Gönderen Konu: TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜğÜNÜN YENı ÇALIşMASI HK.  (Okunma sayısı 2799 defa)

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜğÜNÜN YENı ÇALIşMASI HK.
« : Haziran 17, 2013, 02:00:24 ÖS »
17.06.2013 tarihli Zaman gazetesi haberi:

http://www.zaman.com.tr/ekonomi_ev-ve-arsanin-degerine-standart-geliyor-kisi-ve-kuruma-gore-rakam-degismeyecek_2101283.html

Banka, emlak şirketleri ve belediye tarafından yapılan konut ve arsa değerlerine ilişkin düzenlemeye gidiliyor. Değerlemede, hastane, okul ve metroya uzaklık, ana cadde üzerinde olup olmadığı, kat izni ve ilave imar hakkı göz önünde bulundurulacak.

Gayrimenkul sektöründe tartışma konusu olan değerleme problemi çözülüyor. Banka, emlak şirketleri, belediye ve farklı kurumlar tarafından yapılan konut ve arsa değerlerine ilişkin standart geliyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaya göre Türkiye’deki gayrimenkul değerleri uluslararası kriterlere göre belirlenecek. Dünya Bankası ile yapılan çalışma kapsamında ev ve arazinin alım satımı 50 parametreli değerlemeye göre yapılacak. Değerleme haritası ile düşük vergi ve harç ödemek için emlak değeri ile bankadaki rayiç bedel arasındaki yüksek fiyat farkı olmayacak. Kamulaştırmada da bu veriler kullanılacak. Değerleme belirli kriterlere göre yapıldığı için bankadan kredi çekmek daha kolay olacak.

Herkesin kafasına göre gayrimenkule ilişkin değerleme yapabildiğine dikkat çeken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri, 5 liralık bir evin tapuda 2 lira gösterildiği gibi bankadan kredi almak için fiyatının 10 liraya çıkarılabildiğini kaydetti. Aradaki farklılıklar sebebiyle Maliye tarafından hak sahiplerine ceza çıkarılabilir. Yeni sisteme göre değerlemede, hastane ile metroya uzaklık, ana cadde üzerinde olup olmadığı, okula uzaklık, yakınlık, kat izni ve ilave imar hakkı göz önünde bulundurulacak. Projenin 2014 yılı sonuna kadar bitirilmesi hedefleniyor. Proje tamamlandıktan sonra Sermaye Piyasası Kurulu’nun da (SPK) devrede olacağı bir yasal süreç başlatılacak. Parametreler sadece şehirler için değil, köy ve az gelişmiş ilçeler için de kullanılacak.

Söz konusu sistem, Avrupa ülkelerinde uygulanıyor. Türkiye’de de beş yıl önce gündeme gelmesine rağmen fazla mesafe kat edilemedi. Erdoğan Bayraktar’ın çevre ve şehircilik bakanı olmasının ardından gayrimenkul değerleme konusu yeniden ele alındı. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası arasında 13 Ağustos 2008’de konuyla ilgili protokol imzalanmıştı. Projenin amaçları arasında taşınmaz değerleme sistemi içerisinde, bireysel mortgage, kamulaştırma ve benzeri amaçlar konusunda veri tabanının mülkiyet verilerinin yanında mekânsal bilgilerin ve değer verilerinin uluslararası standartlarda tutulmasının sağlanması yer alıyor. Türkiye’de mevcut uygulamada değerleme farklı kamu kurumları tarafından veya özel sektör tarafından yapılıyor. Bunun için de net bir değerleme ortaya çıkmıyor.

Uluslararası kriterlere göre yapılacak yeni değerleme sistemi sonrasında oluşturulacak veriler kentsel dönüşümde de kullanılabilecek. Ortaya konulacak değerler sayesinde hem bakanlık hem de vatandaşın müteahhitlerle yaptığı pazarlıkta eli güçlenmiş olacak. Yeni oluşturulacak yer ve rant geliri için değerleme sistemine ihtiyaç olduğunu aktaran Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden üst düzey bir yetkili, “Çevre şehircilik Bakanlığı olarak, kentsel dönüşümde bir yer yıkıldığında yeni oluşacak yerin rant gelirlerinde kullanılacak objektif verilere ihtiyaç var.” dedi.

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜğÜNÜN YENı ÇALIşMASI HK.
« Yanıtla #1 : Haziran 17, 2013, 02:18:45 ÖS »
Haberde geçen konu gerçekten önemli. Ciddi vergi kayıpları böylece önlenebilir. Tapuda düşük harç ödemenin önüne geçilir.
Ancak haberin ilk cümlesinde geçen "Banka, emlak şirketleri ve belediye tarafından yapılan konut ve arsa değerlerine ilişkin düzenlemeye gidiliyor." Daha sonraki cümle: " Banka, emlak şirketleri, belediye ve farklı kurumlar tarafından yapılan konut ve arsa değerlerine ilişkin standart geliyor"
Yaptığımız işten emlak şirketi veya farklı kurumlar olarak bahsedilmiş. Yılda 700 bin rapor ve 90 milyar TL. konut, 450 milyar TL. ticari kredinin dayanağı olan değerleme raporlarını hazırlayan Değerleme Uzmanlığı mesleği ve sektörümüzden böyle bansedilmesi son derece düşündürücüdür. Bizler neyi nasıl yapıyoruz ki, hakkımızda böyle yazılıyor.

Tapu Kadastro Müdürlüğünün yaptığı çalışma değerleme uzmanlağı mesleğinin lehine mi aleyhine mi kestirmek zor. Çalışma-araştırma süreci devam ettiği anlaşılıyor. Burada düz kontak mantığı ile A4 bir kağıttaki kutucukları bir kamu görevlisinin doldurması suretiyle değerleme mi yapılacak. Yoksa tapudaki satış işlemleri, kamulaştırma ve belediye emlak vergi tespitleri de değerleme uzmanlarına mı yaptırılacak?

Mesleğimizi yakından ilgilendiren konu ile ilgili, tüm meslektaşlarımızın görüşlerini; Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'ne, BDDK'ya, SPK ve TDUB'a göndermesini diliyorum. ıyi anlatılır ise hem ülkemiz hemde mesleğimiz mensupları kazançlı çıkacağı bir çalışmadır. Ancak iyi anlatılmaz ise, mesleğimizin sonu da olabilir.

Selamlar
Ahmet Göçer

Exper

  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 277
Ynt: TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜğÜNÜN YENı ÇALIşMASI HK.
« Yanıtla #2 : Haziran 17, 2013, 03:57:54 ÖS »
 "Yeni sisteme göre değerlemede, hastane ile metroya uzaklık, ana cadde üzerinde olup olmadığı, okula uzaklık, yakınlık, kat izni ve ilave imar hakkı göz önünde bulundurulacak."

Değerleme işi için sadece bu parametreler yeterli ise valla iyiymiş. Taşınmazın içini görme. Projesine bakma, Kaçak göçek varmı kontrol etme, Takyidlimi inceleme. Metroya yakınsa yasla değeri:))

Buradaki amaç kesinlikle değerleme hizmeti vermek değil. Vatandaşın cebini nasıl daha fazla deleriz onun uğraşıdır.

Allah akıl fikir versin. Ne diyim. 

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜğÜNÜN YENı ÇALIşMASI HK.
« Yanıtla #3 : Haziran 17, 2013, 07:31:29 ÖS »
Türkiyede mevcut durumda Gayrimenkul Değerlemesi yeerli düzeyde değildir. Arızalı bir kaç husus düzeltilir ise daha iyi olur. Bunlara rağmen tarihinin en iyi noktasındadır. Hiç bir zaman bu kadar titiz ve disiplinli yapılmıyordu. Bu güzel gidişat ınşallah masabaşında yanlış kararlara kurban gitmez. Çünkü bu meslek Türkiye Finans Sisteminin sigortasıdır.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜğÜNÜN YENı ÇALIşMASI HK.
« Yanıtla #4 : Haziran 20, 2013, 11:18:51 ÖS »

TKGM' NÜN  değerleme sektörüne bakışı hayli ilginç... Ortaya koydukları teşhiste  %100 haklılar: "Herkesin kafasına göre gayrimenkule ilişkin değerleme yapabildiğine dikkat çeken Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü yetkilileri, 5 liralık bir evin tapuda 2 lira gösterildiği gibi bankadan kredi almak için fiyatının 10 liraya çıkarılabildiğini kaydetti."
"5 liralık evin fiyatı 10 liraya çıkaran kim? "  Sorusuna,  TDUB yönetimi herhalde münasip bir cevap verir...

kartal07

  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 11
Ynt: TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜğÜNÜN YENı ÇALIşMASI HK.
« Yanıtla #5 : Ağustos 03, 2013, 06:44:29 ÖS »
Zaten TKGM nin değerleme işine ve değerleme uzmanlarına nasıl baktığını az çok biliriz.Dairelerde bize nasıl davrandıklarından da bunu çıkarabiliriz.Tapu müdürlerinin, çalışanların ve üst düzey yöneticilerinin yana yakıla lisans almak için çırpındıklarını da görmekteyiz.O yüzden bu haberde söylenenlerin çok manidar olduğunu düşünüyorum.Tapuda çalışanların 3 yıl tecrübeyi masa başında oturarak sağladıkları da bilinen bir gerçektir.TKGM Bu pastaya ağzı sulanan bir kurumdur beniz gözümde..