Gönderen Konu: 2 Yıllık Mezunlar Spk Sınavına Girebilir Mi?  (Okunma sayısı 5277 defa)

kadirince

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 4
2 Yıllık Mezunlar Spk Sınavına Girebilir Mi?
« : Kasım 22, 2009, 06:55:44 ÖS »
Ben Emlak Yönetimi mezunuyum ve şu an A.Ö.F öğrencisiyim. Gayrimenkul Değerleme sınavına girebilmem mümkün mü? Girebiliyorsam kazandığım takdirde gerekli tecrübeyi sağlamak için Değerleme Uzman Yard. olarak çalışabilirmiyim? (4 yıllık okul bitmeden) Bir de şunu merak ediyorum. Emlak Yönetimi bölümünden bir arkadaşım değerleme şirketinde çalışmaya başladı ve gerekli tecrübe süresinin başladığını söylemişler. Ben de bir şirkete başvuru yaptım fakat 4 yıllık üniversiteyi tamamlamadan mümkün olmayacağını belirttiler. Yardımcı olursanız sevinirim..

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Ynt: 2 Yıllık Mezunlar Spk Sınavına Girebilir Mi?
« Yanıtla #1 : Kasım 23, 2009, 08:16:10 ÖS »
Sınava girmek için okulu bitirmiş olmanız gerekli değil. okulu bitirene kadarda herhangi bir şirkette çalışmanıza mani bir durum yoktur. Fakat sizi şuan bulunduğunuz şartlarda işe alacak şirket bulmanız sorun olabilir. Bu sektördeki bir çok firma belli meslek dalları dışındakilerle çalışmaya çok yanaşmıoyor. Mesela siz 2 yıllık harita-kadastro , inşaat vb. bölümlerden mezun olsaydınız daha rahat çalışma imkanı bulabilirdiniz. Yinede bu sektörde çalışmanıza engel bir durum yok yeterkikendinizi kabul ettireceğiniz bir şirket bulun.
Sınavada okul devam ederken girmenized bir sorun olmaz. yeterki sınavı geçtiğinizde elinizde 4 yıllık herhangi bölüm diploması olsun.





Ben Emlak Yönetimi mezunuyum ve şu an A.Ö.F öğrencisiyim. Gayrimenkul Değerleme sınavına girebilmem mümkün mü? Girebiliyorsam kazandığım takdirde gerekli tecrübeyi sağlamak için Değerleme Uzman Yard. olarak çalışabilirmiyim? (4 yıllık okul bitmeden) Bir de şunu merak ediyorum. Emlak Yönetimi bölümünden bir arkadaşım değerleme şirketinde çalışmaya başladı ve gerekli tecrübe süresinin başladığını söylemişler. Ben de bir şirkete başvuru yaptım fakat 4 yıllık üniversiteyi tamamlamadan müa mkün olmayacağını belirttiler. Yardımcı olursanız sevinirim..

kadirince

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 4
Ynt: 2 Yıllık Mezunlar Spk Sınavına Girebilir Mi?
« Yanıtla #2 : Kasım 23, 2009, 09:13:25 ÖS »
Yanıtladığınız için teşekkür ederim. Peki değerleme şirketleri sınavı kazananlar fakat lisansını alamayanlar için iş konusunda yardımcı oluyorlar mı? Bildiğiniz gibi Spk'nın sitesinde böyle bir ibare var:
   
    Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı Sınavı ile Konut Değerleme Uzmanlığı Sınavında başarılı olan ancak mesleki tecrübeleri yeterli olmayan adaylara eksik süreleri tamamlanıncaya kadar ilgili lisansları verilmeksizin, bu kişilerin gayrimenkul değerleme şirketlerinde, "Değerleme Uzmanı Yardımcısı" ve "Konut Değerleme Uzmanı Yardımcısı" unvanları ile tam zamanlı istihdam edilebilmelerine, bu kişilerin işe alınmakla birlikte tecrübe süreleri doluncaya kadar tek başına imza atmaksızın lisanslı bir değerleme uzmanı refakatinde değerleme raporu hazırlayabilmelerine..

Beni tedirgin eden şey lisansı alabilmek için 3 yıl süre vermeleri ve tecrübe için gereken süre de 3 yıl. Forumda bu konu hakkında kesin bir söylem yok. Yani bu sene sınavı versem bile tecrübe için sıkıntı çeker miyim?

acar

  • STANDART
  • GOLD ÜYE
  • **
  • İleti: 131
Ynt: 2 Yıllık Mezunlar Spk Sınavına Girebilir Mi?
« Yanıtla #3 : Kasım 24, 2009, 04:17:24 ÖS »
Değerleme şirketleri kimseye herhangi bir konuda yardımcı olmazlar. Kendi çıkarları doğrultusunda şartlarına en uygun kim varsa onu işe alırlar. Bu sadece bu mesleğe özel bir durum değil. Fakat lisansı alman durumunda tecrüben olmasa bile lisansından faydalanmak için seninle çalışmak isteyen şirket bulma ihtimalin var. Fakat lisansın olmadan ve bu sektörde tecrüben olmadan iş bulma konusunda sıkıntı yaşayabilirsin. Meslek konusunda da genel olarak tercih edilen mesleklerden (harita, inşaat,şehir plancı vb) birinden mezun olsaydın tecrüben veya lisansın olmasa da çok rahat iş bulabilirdin. Bitirdiğin bölüm itibari ile tecrübe ve lisansın olmadan iş konusunda kısıntı yaşayabilirsin. Fakat lisansı alma durumunda tecrüben olmasa bile dediğim gibi birileri lisansından dolayı seninle çalışmak ister.
Fakat piyasadaki firmaların bir kısmı (belki yarısı) lisansı olsun olmasın, tecrübesi olsun olmasın fark etmez ilgili meslek grupları (harita, inşaat, şehir plancı vb) dışındaki kişilerle çalışmaya yanaşmamaktadır. Çünkü bu sektörde şirketlere iş veren genel olarak bankalardır. Bir çok banka bu mesleklerden insanların bu işi yapmasını daha uygun görmektedirler. ış veren kurum ne istiyorsa şirketlerde ona uymak zorunda tabiki.
Ama bu saydığım meslekler dışında bu işi yapan çok sayıda insan var mutlaka.