Gönderen Konu: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI  (Okunma sayısı 13325 defa)

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #30 : Mart 12, 2013, 03:36:10 ÖÖ »
ARKADAşLAR
Sermaye Piyasasında Değerleme Faaliyetinde Bulunacak Değerleme Kuruluşlarına Ve Değerleme Faaliyetine ılişkin Esaslar Tebliği’ni iyi analiz edelim.
Bu tebliğde Madde 3/1b, Madde 11, Madde 14 ve Madde 25/2’yi inceleyelim.
Madde 25 (2) Değerleme raporu, ancak Tebliğin 11 inci maddesinde tanımlanan unvanlara sahip kişiler ile dışarıdan hizmet alınması durumunda gayrimenkul değerleme uzmanlığı veya konut değerleme uzmanlığı lisansına sahip kişiler tarafından hazırlanabilir.
MADDE 11 – (1) Değerleme kuruluşu bünyesinde değerleme faaliyetinde bulunan çalışanların unvanları kıdem sırasına göre; sorumlu değerleme uzmanı, değerleme uzmanı ve değerleme uzman yardımcısıdır.

MADDE 14 – (1) Değerleme uzman yardımcısı, değerleme kuruluşunda tam zamanlı olarak çalışan ve Kurulun lisanslamaya ilişkin düzenlemeleri çerçevesinde, lisanslama sınavlarına başvurmuş ancak henüz lisansı olmayan gerçek kişileri ifade eder.
 
Taslağın dayanak aldığı bu maddeler, bana göre 6362 sayılı yasanın 62/2 maddesine uygun değildir. 6362 62/2: “Kurul, bu Kanun hükümlerine tabi kuruluşların bilgi sistemleri denetimi, derecelendirme ve değerleme faaliyetlerinin güvenli ve bağımsız şekilde yürütülmesi ve bunu teminen KALıTE GÜVENCE sistemlerinin oluşturulması ile kamu yararını da gözetmek suretiyle ULUSLARARASI STANDARTLARA UYUMUNUN SAğLANMASI AMACIYLA düzenleme, gözetim ve denetim yapar. Bu kuruluşların yetkilendirilmesi, yönetici ve çalışanlarının lisanslanması ve bu kuruluşlar hakkındaki sicil bilgileri ile bu bilgilerin kamuya açıklanmasına ilişkin usul ve esaslar Kurul tarafından belirlenir.

   Bir kişinin lisans imtihanına girmesi halinde, rapor yazmasını yasalaşıyor. Bunun neresi ULUSLARARASI STARDARTLARA UYUMU çağrıştırıyor.
   Bu konuda SPK’ya görüşlerimizi aktaralım.

Benim anladığım şu: lisanslı uzmanlara bir kaşık bal verir gibi yapıyor, ama lisansı olmayanları da sistemde yasallaştırıyor. şimdiki sistemden tek farkı şu: lisansı olmayanlar tek bir şirketin kadrolu elemanı olacak. Ama lisanlı uzman istediği kadar şirket ile anlaşacak.
şimdi uygulamayı bir düşünelim: X  şirketinde iş ataması yapırken, ilk önce kendi kadrolu elemanına mı iş atarnır. Yoksa çözüm ortağı lisanslı uzmana mı? Kadrolu elamana fazla iş gelirde altından kalkamayacak duruma düşerse, işte o zaman lisanslı uzman yaşadı(!)
Bir de şube konusu var. Ama içi tam doldurulmamış.
KORKUYORUM BUGÜNLERı ARARIZ DıYE.

Tunç Demirtaş

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 128
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #31 : Mart 12, 2013, 09:43:45 ÖÖ »
Konuştukça işler daha da karışıyor :)

Ben de ilk okuduğumda SPK yı takmayan bankaların BDDK nın benzer yönetmelik vb. yayımlamasına kadar yine diledikleri gibi takılacağını anlamıştım. Ancak 1.madde bence çok açık bir şekilde TDUB üyesi herkes asgari rapor ücretlerini uygulamakla yükümlüdür diyor. Yani ister GYO, ister BANKA ister ÖZEL FıRMA, ister MAHKEME olsun farketmez. Değerleme raporu hazırlayıp TDUB üyesi olarak imzayı atıyorsan min. fiyatı almalısın diyor. Banka bu rakamları kabul etmiyor ben de 200 TL kestim diyemiyorsun çünkü TDUB disiplin yönetmeliği var. Döverler adamı :)

Ayrıca işi bankadan alan lisanslı şirket kendisi yapacak ise kadrosundaki lisanssız elemana (değ.uzm.yardımcısı) bu işi yaptırıp üstüne imza atabiliyor. Kadrosundaki elemana yaptırmayıp X ilindeki çözüm ortağına yaptıracaksa %50 bedel vererek birlik üyesi birisine bu işi paslayabiliyor. Bu da demek oluyor ki değ.uzm.yardımcısı olabilmek için bir firmanın kadrolu personeli olması gerekiyor.

Mevcut sistemde lisanssız bir inşaat mühendisi haksız yere çok güzel paralar kazanıyor. Bulunduğum ilde bir inşaat mühendisi hem yap-sat inşaat işleri yaparken hem de ekspertiz taleplerini yanındaki teknikerlere yaptırıyor. (BU örnekten çok var.) Değ. firmalarından gelen paralar teknikerlerin maaşlarını ve ofis masraflarını çıkartıyor kendisi de eller cepte yap-sat işlerini yapıyor. Lisanslı uzmanlar değerleme işinden başka iş ile iştigal edemez iken lisanssız olanlar cirit atıyor :) Çözüm ortaklarının çoğu bu şekilde zaten asıl işi başka olup yanındaki elemanların maaşları ve ofis masrafları çıksın şeklinde takılıyorlar.

Benim bu fiyat tarifesinden anladığım asıl şey lisanssız olan kişilerin çözüm ortağı olamayacağı. Bu da yukarıda bahsettiğim model ınşaat Müh. vb. sistemin dışına itecek. Umarım doğru anlıyorumdur! Ancak Belediyeye gittiğim de gördüm ki bütün lisanssızlar hala harıl harıl proje bakıyor. Onlara işler 5 er 5 er gelirken (adamlar dosyalara tekerlekli migros arabaları ile doldurup bakıyorlar.) bana tek tek geliyor :)

MADDE1) Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (Birlik) üyelerinin müşterilerine vereceği değerleme hizmetleri karşılığında tahsil edilecek ücretlerde işbu esaslar ile ekte yer alan asgari ücret tarifesi uygulanır. ışbu esasların ekinde yer alan ücretlerin tutarları asgari nitelikte olup taraflarca işin özelliğine göre daha yüksek bir ücret belirlenebilir.




A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #32 : Mart 12, 2013, 11:13:45 ÖÖ »
Sevgili Tunç,

 Çetin Altan'ın  dediği gibi  "Enseyi karartmayın"   

Hiç bir beşeri ya da iktisadi sorun bir günlük  ihtilalle çözülmez.  Değişim ve dönüşüme giden yol inkilaplarla olur. SPK Tebliğ Taslağı ve yeni asgari ücret tarifesi , bütün olumsuz taraflarına rağmen; bağımsız çalışan değerleme uzmanları açısında önemli bir kazanımdır. Meslek açısından önemli bir inkilapdır. Lisanslı şirketler, bankalarla kaç paraya anlaşırlarsa anlaşsınlar, 9. Mart. 2013 tarihinden itibaren; kayıtsız ve şartsız, bağımsız çalışanlar için bu tarife geçerlidir. Faturalarınızı, bu tarifeye göre düzenleyeceksiniz.

Haksız Rekabet konusuna gelince; bir kaç gün evvel yeni TTK'nun 55,56,57 maddelerini tartışmaya açtık.  Laf  olsun diye o bilgileri paylaşmadım. Hala, bu tarifenin altında; lisansı olmayan çözüm ortağına iş yaptırmaya teşebbüs eden lisanslı bir şirket  tespit ederseniz. O şirketin adını, hiç çekinmeden  bu platformda yayınlayın. Gereğini TDUB ve SPK yapmazsa biz yaparız! 

Bugüne kadar, Lidebir gibi , TDUB gibi  DUD yönetiminde de lisanlı şirket sahipleri hakim olduğu için DUD'a üye olmayı düşünmedim. Geçtiğimiz gün yeni seçilen DUD başkanı Nabi beyle görüştüm.  Bireysel çalışan uzmanların hak ihlallerine karşı korunması için ücretsiz hukuk yardımı ve avukat temini konusunda söz aldım.  Meslek disiplini açısından hukuki mücadele çok önemlidir. Sorunlarımızı kaba kuvvetle çözecek değiliz. Bizler açısından tek meşru hak arama yolu; devletimizin  idari ve yasal mercileridir.

bağımsız çalışan bizler, hak bildiğimiz yoldan doğruluktan ayrılmadan yürüyelim. Haramdan, hileden, hurdadan uzak duralım. ışimizi, hakkını vererek yapalım.

Değerleme uzmanları camiası, bu ülkenin en saygın topuluklarından birisi ve yüz akı olsun.
Bizlere bugün dudak bükenler, yarın mutlaka saygı duyacaktır.
Bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın.

Sevgilerimle,

A.Mesut Tatlıpınar

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #33 : Mart 12, 2013, 01:54:30 ÖS »
Bugün ve şu saat itibariyle lisanssız elemanlar tam gaz aynı eskisi gibi üçer beşer tapu takyidat ve proje başvurusu yapıyor, yani resmi gazeteyi ve Spk'yı takmıyoruz diyorlar alenen :)

ışin garibi, başvuru sırasında ıslak imzalı imza sirkülerine kadar birçok belgeyi noter onaylı olarak talep eden tapu müdürlüğü, başvuruyu yapan kişinin lisans belgesini veya Tdub kimlik kartını sormuyor bile. Anlayacağınız devletin kendi kurumu olan tapu müdürlükleri bile SPK'yı takmıyor. Tabi bu kişilere HÂLA iş yaptıran değerleme şirketleride aynı ihlal ve suça ortak olmaya durmaksızın devam ediyorlar.

Tabi resmi gazetede yeni yürürlüğe giren ve bugünde Tdub tarafından sitesinde resmen duyurulan asgari ücret tarifesinin mevcut sözleşmeleride bağlayacağı açıkça ifade edildiği halde halâ bu ücreti uygulamamakta direten bankalar ve buna ses etmeyen şirketlerde müteselsilen AKTıF OLARAK suç işlemektedirler.

Böyle adalet, böyle rekabet, böyle kamu hizmeti olmaz!

Tam bir geri kalmışlık ülkesi :)

Yer: Bursa
« Son Düzenleme: Mart 12, 2013, 05:27:37 ÖS Gönderen: onur85 »

maras46

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 212
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #34 : Mart 12, 2013, 05:38:48 ÖS »
Onur Bey,

Herkes kendine yakışanı yapar.

- TBMM kendine yakışanı yaptı, 6362 sayılı yasayı hazırlayıp, oyladı.

- Cumhurbaşkanı Abdullah Gül kendine yakışanı yaptı, 6362 sayılı yasayı onayladı.

- TDUB kendine yakışanı yaptı bizlerin önünü açtı.

-  Kurul kendine yakışanı yaptı ve ücret tarifesini yayınladı.

- Resmi Gazete kendine yakışanı yaptı ücret tarifesinin şekil ve şartlarını yayınladı.

Tüm bunları hiçe sayanlar da kendine yakışanı yapıyor demekki.

Devletin üst denetleme birimleri var. Başbakanlığa ve Cumhurbaşkanlığına bağlı.

Onlar da kendilerine yakışanı yapar elbette.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #35 : Mart 12, 2013, 06:11:41 ÖS »
ınşallah diyelim sayın maras46 lakin pek öyle sürekli bir oto-denetim yapacakmış gibi bir havada değil bu "üst" kurumlar. Tapudaki adama verdiğim bilgi ve belgelerle Pentagon'dan kayıt alırdım ama adam kendisine talepte bulunanın yetkisinin geçerliliğini sorgulamıyor bile. Aynı şekilde belediyelerin tamamıda böyle. Yani hem müşteri, hem TKGM hem belediyeler bu yetki sorgusunu yapmak zorunda. Tabi 'yetki' ile kimin tanımlandığı ve kastedildiği zaten Spk tarafından basına duyuruldu, ve önceden de zaten belliydi, ayrıca tebliğe de dönüşmek üzere. Tabi önce dediğiniz gibi başta ilgili denetleme birimlerinin ve suç işlemekte olan şahıs ve kurumların SPK'yı ve tebliğlerini tanıması gerekir. Acaba her tapu ve belediyeye ombudsman mı yerleştirecek sanki bu devlet?

Dileğimiz tez zamanda bunların hesabının dünden itibaren geçmişide kapsayacak şekilde sorumlulardan sorulması ve adil düzenin tesis edilmesidir. Yakışan budur.
« Son Düzenleme: Mart 12, 2013, 07:21:04 ÖS Gönderen: onur85 »

fikret8082

  • YENİ ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • *
  • İleti: 51
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #36 : Mart 12, 2013, 08:32:33 ÖS »
  Tapu Müdürlüklerinin arşivinde kamera kayıtları çalışıyor ayrıca talep açmada  yetkili ekspere imza attırılıyor  en küçük bir şikayette 1-2 kişinin canı yanarsa anında tüm müdürlükler sorumluluklarını hatırlar.

onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #37 : Mart 13, 2013, 12:39:08 ÖS »
  Tapu Müdürlüklerinin arşivinde kamera kayıtları çalışıyor ayrıca talep açmada  yetkili ekspere imza attırılıyor  en küçük bir şikayette 1-2 kişinin canı yanarsa anında tüm müdürlükler sorumluluklarını hatırlar.

Aslında ona bile gerek yok. Orada haftanın 5 günü tam gün çalışan güvenlikçilere sorsalar bile yeter. Kimin hangi ünvanla oraya geldiğini ombudsmanlardan daha iyi bilir yemin ederim. Tüm gün aynı tipleri hergün gören ve muhatap olan güvenlikçinin beyanı bile bence kanıt olabilir.

ÇÇR

  • STANDART
  • **
  • İleti: 31
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #38 : Mart 14, 2013, 02:35:38 ÖS »
Saygıdeğer Değerleme Uzmanları;
 Gayrimenkul değerleme işlemlerinde denklem içerisinde muhtelif pasif ve aktif etkenler mevcuttur. Bu etkenler kredi alacak kişi, emlakçı, banka şubesi elemanları, değerleme şirketi A.ş. lisanslı çözüm ortakları, lisansız çözüm ortakları, banka genel müdürlükleri, TDUB, SPK, BDDK'dır.
Kredi alacak kişi: Teminat olarak göstereceği gayrimenkulün değerini en yüksek şekilde tespit ettirerek bankadan çekeceği krediyi alabilmektir.
Emlakçı: Bankalara müşteri temin ederek bankadan bir miktar ücret almakta, müşteriye satacağı gayrimenkulün kısmen değerinin  tamamını bankadan kredi olarak müşterisine kullandırmak olup, aksi takdirde pazarladığı taşınmazı alıcı almaktan vazgeçecek ve emlakçı gelir temin edemeyecektir.Bazı emlakçılar istediğimiz fiyatı yazmıyor diye eksper tercih etmekteler, buna da bankalar göz yummaktadır.Eksperin bağımsızlık ilkesi ortadan kaldırılmaktadır.Bu hususlara genelde lisansız eksperler alet olmaktadır.Çünkü herhangi bir cezai yaptırım uygulanamamaktadır. 
Banka şubesi: Bankanın amacı para satmaktır. Ne kadar çok para satarsa karı o kadar artacaktır. Emlakçılar bankaya ücret karşılığı müşteri temin etmekte, aldığım duyuma göre bankaya direk olarak başvuran müşterilerden bankada çalışan memurlar emlakçıyıda araya sokarak müşterinin haberi olmadan bankanın vermiş olduğu ücreti fifti fifti emlakçı ile paylaştığı duyumunu aldım.
Değerleme şirketi Aş: Türkiye genelinde 120-130 arasında Aş bulunmakta, bunların 50-60 tanesi iş alamadıklarında kapanmayla yüz yüze kaldığı, diğer Aş' lere çözüm ortağı olarak çalıştıkları, bankaların kulu kölesi durumunda kaldıkları, bazı bankaların genel müdürlük personelleri Aş' lerin bir şekilde (gizli) ortağı oldukları duyumunu aldım.
Banka Genel Müdürlükleri: Muhtelif değerleme Aş' lerle anlaşarak hizmet verdikleri çözüm ortaklarından mühendis olsun da ne olursa olsun mantığıyla hareket etmektedirler. Devletin yasalarında belirlemiş olduğu SPK Lisanslı Değerleme Uzmanlarında mühendis olmayanları tercih etmedikleri, halbuki Avrupa 'da değerleme uzmanları ışletme Bölümü mezunlarıdır.Banka genel müdürlüklerinin Mühendisler Odasının güdümünde mi kaldığı soru konusu olmaktadır.Bu husus gerekirse dava yoluyla çözülebilecektir.Banka genel müdürlüklerinin çözüm ortaklarında öncelikle SPK lisanslıları tercih etmeleri ile etik olabilecektir.
Lisanlı Çözüm Ortakları: SPK mevzuatına göre değerleme lisansı alan kişiler Aş' lerde ortak olmadığı durumlarda muhtelif şehirlerde çözüm ortağı veya diğer adıyla temsilci olarak çalışan kişiler olup, mevcut düzen içerisinde tamamen hamaliye işi yapmaktadırlar.Günde azami normal 2 iş yapmaktalar, ellerine 2 işten kar olarak 50-60 lira kalmakta, yaptıkları işlerden de sorumlu ve TDUB'un disiplin yönetmeliğine ve diğer yaptırımlarla karşı karşıyadır.Bir işçi (amale) nin günlük ücreti 50-60 liradır.Herhalde SAM Amca tarafından sömürülen Afrikalılar durumundadırlar.
Lisansız Çözüm Ortakları: Muhtelif il ve ilçelerde kendi yaptıkları işleri yanında yanına almış oldukları lise mezunu gibi iş bulamamış, beceri sahibi olmayan kişilere hasbel kader konu hakkında bilgi verip, fotoğraf çeken, tapudan bilgiye alan, yeri görüp emsalleri dikkate alarak konu taşınmazı değerlendirip rapor yazarak banka kredisine alt yapı olmaktadır. Yaptıkları iş tamamen yan iştir. Asli işleri yapı denetim veya diğerleridir.
 TDUB: Lisanlı Değerleme Uzmanlarının mecburen  üye olduğu kanunla kurulan bir kurum olup, üyelerinin hak ve çıkarlarını korumak SPK lisanlı üyelere yaptırımları olan şimdilik güçsüz bir kuruluştur.
SPK: Değerleme uzmanı olarak şartlarını belirlediği kriterlere göre lisans vermektedir. Bazı bankalar bu lisansı kabul etmedikleri, lisansız mühendisleri tercih ettikleri hususlarına müdahil dahi olmadığı, verdiği lisansın arkasında duramamaktadır.
BDDK: Bankalar birliğinin oluşturmuş olduğu bir birlik olup, para kimdeyse güçlü o dur mantığıyla hareket etmekte devletin yasaları ikinci planda kalabilmektedir. Bankaların haklarını en güzey şekilde korumaktadır.
 Yukarıda saydığımız aktörler denklemin içerisinde güçlerine göre sonucu etkilemekte ve değerleme uzmanlarının sömürülmesine, emeklerinin çalınmasına neden olmaktadır. Herkesin yasalar çerçevesinde etik davranmakla olumlu sonuçlar alınabilir. Burada domino taşı etkisi yapan güçlü BDDK 'dır. BDDK 'nın hak ve nesafet ölçülerinde davranmasıyla rayına oturacağı kanaatiyle selamlarımı sunarım.

A.Mesut TATLIPINAR

  • A.MESUT TATLIPINAR
  • GOLD ÜYE
  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 339
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #39 : Mart 14, 2013, 03:29:22 ÖS »
Değerli Kardeşim,

Manzarayı ne güzel özetlemişsiniz. Elinize sağlık...

Bu kıssadan altı  hisse çıkardım:

1) Filler tepişir, çimenler ezilir.
2) Hangi parti iktidara gelirsen gelsin; Türk milleti soyulmaya, ketenpereye getirilmeye mahkumdur.
3) Para, Tanrı'nın yeryüzündeki gölgesidir.  Paranın dini imanı olmaz.
4) "Cahiller cesur olurlar." Hz. Muhammed
5) "Hukuk, iktidarların fahişesidir" Bakunin
6) "Cehalet, ayrıcalıklı sınıfın elinde ustalıkla kullanılan bir silahtır" Karl Marx

pohjolo

  • YENİ ÜYE
  • STANDART
  • *
  • İleti: 30
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #40 : Mart 15, 2013, 07:20:17 ÖS »


Kararlar tartışmaya çok açık. Birbiriyle çelişkili ifadeler mevcut. ışverenin (müşterinin) istemesi halinde birlik üyesi diğer bir şirkete en az %50'si olacak şekilde iş verilebilir diye bir anlam da çıkardım ben. Bu konuda çıkardığım anlam doğru mu?


onur85

  • GOLD ÜYE
  • ***
  • İleti: 208
Ynt: ASGARı ÜCRET TARıFESı RESMı GAZETEDE YAYINLANDI
« Yanıtla #41 : Eylül 19, 2013, 03:55:48 ÖS »
Sevgili arkadaşlar, değerli meslektaşlar,
Tdub'nin değerleme faaliyetine ilişkin ödenmesi gereken asgari meblağı bildiren söz konusu tarife ile ilgili bir sorum ve tespitim olacak. Malum, bir konut ekspertizini baz alalım. Bu ekspertizi şirket banka adına yapsada 300 lira alıyor, veya uzman özel ekspertiz yapsada bu tarifeye bağlı kalarak bir konut ekspertizi için 300 lira alıyor. Peki banka müşteriden bu bedeli 600, 800 hattâ 1000 lira olarak tahsil edince bu HANGı tarifeye giriyor?

Evet, Bddk ve Spk değerleme firmalarının veya serbest uzmanların birim iş başına alması gereken asgari ücreti belirlemiş. Peki Bddk neden bankalara 'yolabildiğin kadar vatandaşı yol, ne alırsan al' demektedir? Herşeye tebliğ çıkartan yetkili kurum neden aradaki uçuruma bir üst sınır koymamaktadır? Konuya bu sefer bankadan bir konut kredisine dair değerleme hizmeti 'almaya' talip bir vatandaş gözüyle bakıyorum.

Bu konuda aydınlatabilirsiniz sevinirim.

Saygılarımla...
« Son Düzenleme: Eylül 19, 2013, 03:58:41 ÖS Gönderen: onur85 »