Gönderen Konu: KENTSEL DÖNÜşÜMDE KışıSEL LıSANS YETERLı Mı?  (Okunma sayısı 1825 defa)

mmetin_60

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 11
KENTSEL DÖNÜşÜMDE KışıSEL LıSANS YETERLı Mı?
« : Eylül 27, 2013, 11:41:23 ÖÖ »
AFET RıSKı ALTINDAKı ALANLARIN DÖNÜşTÜRÜLMESı HAKKINDA KANUN Kanun No. 6306   Kabul Tarihi: 16/5/2012
“Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarının isim ve adreslerini belirten listeler, her yıl ocak ayı içinde, ikinci fıkradaki mahkemelere bildirilmek üzere Sermaye Piyasası Kurulunca valiliklere gönderilir. Yeterli sayıda değerleme uzmanı bulunan yerlerde, 10 uncu maddede öngörülen değer tespitleri, bilirkişi sıfatıyla öncelikle Sermaye Piyasası Kurulundan lisanslı değerleme uzmanlarına, taşınmaz geliştirme konusunda yüksek lisans veya doktora yapmış olan uzmanlara yaptırılır.”
demekte.. Yani kişisel lisans yeterli..
2 Temmuz 2013  SALI tarihli yönetmelikte ise
Riskli yapılarda, Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine bütün maliklerce oybirliği ile karar verilememiş ise, riskli yapının değeri, Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilir ve maliklerden birinin istemi üzerine, noter vasıtası ile yapılacak tebligat ile bütün malikler toplantıya çağrılır.
demekte ..
Değerleme Kuruluşu diyor yani SPK Lisanslı şirket gerekli.

Biri Kanun, biri Yöentmelik  görüşünüz nedir?  Sayg,
Mimar Mustafa Metin

ankaraa

  • Ziyaretçi
Ynt: KENTSEL DÖNÜşÜMDE KışıSEL LıSANS YETERLı Mı?
« Yanıtla #1 : Eylül 27, 2013, 01:41:41 ÖS »
Kanunda değer tespit komisyonlarına lisanslı değerleme uzmanlarının bilirkişi sıfatıyla öncelikli olarak seçilmesi yönünde genel hüküm verilmiş.
1. DURUM: Yönetmelikteki aşağıdaki madde ile lisanslı uzmanın da dahil olacağı komisyonun nasıl değer tespiti yapacağını belirtmiş.
MADDE 12 – (3) Taşınmazın değeri; taşınmaz değerleme konusunda uzman kişi, kurum veya kuruluşlardan bilgi alınarak ve mahallin emlak alım satım bürolarından alınacak bilgilerden de faydalanılarak, 4/11/1983 tarihli ve 2942 sayılı Kamulaştırma Kanununun 11 inci maddesindeki esaslara göre tespit edilir.
şu halde komisyona katılma konusunda lisans yeterli.
2. DURUM: Aynı yöntemelikteki Riskli yapıların bulunduğu parseller ile riskli alanlar hakkında uygulanacak hükümler başlığı altında
MADDE 15 – (2) Riskli yapılarda, Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrası uyarınca, parsellerin tevhit edilmesine, münferit veya birleştirilerek veya imar adası bazında uygulama yapılmasına, yeniden bina yaptırılmasına, payların satışına, kat karşılığı veya hasılat paylaşımı ve diğer usuller ile yeniden değerlendirilmesine esas karar alınmak üzere, yöneticinin veya denetçinin veya kat maliklerinin üçte birinin istemi üzerine, noter vasıtası ile yapılacak tebligat ile kat malikleri kurulu toplantıya çağrılır.
a) Bu toplantıda yürütülecek uygulamalar konusunda bütün maliklerce oybirliği ile anlaşma sağlanamaması halinde, öncelikle riskli yapının değeri, Sermaye Piyasası Kuruluna kayıtlı olarak faaliyet gösteren lisanslı değerleme kuruluşlarına tespit ettirilir ve bu değer gözetilerek oybirliği ile anlaşmaya çalışılır.
dendiğine göre şirketler tarafından değerleme yapılması gereken durum anlaşma sağlanamaması şartına bağlanmış. Burada da şirket gerekli.





maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: KENTSEL DÖNÜşÜMDE KışıSEL LıSANS YETERLı Mı?
« Yanıtla #2 : Eylül 30, 2013, 12:29:59 ÖÖ »
6306 sayılı kanunda "öncelikle" kelimesini bazı hukuk yorumcuları hatalı buluyor. Öncelik ayırımcılığa sebep oluyormuş. Bunun yerine şöyle çıkmalı imiş: "...........değerleme uzmanlarına, eğer değerleme uzmanı yok ise şunlara  ............. yaptırılır." dense imiş hiçbir sorun yokmuş. Bu sizin sorunuzun tam cevabı değil. Yeri geldiği için cevap yazdım.

Ben Kahramanmaraş'ın ilçesindeyim. Heryıl bilirkişiliğe vs. müracaat ederim. SPK standında yazdığım rapor sayısı, bilirkişi komisyonunda bulunanların  toplam raporundan galiba kat be kat fazla ama hiç bir komisyona davet edilmedim. Üstelik ne mahkeme icra vs. makam bıraktım. Hepsine iadeli taahhütlü yazışma yaptım. Nafile.

TBMM kanun yaparken keşke, uygulanıp uygulanmadığını, uygulanmıyor ise (takmıyorlarsa) nedeniniı takip etse daha iyi olmaz mı?