MESLEKİ KONULAR > DEĞERLEME ETİK KURALLARI TAKİP VE İZLEME PLATFORMU

12 BANKAYA REKABET KURULU TARAFINDAN 1,1 MıLYAR LıRA CEZA KESıLDı

(1/2) > >>

A.Mesut TATLIPINAR:
TDUB Asgari Ücret Tarifesinin lisanslı sermaye şirketleri tarafından uygulanamayacağı, şayet, uygulamaya teşebbüs edilirse bunun  FıYAT KARTELı olarak kabul edilerek  Rekabet Kanunun 4. maddesini ihlal edeceği pek çok kez gündeme getirilmişti.

Rekabet Kurulu 12 banka hakkında başlattığı soruşturmada cezalara ilişkin kararını bu akşam açıkladı. Rekabet Kurulunca dosyanın müzakeresi sonucunda, mevduat, kredi ve kredi kartı hizmetleri alanında 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'un 4. maddesinin ihlal edildiği belirlendi. 12 bankaya "ikaz mahiyetinde" 1.1 milyar lira ceza kesildi.

Dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yerini almaya aday bir Türkiye, artık eski Türkiye değildir. Bu karar; küresel ekonomi kurallarının, bundan böyle "Kasaba Zihniyeti" ile iş yapanlara hayat hakkı tanımayacağına en iyi misaldir.

onur85:
17 milyar liralık haksız kazanca 1.1 milyar lira ceza. Ceza mı ödül mü :)

Tunç Demirtaş:
Valla Onur benim yazacağımı sen yazmışsın. Bence bu cezayı ödeyen de tahsil eden de halinden memnun. Ortadaki tek mağdur vatandaş.

Mehmet Benan Kýlýç:
Sayın Tatlıpınar,

Ekonomimizin "şımarık çocukları" olan bankalar, kimse merak buyurmasın, o ödeyecekleri cezayı bir şekilde halkın cebinden çıkarmayı da iyi bilirler. 

A.Mesut TATLIPINAR:
 Sevgili Benan,

Haklısın. Ondan hiç şüphemiz yok.:=)

Finansal Faşizm, bütün kurum ve kurallarıyla, tıpkı bir ahtapot gibi her yeri sarmış durumda olduğu bir gerçek.
Yaşamakta olduğumuz küresel ekonomik krizin de tek sorumlusu finans kurumlarının aç gözlülüğüdür.

Bugünkü konjonktürde, yeryüzünde pek az hükümet böyle bir cesur karara imza atabilir.  Bütün samimiyetimle; hükümeti ve  Rekabet Kurulu'nu kutluyorum.

Verilen cezanın  "ikaz mahiyetinde ve sembolik" olduğu bir gerçek. Ama, burada önemli olan 4 nokta var.

Birincisi; bu bankaların kanunları hiçe sayarak haksız gelir ettiklerinin devlet tarafından tescil ve ilanı.
 
ıkincisi; Rekabet Kanunun, Türkiye'de de,  küresel ekonominin en şımarık ve en güçlü oyuncusu olan bankalara karşı da işletilebilmesi,

Üçüncüsü ise; diğer sektörlerin bundan alacağı ders.

Dördüncü ve en önemli nokta da; bütün dünyada olduğu gibi Türkiye'de de, 1980'li yılların başından beri estirilen para merkezli "monetarist" neo-liberal safsatanın artık hükmünün kalmadığı, devletlerin daha müdahaleci bir döneme girmiş olduklarının bir göstergesi olmasıdır. Yeni SPK kanunu ve Yeni TTK bunun Türkiye'deki diğer yansımalarıdır. Ben, BDDK kanunun da yakın bir tarihte kökten değişeceğine inanıyorum.

Daha derin bir analiz yapacak olursak; bu karar , Türk iş hayatında egemen olan şark zihniyetinin yerini  artık yeni akım  modern ekonominin kurallarına bırakıyor olmasıdır. Bu açıdan bakıldığında, önemli bir kırılma noktası yaşanmıştır.

Sevgilerimle

A.Mesut Tatlıpınar


Navigasyon

[0] Mesajlar

[#] Sonraki Sayfa

Tam sürüme git