Gönderen Konu: ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE  (Okunma sayısı 2731 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE
« : Ağustos 18, 2012, 11:34:55 ÖÖ »
TÜRKıYE, BENZER BıR KRıZı 2001 YILINDA ÇOK AğIR BıR şEKıLDE YAşADI. 20' DEN FAZLA TÜRK BANKASI BATTI. BATIK 40-50 MıLYAR DOLAR TÜRK MıLLETıNıN SIRTINA YÜKLENDı. BU KRıZ SONUCUNDA; "ÖZELLEşTıRME PALAVRASI" ADI ALTINDA  GENÇ TÜRKıYE CUMHURıYETı'NıN DışıNDEN TIRNAğINDAN ARTIRARAK 80 YILDA ıNşA ETTığı TÜRK TELEKOM GıBı NE KADAR KARLI KURUM, FABRıKA, TESıS, LıMAN, BANKA VE TERSANE VARSA ÜÇ OTUZ PARAYA ULUSLARARASI TEKELLERE SATILMAK ZORUNDA KALINDI... BU YÜZDEN, HALA DÜNYANIN EN PAHALI BENZıNıNı VE EN PAHALI ELEKTRığıNı KULLANIYORUZ. 

2012 YILI ıTıBARıYLE; ıNşAAT SEKTÖRÜ VE TAşINMAZ VARLIK DEğERLEMESı DÜNYA EKONOMıSıNıN MERKEZıNE OTURMUşTUR. OYSA BU SÜREÇ, NE YAZIK Kı   TÜRKıYE'DE YABANCI SERMAYELı BANKALARIN ıNSAFINA TERKEDıLMışTıR.  BAşTA ABD OLMAK ÜZERE, AB ÜLKELERı DE  KONUT FıNANSMANI VE TEMıNAT DEğERLEMESı SıSTEMLERıNı SıL BAşTAN GÖZDEN GEÇıREREK ÇOK KATI TEDBıRLER ALMAKTADIRLAR.  TÜRKıYE'DE ıSE  MESLEK ADINA BÜTÜN KAZANIMLAR VE BÜTÜN MEVZıLER TEKER TEKER KAYBEDıLMışTıR.  HATTA, TUGDES'ıN ( TÜRKıYE GAYRıMENKUL DEğERLEME STANDARTLARI ) AYNI MıHRAKLAR TARAFINDAN  HAYATA GEÇıRıLMESı ENGELLENMEKTEDıR. SPK SAF DIşI EDıLMışTıR. TDUB TASFıYE EDıLMEK ıSTENMEKTEDıR. BDDK, SıSTEMı HER GÜN BıRAZ DAHA SULANDIRMAKTADIR.

SON BEş YILLIK TECRÜBE BıZE GÖSTERMışTıR Kı; SPK VE BDDK GıBı KAMU KURUMLARININ BU SÜRECı YÖNETMEYE  VE DENETLEMEYE "GÜÇLERı" YETMEMEKTEDıR. TEMıNATA KONU TAşINMAZ DEğERLEMESı DOğRUDAN MAKRO EKONOMı VE KAMU DÜZENıYLE ıLGıLı BıR MESELEDıR. ARKASINDA DAHA ÜST DÜZEYDE DEVLET GÜCÜ OLMASI GEREKıR.

BU PLATFORMDA DıLE GETıREREK şıKAYETÇı OLDUğUZ MESLEKı SORUNLAR VE SIKINTILAR; TOPLUM OLARAK,  ıLERıDE KARşILACAğIMIZ  POTANSıYEL SORUNLAR KARşISINDA DEVEDE KULAK KADARDIR.  BU NEDENLE; BAşTA KONUT FıNANSMANI SıSTEMı OLMAK ÜZERE, DENETıM ODAKLI TÜRK DEğERLEME SıSTEMı YENı BAşTAN KURULMALI VE MUTLAKA MESLEK KANUNU ÇIKARILMALIDIR.

A.Mesut TATLIPINAR
Değerleme Uzmanı


PELıN CENGıZ'ıN  ıFLASIN EşığıNE GELMış ıSPANYOL EKONOMıSı ıLE YAPTIğI  MAYIS 2012 TARıHLı ANALıZ AşAğIDADIR.


"Bir ülkenin fevkalade futbol oynaması çok güzel bir görsel şölen ancak ne ekonomik sorunlara çare olabiliyor ne de kronikleşen işsizliğe. Avrupa’nın dördüncü büyük ekonomisi ıspanya’da, 1980’lerin sonunda başlayıp 1990’ların başında önemli bir büyüme gösteren inşaat ve emlak sektörü, şu anda ülkedeki bankaların en ciddi derdi konumunda.

2007’nin sonlarında ABD’de sinyallerini vermeye başlayan ve 2008’de büyük bir gürültüyle kopan mortgage krizinin bir başka versiyonu şu sıralarda ıspanya’da yaşanıyor. ıspanya Merkez Bankası verilerine göre, ıspanya bankalarının şubatta batık kredileri oranı yüzde sekiz ile 18 yılın en yüksek seviyesine yükseldi.

ıspanyol bankaları, inşaat sektöründe yaşanan patlama sırasında cömertçe verdikleri ama şimdilerde geri ödenmesi mümkün olmayan büyük bir kredi sorunuyla karşı karşıya. Bankalardaki batık kredilerin miktarının 150 milyar avroya yakın olduğu tahmin ediliyor. Bu arada, ülkede boş duran konut stokunun ise bir milyon civarında olduğundan bahsediliyor.

AB ülkeleri arasında inşaat sektöründe en fazla daralma ıspanya’da. Emlak fiyatları yüzde 22 civarında aşağıya çekildi. Sektörün fiyatları daha da aşağı çekmesi bekleniyor. Bu durum bankaları daha fazla zorlayacak. ınşaat sektörünün çökmesinin işsizliğin yüzde 25’ler seviyesine gelmesinde de payı büyük. "




onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE
« Yanıtla #1 : Ağustos 18, 2012, 12:09:23 ÖS »
Bu değerli tespit ve öngörüleriniz için çok teşekkürler hocam, lakin yazınızda adı geçen kurumlar başta olmak üzere içinde bulunduğumuz trajikomik uç vahameti devletin yetkili kurumları BDDK VE SPK dikkate bile almıyor, sizi bizi önemsemiyorlar.

Makro düzeyde düşünemeyen kısa vadede yüksek ve haksız kâr yapıp değerleme uzmanlarını meslekten 'doğal' yaptırımlarla uzaklaştırmak isteyen bankalara karşı devlette destek veriyor. Değerleme uzmanlığı ölmüş ağlayanı yok denilebilir.

Başımız sağolsun.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE
« Yanıtla #2 : Ağustos 19, 2012, 02:46:36 ÖÖ »
Mesut Bey çok önemli bir konuya değinmişsiniz. Bizim bu sitede gayrimenkul değerleme mesleği ile yazdığımız hususlardan: "rapor fiyatları yükselsin de rahat edelim" manası çıkabilir. ışin aslı sizin üzerine bastığınız konudur.

Bu ülkede 7.2 şiddetinde DEPREM olmadan, inşaatların statiğinde demir ve beton standardı getirilmedi. Eğer 17 Ağustos depremi yaşanmasa idi, bugün inşaatlarda C20-30 arası beton kullanılır mıydı? ılllaki depremin mi olması gerekiyordu.

Yılda 75 MıLYAR TL.nin altına imza atılıyor. Nasıl atıldığı niye incelemiyorlar. Zincirin gücü, en zayıf halkanın gücü kadardır. lise mezunu dahi olmayan kişilerin topladığı bilgileri, profesörler masada rapor haline getirse ne yazar. Ülke hepimizin. Allah göstermesin olası bir kriz ortamı tüm ülkeyi mahveder. Çünkü raporlar bilgilerini ehliyetsiz kişiler topluyor.

Değerleme uzmanlarının önemin algılanması için, illaki bir krizin mi çıkması gerekiyor. Allah göstermesin. Ekonomik krizlerde yaşanan intihar sayısı, yıkalan dağılan aile sayısı savaşlardan aşağı değil.

BDDK yönetleğinden ümitli idim. Ama dağ fare bile doğurmadı. Kilimi bozup heybe yapmışlar. Bunlar tabana inip neden araştırma yapmazlar. Ankara'dan yönetmelik çıkartmakla olmaz. KUL HAKKI vaaaaaarrr. Kimse hakkını helal etmez.

Hepinizin bayramını kutluyor, bu bayramın ülkemize ve tüm insanlığa sağlık, huzur, bereket getirmesini ve mesleğimizin hak ettiği itibara yükselmesini diliyorum.


A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE
« Yanıtla #3 : Ağustos 20, 2012, 06:33:59 ÖS »
Sizin de bayramınız kutlu olsun Ahmet Bey...

Evet, en tehlikeli iki tuzaktan biri; rapor fiyatları diğeri de bu işi mimarlar mı yoksa mühendisler mi daha yapar  tartışmasıdır.
Neredeyse hiç kimse;  yaptığımız işin hukuki boyutunu, sosyolojik boyutunu, iktisadi boyutunu hatta ahlaki ve siyasi boyutunu irdelemeye yanaşmıyor...

Oysa, 2011 yılına kadar Türkiye'de taşınmaz değerleme işinin büyük bir kısmı mahalle emlakçıları tarafından yapılıyordu... Esasen, herkes malının değerin bilir... şartlar uygun olduğunda fiyatını artırır,  talep olmadığı zaman da aşağı çeker.  Yani, taşınmaz fiyatına karar verenler alıcı ve satıcılardır...En basit şekliyle; değer konusunda bizim yaptığımız iş, bölgesel endeksleri ve trendleri takip edip bir tahminde bulunmaktan öteye bir anlam ifade etmez.  Bizden beklenen; bu takdiri yaparken; her şeyden önce adil, tarafsız ve dürüst olmamız, makul pazar değerine yakın bir tahminde bulunmamızdır. Yani; değerleme işi,  mühendislerin, mimarların değil; bilgili, basiretli, namuslu, ferasetli insanların işidir. Elbette, bu hasletlere sahip mimar ve mühendislerin de değerleme işi yapmasında bir beis yoktur.

Geçtiğimiz yıllarda, kamu bankaları da dahil pek çok özel banka, halk arasında "hortumlama" denilen milyarca dolarlık kredi suistimaline uğramıştır. Pazar değeri  5 lira bile etmeyen bir taşınmaza 5,000.-TL  değer biçilerek teminat  olarak alınmış, sonra da o krediler geri dönmemiştir. Bizlerin, bu iktisadi sistem içindeki en önemli görevlerinden biri; bu türden teminata bağlı kredi yolsuzluğunu önlemektir. O yıllarda, kredi verenler teminatın sağlamlığından şahsen sorumlu oldukları halde; muhtelif saiklerle, bu türden suistimallere yine de tevessül ediyorlardı...

Bugün durum daha da vahim... Ellerinde, SPK ve BDDK lisanslı şirketlerin sorumlu değerleme uzmanları tarafından imzalanmış kapı gibi değerleme raporları var... Bunun anlamı, 2011 yılından sonra vukubulan her türlü kredi yolsuzluğunda kredi verenlerin cezai ve/veya mali bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Lisanslı şirketler ister 10,000.-TL isterse 100,000,000.-TL olsun her türlü cezai ve mali sorumluluğu rapor başına 200-300 TL gibi " komik" paralarla - bir anlamda kefil olup-  üstlenmektedirler... Mevcut, mesleki sorumluluk sigortası ise, göz boyamaktan ibarettir. Alınan risklerin %1'ini bile karşılamaktan uzaktır.

şimdi soru şu; yanlış bir değerleme sonucunda  herhangi bir  banka ya da finans kuruluşu,   değerleme raporuna istinaden verdiği krediden 500,000.-TL zarara uğrarsa bu zararı kim karşılayacaktır? 

Sahaya gönderilen,  tapuda ve belediyede inceleme yapan çözüm ortağının lise öğrencisi elemanı mı, lisansı olmayan çözüm ortağı mı, lisanslı şirkette "kontrolör olarak" çalışan lisansız kadrolu eleman mı, yoksa üç kuruş paraya tamah ederek  lisansını kiraya verip "sorumlu değerleme uzmanı" olarak gösterilen garip gureba tayfası mı?

BDDK, çıkardığı yönetemelikle; lisanslı şirketleri, bir anlamda  "günah keçisi" ve "sigortacı" konumuna düşürmüştür.  Sigorta şirketleri bile risk-prim oranını tutturamadıkları hiç bir mal ve hizmeti sigorta etmezler. Ettiklerini de mutlaka "reasüre" ederek şirket risklerini minimize ederler.

Kapitalist sistemin iç dinamikleri gereği; yer yüzünde hiç bir ülkenin ekonomisi stabil değildir. Savaşlar çıkar, enflasyon olur, stagflasyon olur, kuraklık olur, sel basar, deprem olur... Sistemik risk her zaman vardır. Bu nedenle; bazı dönemlerde kredi geri dönüşlerinde ciddi sorunlar yaşanabilir.

Lidebir yönetimi de, TDUB yönetimi de bu tür tartışmalardan nedense rahatsız olmaktadır... Çok kısa vadeli, basit kişisel menfaatler uğruna  120 şirketin ve binlerce insanın geleceği  riske sokulmuştur.  Naylon gündemlerle  meslek mensupları uyutulmaktadır.

Özetle; değerleme sektörü, insan kalitesini değiştirmeden ve meslek standartlarını oluşturmadan rapor başına 200.-TL yerine 400.-TL alsa dahi bu sorunlar çözülmeyecektir.

2007 yılından beri sahada çalışarak fiilen değerleme yapan bir yurttaş olarak ısrarla  iddia ediyorum: Özdüzenleyici kurum SPK bürokratları staratejik hata yapmıştır. Türk değerleme sistemi yanlış kurulmuştur.  Bu sistem kökten değişmeli ve tıpkı modern dünyada olduğu gibi bireysel sorumluluk üzerine yeni baştan inşa edilmelidir.

Sevgi ve saygılarımla,

A.Mesut Tatlıpınar

AZT

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 32
Ynt: ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE
« Yanıtla #4 : Ağustos 22, 2012, 05:58:49 ÖS »
TESPıTLERıNıZıN HER KELıMESıNE KATILIYORUM

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE
« Yanıtla #5 : Ağustos 22, 2012, 11:13:07 ÖS »
Sayın Tatlıpınar...
Siz üniversite mezunu herkesin bu sektörde çalışabileceğini savunuyorsunuz...
Bana bir sektör söyleyinki üniversite mezunu herkes o iş yapsın...
Size kalsa bu sektörün bir yılda suyu çıkacak...
 ışsiz üniversite mezunu herkez değerleme uzmanı olacak...
Sizin gibidüşünenler sayesinde Bu sektörde ne saygınlık kaldı ne de yapılabilirlik

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE
« Yanıtla #6 : Ağustos 23, 2012, 11:33:12 ÖÖ »
şuan mesele bu işi en iyi kim yapar meselesi değil, sınavlara girmiş lisansını almıs gayrimenkul değerleme uzmanı ile lisanssız çalışanlar(hicbir yerde kaydı olmayan hicbir kuruma karşı sorumluluğu olmayan kişiler) arasında kabul edilebilir somut farkların ortaya konulması diğer türlü zaten 4 yıllık mezunları gectik lise öğrencileri üniversite öğrencileri sahada harıl harıl bu işi yapmaya devam ediyor tapuda sanada onada aynı muamele yapılıyor.....

seti

  • Seti
  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 92
Ynt: ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE
« Yanıtla #7 : Ağustos 23, 2012, 12:15:02 ÖS »
Sayın Creacer...
Sizde galiba bu 4 meslek grubundan biri olarak mezun olmadınız ya da sahada çalışmıyorsunuz...
Ben 4 yıldır aktif olarak sahada çalışıyorum ve esas meselenin her üniversite mezununun özendirilerek bu mesleğe yönlendirildiğini görüyorum...
Bunun nedeni ne kadar çok aç üniversite mezunu olursa o kadar çok ucuz işgücü oluşturulmuş olur...
Sahada arkadaş proje resmi çekiyor...
Soruyorum ne mezunusunuz diye...
Arkeoloji mezunuyum diyor...
şimdi sana soruyorum arkeoloji, veterinerlik ... vs mezunları lisans alırlar ise değerleme uzmanı olabilirler mi...
Benim yakın bir büyüğüm emekli hemşire ve iş arıyor... şimdi ben onu bu mesleğe yönlendirmelimiyim sizce...
Tabi bazı arkadaşlara kalsa tabi üniversite mezunu herkes işini doğru yaparsa bu mesleği de yapabilir diyor...

creacer

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 117
Ynt: ıFLASIN EşığıNDEKı ıSPANYA EKONOMıSı VE TÜRKıYE
« Yanıtla #8 : Ağustos 24, 2012, 01:40:25 ÖS »
Yukarda yazdıklarım gayet açık orada ben herkes bu işi yapabiliri savunmadım. Kanunen kazanılmış haklara saygı duyacaksınız. Sınavlara girip yeter sayıda raporunu spk ya sunup lisansını almış kişi veterinerde olsa doktorda olsa iktisatcıda olsa işletmecide olsa mevcut yasalar ve yönetmelikler çerçevesinde gayrimenkul değerleme uzmanıdır. bu işi yapabilirler yapamazlar burada polemik yapmanın kimseye faydası yok. bahsettiginiz 4 meslek grubundan olmakla birlikte bu işi çözüm ortağı saçmalığı çerçevesinde yapmaya kendimi kullandırmayada müsade etmem. ben burda raporu hazırlayım yollayım gayrimenkul değerleme uzmanı olarak ankarada istanbulda kontrol edip yollasınlar yarı yarıya parayı paylaşalım boyle bir düzeni reddediyorum.
gayrimenkul değerleme uzmanlarının bireysel olarak iş yapmalarının önü acılmadıgı surece, lisanslı gayrimenkul değerleme uzmanları ile lisannsız çözüm ortakları arasında belirgin kurallar konulmadığı sürece busektörde iş yapmam. buradada hangi meslek grubu bu işi daha iyi yapar gibi ucu açık bir konu hakkında polemiğe girmem herkese allah emeğinin karşılığını nasip etsin...