Gönderen Konu: ÜCRETLı ÇALIşAN DEğERLEME UZMANLARI ıÇıN ASGARı ÜCRET TARıFESıNıN BELıRLENMESı  (Okunma sayısı 2327 defa)

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Değerli Meslektaşlarım,

TDUB'un en üst seviyede yasal dayanağı olan  T.C Anayasası'nın 135. maddesi ; " Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, mesleki faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hakim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlakını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzel kişilikleridir." Diyerek   "Kamu Kurumu Niteliğindeki Meslek Kuruluşlarını" düzenlemiştir.

Anayasamızın bu hükmüne tabi olarak faaliyetlerini sürdüren  TTB, TMMOB, Barolar, TSMMMO gibi meslek kuruluşları; her yıl, sadece  serbest çalışanlar için  ASGARı ÜCRET TARıFESı yayınlamakla kalmaz bir de  ÜCRETLı ÇALIşAN MESLEK MENSUPLARI için ASGARı ÜCRET TARıFESı yayınlamaktadırlar.

Örneğin; TMMOB üyeleri için 2013 yılında uygulanan ıLK ışE GıRış ASGARı ÜCRET TARıFESı  2,700.- TL/AY  olarak belirlenmiştir.  TTB ise; tam gün çalışan işyeri  hekimleri için belirlediği  ASGARı ÜCRET 9,350.-TL / AY ' DIR.

ÜCRETLı ÇALIşAN DEğERLEME UZMANLARI ıÇıN, ASGARı ÜCRET TESPıT EDıLEREK YAYINLANMASI , MESLEK DıSıPLıNı VE AHLAKINI KORUMAK AÇISINDA ÖNEM ARZETMEKTEDıR.

2014 YILI ıÇıN, ÜCRETLı ÇALIşAN DEğERLEME UZMANLARI ıÇıN, ıLK ışE GıRış  AYLIK ASGARı ÜCRETıN  5,500.-TL  YA DA  6,000.-TL OLARAK  UYGULANMASI ÖNERıLMEKTEDıR.

Ücretli çalışan meslektaşlarımın TDUB ile temasa geçmelerini önemle rica ederim.


EK: TMMOB DUYURUSU

"T.C. SOSYAL GÜVENLıK KURUMU
SıGORTA PRıMLERı GENEL MÜDÜRLÜğÜ
Kayıt Dışı ıstihdamla Mücadele Daire Başkanlığı‘na

Konu : 2013 yılı için tespit edilen mühendis ve mimarların asgari ücreti hk.

Kurumunuz ve Birliğimiz arasında imzalanan protokol gereğince, 2013 yılı ilk işe giriş bildirgesinde baz alınacak asgari brüt ücret, Orman, Orman Endüstri, Ağaç ışleri Endüstri Mühendisleri (Meslek Yasası gereği daha önce ayrıca hazırlanmıştır) hariç 2.700 TL olarak belirlenmiştir. Uzmanlık alanlarında odalarınca belgeli çalışmanın koşul olduğu alanlar, arazi çalışmaları, mesleki deneyimin arandığı alanlar ile şantiye şefliği, sorumlu müdürlük, iş güvenliği uzmanlığı, yapı denetim elemanı, teknik nezaretçi, uzak yol kaptanlığı gibi hizmetlerde asgari ücret uygulanmaz. Bu durumda olan mühendis, mimar, şehir plancılarının ücretleri alınan sorumluluk gereği asgari ücretin üzerinde olmak zorundadır.

Bilgilerinizi rica ederiz.

Saygılarımızla.

N.Hakan GENÇ
Genel Sekreter"
 

fikret8082

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 51
Üstad önemli konuları inceleyip bizlerle paylaştığınız için teşekkur ederiz.
2000 üyesi bulunan yaklaşık 700 üyesi ıstanbul ve Marmara bölgesinde ikamet eden Lisanslı Değerleme uzmanlarının TDUB nin genel kurul toplantısına sadece 60 kişi ile katıldığını duydum 2000 üyesi olan birliğin eğer 1940 üyesi toplantıya katılmıyorsa yönetim kurulunun toplanıp nerede hata yaptıklarını ve birlik üyelerinin niçin birlikten uzaklaştığını,üyelerin birlikten  neler beklediğini sorması gerektiğini düşünüyoruz.Eğer birlik üyeleri yönetime güvenmedikleri için katılmamışlarsa o zaman en onurlu davranış yönetimin istifası ve serbest çalışan lisanslılardan en az 1 üyenin seçileceği yeni yönetim kurulunun seçilmesi gerektiğine inanıyorum.
Ayrıca önerdiğiniz asgari ücret tarifesini şu anda TSKB -GEDAş-VAKIF- Değerleme harfiyen uyuyor diğerlerine sözüm yok

Kalleron

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 23
Syn fikret8082

kamu kurumu olan ve saydığınız bu 3 değerleme kuruluşunda çalışan değerleme uzmanlarının ilk işe giriş maaşları 5.000 - 6.000 TL midir? bunu mu demek istediniz? yoksa Resmi Gazete'de yayınlanan "Asgari Ücret Tarifesi" ni mi kasdettiniz?

adonis

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 52
yazılan olay tam anlaşılmamış sanırım, bir mühendis brüt 5500TL'den daha düşük bir ücretle çalışamaz.. fikri anlatılan.

Bu saydığınız firmalardan birini iyi biliyorum. Çalışanlar var.