileri ve Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Sayın Milletvekillerimizin desteğiyle, çeşitli karşı görüşlere rağmen olumlu sonuçlanmış olup, 17 Ekim 2012 tarihinde Komisyon tarafından kabul edilen Kanun Tasarısı’nda, Birliğimizin tüzel kişiliğinin yetkilerinin artırılarak sürmesine yönelik gerekli değişiklikler yapılmıştır. Bunun yanı sıra yine Birliğimizin girişim ve çabaları, SPK’nın ve Komisyon Üyelerinin desteği ile Birliğimize ve değerleme sektörüne ilişkin önemli değişiklikler Tasarıya eklenmiştir.

Kısa süre içinde TBMM Genel Kurulunda görüşülmesi beklenen tasarının son şekli ve konuya dair gelişmeler, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun ilgili raporunda yer almaktadır. Söz konusu Rapora, http://www.tbmm.gov.tr/sirasayi/donem24/yil01/ss337.pdf internet adresinden ulaşılabilmektedir.
Tasarının, Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından kabul edilen şekline göre; hem “değerleme kuruluşları” nın, hem de “gayrimenkul değerleme uzmanları” nın TDUB’a üye olması zorunludur. Tasarı ile TDUB’un yetkileri genişletilmekte olup TDUB üyelerinin yani “değerleme kuruluşları” ile “gayrimenkul değerleme uzmanları” nın Birlik tarafından alınacak kararlara uymakla yükümlü olduğu, bu yükümlülüğe uymayan üyelere Birlik tarafından çeşitli yaptırımlar uygulanabileceği hükme bağlanmaktadır.

Birliğimize ve sektörümüze dair Tasarı’da yer alan bir diğer önemli husus da Birliğimiz temsilcisinin kurulacak olan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin Yönetim Kurulunda yer alacak olmasıdır.

Bunların yanı sıra Kanun Tasarısı’nda, Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği üyelerinin vereceği değerleme hizmetlerine ilişkin ücretlerin tutarlarına ve sınırlarına ilişkin esasları belirleme yetkisi SPK'ya verilmektedir. Tasarıya göre, yıllık asgari ücret tarifesi her yıl SPK tarafından belirlenecek ve Resmi Gazete’de yayımlanacaktır.

Yukarıda Birliğimizle ilgili bazı hükümleri özetlenen Sermaye Piyasası Kanunu Tasarısı’nın, önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda görüşüldükten sonra yasalaşması beklenmektedir. Sektörümüz ve Birliğimiz için son derece önemli hükümlerin yer aldığı Tasarı’ya ve bu konuda Birliğimizce son aylarda yürütülen ve önümüzdeki dönemde de yürütülecek yoğun çalışmalara dair gerekli bilgilendirme toplantılarının önümüzdeki süreçte yapılması ve siz değerli üyelerimiz ile SPK kaydında bulunan değerleme şirketlerine ayrıntılı bilgiler verilmesi planlanmaktadır.

Konuyu bilgilerinize sunarız.

Saygılarımızla,

Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği

 














HALUK ÜNAL

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 31
Camiaya hayırlı olmasını diliyorum.Umarım lehte hükümlerin uygulaması, özellikle lisanslı uzmanların hak ve koşullarına somut fayda olarak yansır.
saygılarımla
Haluk ÜNAL