Gönderen Konu: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?  (Okunma sayısı 3343 defa)

izmit

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 1
Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« : Ekim 30, 2013, 09:55:31 ÖÖ »
Birliğin lisanslı uzmanlara verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Son Düzenleme: Haziran 28, 2014, 02:44:57 ÖS Gönderen: izmit »

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #1 : Ekim 30, 2013, 10:37:42 ÖÖ »
Sevgili ızmit,

En son yapılan lisanslama sınavının sorularını inceledim  ve şu kanaate vardım. Bu sorular, entelektüel kapasitesi yüksek , çok zeki insanlara göre hazırlanmış. ıdare, orta zekalı insanların bu mesleği yapmasına taraftar değil.

2002-2006 yılları arasında, 3 yıllık tecrübe şartı, sınav başvurusu sırasında aranıyordu. Sınav soruları da bugüne nispetle hayli kolaydı.  Bu koşul, SPK kararıyla  2006 yılı sonunda kaldırıldı. Sınavlar zorlaştırıldı. Ben de, ilk defa  2007 yılında sınava girmiştim. O yıllarda da sorular çok  zordu. Modül bazında başarı oranı %1,5 ile  %2,5 arasındaydı... Bu istatistikler SPK sitesinde mevcut.

Buradaki çelişki şu; hem ülkenin en zor kazanılan sınavlarından birini yapacaksınız, hem de bu sınavları bileğinin hakkıyla kazanmış insanlara, sırf onların sırtından haksız para kazanmak için  bin bir tane fırıldak çevirip "kuş beyinli, balık hafızalı, geri zekalı ve de  salak" muamelesi yapmaya tevessül edeceksiniz.  Amiyane tabirle " bunu yemezler..."

TKGM şifre dağıtımında da aynı çirkin muamele devam ettirilmeye çalışılıyor. TDUB'un yapmak isteği uygulamanın kanunsuz ve hukuksuz olduğundan hiç kimsenin kuşkusu olmasın.  Bu uygulama, idare mahkemesinden dönecektir. Promosyon  olarak da ceza davası açılacaktır. TKGM ile yapılan protokol metnini  görmedim.  Bu nedenle protokol hakkında herhangi bir yorum yapmak istemiyorum.  TDUB yönetimi, dürüst davranıp " bu uygulama, protokulun falanca maddesine istinaden bu şekilde uygulanmaktadır"  demesi icap ederken, bunu yapmıyor. Bu nedenle, şahsen mevcut TDUB yönetiminin de,  o yönetimi  etik dışı yöntemlerle tayin edenlerin de "objektif" iyi niyetlerinden ciddi  manada kuşku duyuyorum.

Sorunuzun cevabı ; TDUB kimlik kartı ve üyeliği,  "şimdilik"  asabımızı bozmaktan başka bir işe yaramıyor...

asyadegerleme

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 44
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #2 : Ekim 30, 2013, 10:54:06 ÖÖ »
TDUB 'nin tavrına karşı en onurlu ve şerefli davranış Serbest çalışan yaklaşık 200 Lisanslı değerleme uzmanının en yakın zamanda aynı günde topluca TDUB 'ne gidip görüşülmesidir. Tatmin edici açıklama yapılmazsa SPK ya topluca müracaat edilerek Serbest çalışan Lisanslı değerleme uzmanlarına ayrı bir statü tanınmasını istemek en tabii hakkımızdır. Bu hakkımız da verilmezse  o zaman ıstanbul'da ıkamet eden arkadaşların önderliğinde tamamen Lisanslı değerleme uzmanlarının ortaklığında sahada bizzat çalışacak arkadaşlarla yeni şirket kurmamızdır.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #3 : Ekim 30, 2013, 09:31:39 ÖS »


Değerleme camiası da  giderek futbol camiasına benzemeye başladı. Yıllardır, "kimse bize bir şey yapamaz " avuntusuyla  futbol camiasında olmadık hukuksuzluklar, dalavereler çevrildi. Sonra, bir anda hukuk devreye girdi. Kimsenin gözünün yaşına bakılmadı.

Değerli Meslektaşım, böylesine bir eylem hukuksuz olabilir.  Provakatif amaçlarla kullanılabilir.  Bu yüzden, meşru zeminler içinde kalarak  kanunun ve hukukun vazettiği şekilde haklarımızı aramaya devam etmeliyiz.

Son bir kaç yıldır,  TDUB'u arka bahçesi olarak görenlere,  yönetim ve denetim kurulu dizayn etmeye teşebbüs edenlere , TDUB üyesi gerçek kişi değerleme uzmanlarını yok sayarak "operasyon" yapmaya çalışanlara, hep Türk Ceza Kanunu'nun  113. maddesini hatırlatıyorum.   Bahsettiğiniz türde  bir eylem  organize edildiğinde, organize edenler de bu maddenin muhatabı olabilirler.

Medeni ölçüler içinde kalarak,   haklara ve hukuka karşılıklı saygı göstererek sorunlarımızın çözülmesinden yanayım.  Türkiye Cumhuriyeti Devleti, muz cumhuriyeti değildir. Büyük devlet geleneği olan köklü bir devlettir.  Usulüne uygun hareket eden her vatandaşına er yada geç hakkını teslim eder.

Sürekli maruz kaldığımız  haksızlık ve hukuksuzluk karşısında; iki satırlık dilekçeyle, mağduriyetimizi yargıya taşımasını elbette biliyoruz. Bugüne kadar bu yola başvurmamış olmamız basiretimizdendir.  Ancak bu durum,  bundan sonra da başvurmayacağımız anlamına gelmez. Hala, yetkili organlardan durumun vahametini  idrak etmelerini ümit ediyoruz. Çünkü, zarlar atıldıktan sonra bunun geri dönüşü olmaz.  "şeriatın kılıcı keskindir"  ınsanların çok ciddi manada canı yanabilir.

Herkes şunu bilsin:  Hiç birimiz  "SALAK" değiliz.  Oynanmaya çalışılan kirli oyunların farkındayız.  Bizler, hiç kimsenin hakkına ve hukukuna tecavüz etmiyoruz.  Başkalarının da, bizlerin hakkına tecavüz etmesine izin vermeyiz! Vermeyeceğiz !

Bu camiada, hiç bir kimsenin öncelikli ve imtiyazlı bir konumu yok. Hiç bir kimse ya da hiç bir gurup kendisini dev aynasında görmeye kalkışmasın.   Türkiye Cumhuriyeti devleti yasalarına göre;  Türk değerleme camiasının tek bir yasal örgütü vardır. O da TDUB'dur.  Herkes, bireysel olarak fikrini beyan etmekte hürdür.  Ancak, TDUB  dışında, hiç bir dernek  ya da  hiç bir kuruluş  değerleme uzmanları ve değerleme mesleği adına konuşamaz, ahkam kesemez, bizleri temsil edemez, yasa dışı operasyonlarda bulunamaz.  Umarız, TDUB yönetimi de bunun farkındadır.

TCK 113. madde metni aşağıdadır.

KAMU KURUMU VEYA KAMU KURUMU NıTELığıNDEKı MESLEK KURULUşLARININ FAALıYETLERıNıN ENGELLENMESı
Madde 113 - (1) Cebir veya tehdit kullanılarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, kamu kurumu faaliyetinin yürütülmesine engel olunması hâlinde, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.

ankaraa

  • Ziyaretçi
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #4 : Ekim 31, 2013, 08:50:15 ÖÖ »
Burada aslında kısmen de olsa bir düzelme söz konusu olabilir. Zira benim anladığım kadarıyla, proje incelemesi, bundan böyle ancak ek-2 listede gönderilen kişiler ve lisanslı değerleme uzmanları tarafından yapılabilecek. Buna göre, çözüm ortakları, yanında çalıştırdıkları üniversite mezunu olmayan veya üniversite mezunu olsa da resmen işçisi sayılmayan çalışanına bundan böyle (TAKBıS den proje incelemesi mümkün olana kadar) tapu müdürlüklerinde proje inceletemeyecek.

çetingenç

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 37
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #5 : Kasım 01, 2013, 11:15:09 ÖÖ »
Sayın ızmit görüşlerinize katılıyorum ben emekli Tapu Müdürü olarak şahsen şifre istemem çünkü sorumluluğu çok fazla eğer bir taşınmaz bilgisine göre sahte vekaletname düzenlenip gayrimenkul satılırsa sistemi kullanan tüm görevliler ve şifre sahibi lisanslı değerleme uzmanı zan altında kalacak ve sahte işleme sebep olan kaydı veren kişi bulunana kadar Emniyet organize  suçlar şubesinde sorgulanıp suçlular bulununcaya kadar zan altında kalacağız. Zaten bankalardan müstakil çalışanların iş alma imkanı bulunmadığından pratikte fazla gerekmemektedir. Sistemi kullanacak personel alınıp bu işlerin yürütüleceğine inanmıyorum. Lisansı olan şirket sahibi .ortağı olan veya serbest çalışan  yaklaşık 250 yakın Emekli Tapu ve Kadastro Müdürü arkadaşlardan kayıt  almanın sorumluğunu öğrenebilirsiniz .ıleride serbest çalışma imkanımız olursa zaten TKGM den şifreyi kolaylıkla alabiliriz.
En önemli sorun asgari ücretle çözüm ortaklarının yanında çalışan yemek parası .çorba parası. dolmuş parası altında emlakçı ve iş sahiplerinden menfaat temin edip iş sahiplerine abi ne kadar istersen değer yazayım istersen satın aldığın gayrimenkulün tamamını kredi olarak çıkartalım diyenler bu konuları sahada çalışan çok sayıda değerleme uzmanları bilmesine rağmen bu sitede 4-5 kişinin haricinde kimse gündeme getirmemektedir.
Mahkemelerdeki bilirkişiler uyak sistemi ile kontrol edilmekte  300 rapor hakkını kullanınca sistemden o bilirkişiye görev verilmemektedir.
Biz dede birlik yıllık rapor düzenleme sayısını aylık 45 yıllık 450 raporla sınırlayabilir.  O zaman haksız rekabetin önüne geçilip uluslararası rapor standartlarına ulaşırız.Çözüm ortaklarının yanında sistemin kalitesini düşürenlerden de kurtuluruz.
ıstanbuldaki bir şirket işlerini Ankara daki çözüm ortağı şirkete verip o şirketinde taşradaki çocuklara 60TL karşılığında taşınmazın resmini çektirip 2-3 emlakçının görüşlerini taşoron şirkete mail atıp Ankara da masa başında raporu süsleyip inşaat mühendisi,şehir plancısı,arita mühendisi gibi raporları düzenlenp ıstanbuldaki SPK lı şirkete göndermesi ve bankaya gönderilmesi sektörün kalitesini düşürmektedir.
Emlakçı ve inşaat sahipleri istedikleri fiyatı yazdıramazsa haksız yere görevini şerefiyle yapan arkadaşları ve şirket eksperlerini bankaya bildirerek şirketi zor duruma düşürmektedir.

çetingenç

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 37
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #6 : Kasım 01, 2013, 08:28:44 ÖS »
Sayın ızmit bende 3 yıldır sektörde çözüm ortağı olarak çalışmaktayım .Çözüm ortaklığının sektörümüz için gerektiğinde hemfikiriz.
Hiç bir şirket 15-20 ilde maaşlı personel çalıştıramaz ,sadece çözüm ortağı olarak seçecekleri kişileri daha iyi araştırsalar bankaların görevlendirdiği kişilerin dışında sistemin kalitesini düşürenlere iş göndermeseler sorun çözülür.6 yıldır sektörün içindeyim son 2 yıldır yetkisiz sahada çalışan  çocuklar yüzünden değerleme sektörünün kalitesi iyice düşmeye başladığını çok sayıda değerleme uzmanı arkadaşlardan duyuyoruz ve sahada gözlemliyoruz.
şirketlerin çözüm ortaklarından 2013 yılında kestiği faturaların fotokopisini istemesi halinde aylık kaç adet rapor düzenlendiğini anlayacak ve  kimlerin sahada bizzat çalıştığını kimlerin ayda 80-100 raporu asgari ücretle çalıştırdığı çocuklara yaptırdığı meydana çıkacaktır.
Ben ve benim gibi çok sayıda çözüm ortağı  tapu. kadastro belediye incelemesini ve saha incelemesini kendileri yaptıkları için ancak aylık 35-40  rapor düzenleyebilirken masa başında oturup çocuklara ekspertiz yaptırıp ayda 100-120 rapor hazırlayanlarla nasıl rekabet edeceğiz .
Mesut Beyin görüşüne katılıyorum bu şekilde çözüm ortakları ile çalışanların 1-2 yıl sonra kredi yenilemelerinde  veya taşınmazın satışa çıkartılması halinde şirket değerlerinin O olacağınıda göreceğiz.
ı

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #7 : Kasım 02, 2013, 02:17:56 ÖÖ »
Üstadım,

Kim ne derse desin; taşınmaz değerlemesi; dünyanın her yerinde  tek kişinin üstesinden gelebileceği mütevazı bir uğraştır. Mütevazı işlerle uğraşan insanlar kibirsiz  ve kalender olurlar. Ne mevki, ne makam ne de para hırsları vardır.  Çevrelerinden bekledikleri tek şey; yaptıkları işe ve emeklerine  saygı gösterilmesidir.

Tıpkı mahkemelerde yaptığımız bilirkişilik hizmeti gibi,  değerleme  mesleğini  icra etmek için, pahalı makinelere, büyük paralara  yani sermayeye  ihtiyaç yoktur.  Değerleme mesleğinin tek sermayesi; en başta dürüst, disiplinli , çalışkan ve  güvenilir  olmak ardından da  bilgili ve fedakar olmaktır.   Böyle bir mesleği, ille de  ticari şirketler üzerinden yapılmasını zorlarsanız. Ortaya önce rantçılık çıkar, ardından da artık herkesin malumu olan ekspertiz simsarlığı... ışin içinde fetbazlık, sahtekarlık, düzenbazlık ve de  dolandırıcılık olmadan tek başına simsarlık, insana çok para kazandırmaz.

Yasal olarak, bu mesleğin  vesayeti SPK ve BDDK gibi iki güzide kamu kuruluşunun elinde... Doğru mudur değil midir bu ayrı bir tartışma konusudur.  Her  iki kurumunun da asli görevi; para ve sermaye piyasalarında likidite ve sermaye hareketlerini  düzenlemek ve denetlemektir. Kendilerine kanunla verilmiş olan bu görevi; elbette kendileri için yapmazlar. Vatandaşların dolandırılıp mağdur edilmesini önlemek ve refahlarının artması sağlamak için yaparlar. 

Devletin resmi rakamlarına göre; 2013 yılı itibariyle konut kredisi stokunun 110 milyar lirayı, toplam kredi hacminin ise 885 milyar lirayı aştığı belirtiliyor. Meri mevzuata göre; değerleme raporu düzenlenmeden, bankalar tek kuruş ticari kredi veya konut kredisi veremezler.  Bu demektir ki; yılda en az 500-600 bin adet değerleme raporu üretiliyor.

Bu iki güzide kurumun başındaki yetkililer; kafalarını kaldırıp " bu raporları kim düzenliyor?" Diye çok basit bir soru sordukları gün Pandora'nın Kutusu gerçekten açılır. Bizler de,  " Türkiye'de , taşınmaz değerlemesi adına ana teması sahtekarlık, düzenbazlık ve dolandırıcılık olan bir tiyatro oynanıyor" demekten kurtuluruz.  ışte o gün, bu mesleği icra ettiğimizi iftiharla herkese söyleriz. Yaptığımız işi saklamak zorunda kalmayız.

Maalesef, şirketleşme sevdası, SPK imajını her gün biraz daha bu çirkef bataklığının içine çekiyor. Her yıl, çocuk yaşta binlerce deneyimsiz genç insan  SPK uzmanı kisvesi altında  bankalara, tapulara, belediyelere gönderiliyor,  parmak arası terliklerle vatandaşların karşısına çıkarılıyor.  Elbette bu gencecik çocukların  suçu ve günahı yok. Bu nahoş manzaranın müsebbibi; hiç bir ahlaki ve insani değere bağlı kalmadan , değerleme mesleğini sadece  kirli bir rant alanı olarak görenler ve buna bilerek göz yumanlardır. şimdi, aynı bataklığa, Türkiye'nin en güvenilir kurumlarından birisi olan  TKGM çekilmeye çalışılıyor.

Sistem, bu ahlaksız ekspertiz simsarlığını o denli kanıksamış ki; TDUB'un çözüm ortağı listesi yayınlama beyanı  bile, bazı mahfillerde tartışma ve endişe konusu oluyor. Sahada, alın teri ve emekleriyle çalışan çözüm ortaklarına,  sanki batakhanelerde çalışan kader mahkumu kadınlar gibi, adları ve adresleri  gizli tutulması gereken "SERMAYELER" gözüyle bakılıyor.

Siyasi iradenin,  bu manzarayı tasvip ettiğini, durumdan hoşnut olduğunu ya da göz yumduğunu hiç sanmıyorum.

Elbette, bu meslek önümüzdeki yıllarda,  medeni ülkelerde nasıl yapılıyorsa  Türkiye'de de öyle yapılacaktır. Bunun için;  tehditlere boyun eğmeden, her platformda  şer odaklarıyla dişe diş mücadele etmek gerekiyor.  Bizler, mesleki kariyerlerimizin sonuna geldik. Bu yaştan sonra da, hiç kimsenin sırtından para kazanmayı düşünmüyoruz.  Sadece, sağlığımız,  haysiyetimiz ve şerefimizi için çalışıyor ve yaşıyoruz.  Bu nedenle,  değerlerimize  uzanacak olan her dili koparmak,  her eli kırmak namus borcumuzdur.  Eğer, bu uğurda herhangi bir bedel ödenecekse de, bu bedeli ödemek, gençlere değil bize düşer. Yaşımız ilerledikçe, acı patlıcanı kırağı çalmaz misali  herkesten daha fazla cesur olmak zorundayız.

 Çetin bey,  bu vesileyle; telefonla da olsa ara sıra arayıp bana destek ve moral verdiğiniz için gerçekten teşekkür ederim.:=)

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #8 : Kasım 02, 2013, 01:38:46 ÖS »
Sadece yazıyoruz, stres atıyoruz. Çözüm makamlarında oturanlar galiba 3 maymunu oynuyor. "Ben duymadım, ben görmedim, ben bilmiyorum" piyesi oynanıyor. Çözüm önerisi gerek.
Benim önerim dernek kuralım. Ankara veya ıstanbul merkezli olmalı. Ben taşradayım. Ama derneğin yönetiminde yer alabilirim. Yıllık toplantılarına katılırım. Başlangıçta 50 üye olursa bu iş yürür. Derneği ayakta tutacak miktarda aidatı herhalde ödeyebiliriz. Ankara veya ıstanbul'da bu işi üstlenecek biri var ise lütfen ortaya çıksın. Derneğimizin yönetim kuruluna, BDDK, SPK ve Bakanlık randevularını ben üstlerim. Sorunlarımızı kendimiz anlatalım. Lisansımızın ayaklar altında çiğnenmesine dur demenin başka yolunu bilen var ise burada anlatsın. Burada yazarak kendimizi rahatlatmaktan öte birşeyler yapmak gerek. Bu fikir üzerine tartışalım.
Saygılarımla
Ahmet GÖÇER
Kahramanmaraş/Elbistan

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #9 : Kasım 02, 2013, 02:27:58 ÖS »
Ahmet Bey'ciğim,

Orta vadede dernek tüzel kişiliği çatısı altında örgütlenmek ve birlikte hareket etmek faydalı olabilir.  Ancak, stratejik açıdan, bu aşamada böyle bir örgütlenmeye gitmek iki açıdan sakıncalı olabilir.

Birincisi; dernekleşme beraberinde hizipleşmeyi ve fikir ayrılığını getirir. Meşhur darbı meseldir. " Çatal kazık yere batmaz."
ıkincisi de; daha evvel kurulmuş bazı derneklerin,  şikâyetçi olduğumuz etik dışı  ve yasa dışı operasyonlarına zımmi meşruluk kazandırır.
Çünkü, 5253 sayılı Dernekler kanuna göre; dernek tüzüğünde belirtilen amaç dışında faaliyette bulunamazsınız. Bahsettiniz  amaçlar TDUB'un yetki alanına girer, bu konuları da tüzüğe dernek amacı olarak yazamazsınız.

Yine aynı kanun kapsamında; TDUB seçimlerine örtülü olarak müdahale eden  bahse konu derneğin, amaç dışına çıkarak  suç işlediğini söylemeye gerek yok. Mevcut ya da kurulacak bütün derneklerin  değerleme mesleği ve değerleme uzmanlarına karşı yetki ve sorumluluğu ile söz hakları şebinkarahisar Kanarya Sevenler derneğinden daha fazla değildir ve olmayacaktır.


Ayrıca, dernek türü örgütlenmeler 19. ve 20. yüzyıllarda yaygın olarak kullanılan örgütlenme biçimleridir.  ıletişim imkanlarının böylesine etkin kullanılabildiği bilgi toplumlarında, hantal ve rijit kuralları olan,  hiyerarşik  yapılı  konvansiyonel  örgütlenmeler yerine; tanımlanmış spesifik bir amaç etrafında toplanarak hareket eden PLATFORM  türü gevşek organizasyonlar daha etkindirler.

Bu platformda yaptığımız fikir teatileri  ya da sosyal paylaşım sitelerinde açılacak sayfalar  klasik derneklerden daha etkin ve daha verimlidir.

Belki derneğin bir tek avantajı; resmi olarak üyelerinden para toplamaktır.   Bu parayı da tüzükte belirtilen amaçlar dışında kullanılamazsınız.  Mesela, üstünüze vazife olmayan konularda dava açamaz ve avukat tutamazsınız.  Ama, 50 tane çözüm ortağı  gevşek bir platform etrafında kendiliğinden bir araya gelir ve bir kaç avukata ücreti mukabili vekalet verirse; bizi rahatsız eden ve haksızlık konusu olduğuna inandığımız hususlarda ortak idari ve ceza davaları açabiliriz.

Biraz evvel Adana'dan Çetin Beyle görüştüm.  Yani, şu anda aynı görüşte olan 3 kişiyiz. Sahada çalışan 47 değerleme uzmanı daha bulup ortak hareket etmenin hiç bir sakıncası yok.:)

Sevgi ve saygılarımla,

A.Mesut Tatlıpınar

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: Birliğin verdiği kimlik ne işe yarar ?
« Yanıtla #10 : Kasım 02, 2013, 02:54:54 ÖS »
Önce şunu sorgulamak lazım SPK  nın verdiği lisans ne işe yarıyorki, TDUB un verdiği kimlik işe yarasın.