Gönderen Konu: HER 4 YILLIK FAKULTE MEZNUNUN SPK -DEğERLEME UZMANI OLABıLMESı DOğRU MU?  (Okunma sayısı 2107 defa)

taşınmaz

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 13


Teknik eğitim almıs ve birikim sahibi (inşaat,harita müh., şehir bölge planlama, mimar) kişilerin finans hesabı yapması mümkün iken,
Bu disiplinden mahrum olan kişilerin, kamulaştırma, imar,statik,mimari gibi taşınmaza mal değerlemsine göbekten bağlı olan ve oldukça kompleks ve kapsamlı konularda kendini yetiştirme gibi bir imkanı yoktur.

Bu yüzdendir ki bu uzmanlık alanı  teknik (inşaat,harita müh., şehir bölge planlama, mimar) eğtim almış meslek disiplinlerinin yapması gereken bir iştir.
Maalesef uzmanlık sınavlarına 4 yıl okul mezunu olan -açık öğretim dahil- herkes girebildiği için bu tarz polemikleri daha çok yaşayacağız ve  çok yakında bu uzmanlık alanını da kendi elimizle bitirip suyunu çıkaracağız.
Herkes bildiği işi yapmalıdır, bir meslek sadece 5 ders vermeyle elde edilemez.... Zaten bu durum Uluslarasası Değerleme Standatları'nada aykrıdır.

Doğan ÇAĞLAYAN

  • Global Moderator
  • GOLD ÜYE
  • ****
  • İleti: 200
Arkadaşlar Sermaye piyasalarının denetimi ne yazık ki SPK'nın tekelinde ve bağımsız bir kurum.(Bütün ülkelerde de aşağı yukarı bu böyle: Capital Markets of Board).. Bu yüzden onun dışında ki hiç bir kurumun vereceği lisans (üniversiteler dahil) SPK'nın vermiş olduğu lisansı ikame edemez. Bilgilerinize...
« Son Düzenleme: Şubat 17, 2009, 08:04:45 ÖÖ Gönderen: Doğan ÇAğLAYAN »
Doğan ÇAĞLAYAN
İnşaat Mühendisi (43812)
Değerleme Uzmanı (SPK Lis. No:400859)
Kamu Yönetimi Uzmanı (TODAİE-2009/2010)
dogancaglayan@yahoo.com
AFET ve ACİL DURUM MÜDÜRLÜĞÜ (11)
DENİZLİ

stedu

  • YENİ ÜYE
  • YENİ ÜYE
  • *
  • İleti: 11
Taşınmaz bey ben sizin iyi niyetinizden şüphe etmeye başladım ara ara fırsat buldukça forumu dolaşıyorum ve türlü yerlerde Değerleme Uzmanlığı mesleğinde bir çatışma gruplaşma hatta sahiplenme çabaları içinde olan yazılarınızı okuyorum, hemen hemen başkaca da bir konu üzerine beyanınız yok. Bu başlık altında sorduğunuz sorular dahi belli amaçlar güdüyor.
Değerleme Uzmanlığı işi Türkiyede yenidir bundan önce banka kredisi ile ev alacaksanız size falanca tapu dairesine git filanca kadastro memuru ile görüş denirdi kadastro memurunu ararsınız ve gelip kendisini arabanızla almanızı ve değerlenecek eve götürmenizi isterlerdi gönlünü hoş edersenizde 100 bin liralık eve 150 bin lira dediği de olurdu (başıma gelen) bununla ilgili de hiç bir sorumluluğu olmazdı. Bu işin böyle gitmeyeceği de aşikardır düzgün bir mülk piyasasına bağlı gerçek değere dayalı bir sermaye piyasası istiyorsanız düzenleme yapılması kaçınılmazdır. Ki bu konu Türkiye de yenidir dünyada 60 yıllık mazisi olan bir iştir ve elbetteki bunu düzenleyecek kuruluş SPK dır paşkası da olamaz. Kaldı ki konu sadece mülk değerlemesi ile de sınırlı kalmayacaktır diğer ülkelerdeki gelişime bakarsanız zamanla şirket değerleme patent hakları isim hakları değerleme antika değerleme gibi gruplarda oluşacaktır. Ben bir mimar olarak o vakit gemi değerlemesi yapmak için can atacağımı sanmıyorum zira attığımız imza ile hem biz hem çalıştığımız şirket yasa gereği "müteselsilen" sorumluluk taşıyoruz.
Tartışmaya açmaya çalıştığınız konu hiç bir koşulta temel bulamayacaktır zira daha öncede bahsettiğim gibi bu bizde yeni ama dünyada çok çok eski bir sistemdir bir kişinin demesi yada tartışma yaratmaya çalışmasıyla "sağ duyu" oluşturulabilecek bir konu değildir. Onun için kendinizi yormayın ve sadece işinizde iyi olmaya çalışın.
Saygılar